Berry Smit: ‘Hobie Verhulst heeft mijn debuut glans gegeven’

28 april 2017

Door Sonny Sier

De opluchting was groot bij FC Volendam en in het bijzonder bij trainer Berry Smit. De Volendamse oefenmeester kende een week vol tumult. Na het ontslag van Robert Molenaar namen Smit en Johan Steur plaats achter het trainersstuur. Zij troffen vrijdagavond een MVV dat absoluut niet mee wilde werken aan succesvol debuut van Smit. Met de 3-1 overwinning werd dat het uiteindelijk wel, maar daarvoor mocht Smit één persoon bedanken. “Hobie Verhulst heeft mijn debuut glans gegeven.”

Te gastvrij
Na twintig seconden pakte de doelman voortreffelijk een inzet van dichtbij en even later stopte hij een penalty van MVV-speler Patrick N'Koyi. “Het begin was onverklaarbaar. Ik snapte er helemaal niks van”, vertelt Smit. “De jongens voetbalden onder enorme druk. Als je ziet wat er de afgelopen week is gebeurd dan snap ik dat wel. Maar de slordigheid droop er vanaf. We hebben vooraf alles tot in de puntjes besproken en na het eerste fluitsignaal zag ik daar helemaal niks van terug. Het gat tussen het middenveld en de laatste linie was te groot. Daar maakte MVV, waar ik echt van genoten heb, gebruik van. Een van de kernwaarden van FC Volendam is gastvrij zijn. Nou, dat waren we een beetje teveel.”

Tovernarij
Het mag een wonder heten dat Volendam met een 1-1 stand (Enzo Stroo opende na vier minuten de score, terwijl N’Koyi even later gelijkmaakte) de rust in ging. “Tovenarij”, verwoordt Smit het. “In de kleedkamer hebben we rustig besproken wat er niet goed ging. Er was twijfel, over hoe hoog we druk moesten zetten. We maakten de omzetting om de dekking iets meer te laten inzakken. Op zo’n moment moet je je verlies nemen en doen wat goed is. Hierdoor werd MVV gedwongen om de lange bal te hanteren. Raoul Esseboom heeft achterin veel mooie duels uitgevochten met bijvoorbeeld Thomas Verheijdt. Vanaf dat moment stond het een stuk beter.”

Frisheid
Via een vrije trap van Kees Kwakman kwamen de Volendammers op voorsprong. Kevin van Kippersluis besliste in de slotfase vanaf de stip de wedstrijd door er 3-1 van te maken. “Dan valt er een grote last van je schouders af. De opluchting is groot, ook bij de spelers. Zo’n situatie als deze leer je niet op de cursus. En het mooie is dat we ons een week rust hebben verschaft doordat we een rondje Play-Offs mogen overslaan. Dan hoop ik alle geblesseerden ook weer terug te hebben. We richten ons de komende periode op frisheid. De jongens moeten weer lekker voetballen. Maar het moet beter. In de nacompetitie kunnen we niet meer zo ongeconcentreerd starten als we nu deden. Er stond in de kleedkamer net een feestplaat van Jan Smit op, maar de dubbele gedachtes zijn aanwezig.”

Eerst heeft Smit belangrijkere zaken die aandacht verdienen. “Ik heb van de spanning al twee onderbroeken moeten verwisselen en de derde zit eraan te komen.”



Laatste nieuws