Het verhaal achter de nieuw aangestelde zakelijk directeur Frans ten Berge

01 mei 2023

Hij werkte bijna vijftien jaar in verschillende directiefuncties bij C&A en werd vervolgens, in 2012, Managing Director van Beekman Group, een Nederlands modebedrijf met fashion labels en bedrijfskleding. Sinds 1 februari 2023 is Frans ten Berge (50) zakelijk directeur bij FC Volendam. Hoe is hij in het Kras Stadion terechtgekomen en wat is zijn eerste indruk? Een interview.

Hoe ben je bij FC Volendam terechtgekomen?

“Via Jan Smit. Ik heb hem leren kennen toen ik commercieel directeur was bij C&A. We waren bezig met een groeistrategie en met de verbetering van het imago van C&A. Daaraan leverde Jan Smit ook een bijdrage met een eigen kledingmerk dat hij in die tijd had. Toen Jan me recentelijk vroeg of ik wilde overstappen naar FC Volendam, was dat voor mij een no-brainer. Het ambitieniveau hier en de plannen die er liggen, spreken me zeer aan.”

Wat is je eerste indruk van de club?

“Het is indrukwekkend om te zien dat het bestuur onder leiding van Jan Smit, Keje Molenaar en Wim Jonk in korte tijd al veel heeft bereikt, zeker als je ziet waar we vandaan komen: uit de eerste divisie waar we speelden voor een wel gezellig maar ook halfleeg stadion. Dat we in de eredivisie spelen, is knap. Je promoveert niet zomaar. Er zijn veel meer clubs die dat willen. Maar het allerbelangrijkste is dat er een goede strategie ligt voor zowel morgen als overmorgen. In een hoog tempo is er al veel gerealiseerd. Ik ken geen club waar het zo snel gaat als bij FC Volendam.”

Wat ga je doen bij FC Volendam?

“Als zakelijk directeur ben ik verantwoordelijk voor zaken als de financiën, de hospitality en de contacten met onder andere de gemeente en de achterban in het dorp. Mijn doelstelling is zorgen voor een goede basis voor verdere groei. De organisatie moet meegroeien, zodat we over een aantal jaren de stap kunnen maken naar het nieuwe stadion. Maar bij alles geldt dat het voetbal voorrang heeft. Met elkaar faciliteren we het voetbal, want dat is het belangrijkste. Het gaat hier om voetbal, voetbal en nog eens voetbal en pas dan komt de rest. Dat moet de mindset zijn bij iedereen.”

Hoe zien je eerste honderd dagen in Volendam eruit?

“Ik ben me nog aan het oriënteren: wat speelt er allemaal en wat moet er gebeuren de komende tijd? Uiteindelijk leidt dat tot een aantal aanbevelingen voor de directie en het bestuur. Prioriteit op dit moment heeft handhaving in de eredivisie. Daarvoor moet alles wijken. Elke wedstrijd is een finale. Dat moeten we faciliteren met z’n allen.”

Wat is het doel bij FC Volendam op de langere termijn?

“Het doel is dat we structureel meedraaien in het linkerrijtje van de eredivisie. Dat vraagt om goede communicatie met alle stakeholders en een verdere uitbouw van de commercie. We hebben al landelijk opererende sponsors, wat uniek is voor een dorpsclub als Volendam, maar dat is ook nodig op dit niveau. Er gebeuren heel veel relevante dingen, op voetbalgebied door Team Jonk. Waar we trots op mogen zijn, is dat FC Volendam op dit moment dertien spelers uit eigen kweek in de selectie heeft. Dat is het hoogste aantal van alle eredivisieclubs. Dat geeft het succes van onze jeugdopleiding goed weer. Een ander goed voorbeeld is de oprichting van Orange Circle, ons platform voor duurzame bedrijven, dat veel groter is dan sponsoring alleen. De Orange Circle werkt als een magneet. Dit alles willen we verder uitbouwen.”

Tot slot: Wat heb je zelf met voetbal?

“Ik beoefen verschillende sporten: tennis, skiën, golf maar vooral voetbal. Voor een potje voetbal kunnen ze me altijd bellen. Ik heb in de landelijke jeugd van BFC in Bussum gespeeld en ik ben trainer/coach van de Onder 14-1 bij FC Breukelen. Ik voetbal zelf ook nog: zeven tegen zeven bij BFC. En ik zaalvoetbal in mijn woonplaats Breukelen.”



Laatste nieuws