Riante overwinning voor ontketend FC Volendam O19

27 april 2017

FC Volendam O19 – sc Heerenveen O19 (7-1)
Een ongekend effectief FC Volendam O19 heeft zichzelf gisteravond een uitstekende dienst bewezen. Het team van Stanley van Kesteren schotelde het aanwezige publiek een uiterst aantrekkelijke wedstrijd voor en klom door zijn forse overwinning van de achtste naar de vijfde plaats.

Dat een slechte warming-up niet altijd maatgevend is voor het spel in de wedstrijd zelf, werd ook gisteravond weer eens bewezen. In de aanloop toonden de Volendammers zich namelijk verre van scherp. Vanaf het eerste fluitsignaal lieten zij echter ineens een heel ander gezicht zien. Meteen werd het initiatief genomen en met vloeiend aanvalsspel het doel van sc Heerenveen opgezocht. Door goed druk vooruit te zetten en steeds variatie via de vleugels te zoeken, konden al snel de eerste kansen worden genoteerd. Nadat Gani Meholli kort daarvoor nog op de keeper was gestuit, viel in de tiende minuut de openingstreffer. Via een prima aanval over rechts, waarin Martijn van Oers en Derry Murkin de tussenstations waren, schoof Roy Tol, goed op dreef de laatste weken en met zijn snelheid een belangrijk wapen vormend, de bal beheerst achter de doelman, 1-0. In de 22e minuut was Derry opnieuw de aangever. Hoewel zijn aanname niet optimaal was, bracht hij de bal vervolgens wel zodanig goed voor het doel dat Roy deze bij de tweede paal kon inkoppen, 2-0. Stadionspeaker Tom Tol had de stand nog maar amper op het scorebord gewijzigd, of hij moest weer in actie komen. Nu echter om daaraan een treffer van sc Heerenveen toe te voegen. Vanuit het niets hadden zij namelijk, gemakkelijk door onze defensie snijdend, tegen gescoord, 2-1. De oranjehemden bleken er niet van onder de indruk en sloegen drie minuten later keihard terug. Opnieuw via een flitsende aanval, maar nu over links. De goed mee opgekomen Kevin van Gasteren gaf vanaf die flank een afgemeten voorzet op Martijn van Oers, die de bal hard tegen de touwen kopte, 3-1. Ruim tien minuten voor rust ontsnapte FC Volendam aan de aansluitingstreffer. Een geweldig genomen vrije trap van Heerenvener Jizz Hornkamp spatte namelijk via de kruising weer terug in het veld. Nu hadden wij eindelijk eens een keer niet over geluk te klagen. In de laatste tien minuten kregen beide teams nog een grote kans om verandering in de stand te brengen. Eerst verscheen Roy Tol, na een knappe interceptie van Jari Vlak, oog in oog met de doelman van de gasten. De sluitpost hield Roy echter op voortreffelijke wijze van scoren af. Aan de andere kant van het veld kreeg een Heerenveenspeler, na een klutssituatie binnen onze 16, de bal voor het inschuiven, maar hij zag zijn inzet langs de (voor hem verkeerde kant van de) paal over de achterlijn verdwijnen. Zo brak de rust aan met een comfortabele 3-1 voorsprong.

Verwacht werd dat sc Heerenveentrainer Paul Raveneau zijn manschappen had geïnstrueerd om er na rust meteen vol in te klappen om zo het tij te doen keren. De gasten maakten hun bedoelingen ook meteen duidelijk, maar hadden daarbij vermoedelijk niet gerekend op de onverzettelijkheid van de thuisploeg. Die liet namelijk blijken het kaas niet van zijn brood te willen laten eten en sloeg negen minuten na rust genadeloos toe. Niet voor het eerst in de wedstrijd verzond Darryl Bäly een superpass van achteruit. Alex Plat controleerde bal met de borst, trok vanaf rechts naar binnen om zijn actie met een geweldig schot met de linkervoet in de verste winkelhaak te laten eindigen, 4-1. In de 60e minuut was het, na wederom een aanval uit het boekje, opnieuw raak. Roy Tol ging op rechts de combinatie aan met Alex en zag zijn voorzet onberispelijk door Martijn van Oers worden verzilverd, 5-1. Sc Heerenveen stribbelde daarna nog even tegen, maar de enige doelrijpe kans die zij daarna kregen werd naast gekopt. De Volendamse honger naar doelpunten was nog niet gestild en vol overgave bleef men, onder aanvoering van onze sterk spelende middenvelders Alex en Jari als aanjagers, het vijandelijk doel bestoken. Achtereenvolgens waren de onvermoeibare Martijn van Oers (schot naast kruising), Roy Tol (stuit op doelman) en Jason Stekkel (kopbal niet hard genoeg) dicht bij een hogere score, maar het was steeds net niet. In de 80e minuut bekroonde Alex Plat zijn uitstekende optreden met zijn tweede doelpunt, eentje van uitzonderlijke kwaliteit. Hij zag dat de keeper voor de zoveelste keer te ver voor zijn doel stond en strafte dit vanaf kop cirkel op de helft van sc Heerenveen met een prachtige lob af, 6-1. Een paar minuten later werd hij gewisseld en mocht hij een welgemeend applaus van het publiek ondergaan. Invaller Richie Owusu-ansah deed er tenslotte nog een schepje bovenop door uit een voorzet van Roy Tol met het hoofd (!) de 7-1 en tevens eindstand te laten aantekenen.

Na afloop alom lachende gezichten en een meer dan tevreden trainer. Die zag op het scorebord de vertaling van hetgeen hij in het veld had waargenomen. Een prima spelend en superieur FC Volendam dat eindelijk eens effectief met zijn kansen was omgegaan. Net als tegen FC Groningen vorige week zaterdag weer een uitstekende teamprestatie, maar ditmaal ook met de enige juiste beloning.

- (’10) 1-0 Roy Tol
- (‘22) 2-0 Roy Tol
- (‘25) 2-1 sc Heerenveen
- (’30) 3-1 Martijn van Oers
- (’54) 4-1 Alex Plat
- (’30) 5-1 Martijn van Oers
- (’80) 6-1 Alex Plat
- (’82) 7-1 Richie Owusu-ansah