FC Volendam A1 laat zege in slotminuten uit handen glippen

13 mei 2016

Na bizarre voorbereiding laat FC Volendam A1 zege in slotminuten uit handen glippen

Sparta A1 - FC Volendam A1 2-2
Zelden of nooit zal een team zo’n bizarre aanloop naar een wedstrijd hebben meegemaakt als wij woensdagmiddag. Een uur oponthoud in een file, een verhitte motor waardoor Henk Veerman met zijn rokende spelersbusje op een voegstrook strandde, nareizende ouders die met hun eigen auto de acht spelers uit Henks busje van de snelweg oppikken en naar ‘Het Kasteel’ vervoeren en ook nog eens een bergingsvoertuig dat met pech kreeg te kampen. Hierdoor moest niet alleen het busje van Henk, maar ook het bergingsvoertuig zelf door een grotere versie worden geborgen. We mochten dan ook blij zijn dat er uiteindelijk ‘slechts’ een half uur later dan gepland toch kon worden afgetrapt. Echter zonder verzorger, want Henk moest immers op ‘zijn’ busje blijven passen.

De verwachtingen ten aanzien van een toch nog gunstig wedstrijdhoop waren, gelet op het vorenstaande en diverse mutaties binnen ons team, niet bepaald hoog. De trainer vreesde zelfs het ergste. Ons team verraste echter vriend en vijand. Het legde vanaf het eerste fluitsignaal prima spel op de mat. Nadat het openingsoffensief van Sparta was geluwd, nam FC Volendam het initiatief over. Na een prima blok bij de zijlijn, waarmee hij de bal had veroverd, stuurde Joey Veerman in de achtste minuut, met een heerlijke steekbal Richie Owusu-ansah weg. De daaropvolgende combinatie van Richie en Gani Meholli was net zo oogstrelend, maar het eindschot van Richie leverde geen succes op. Vijf minuten later was Richie opnieuw kansrijk, maar nu waren het de vingertoppen van de Sparta-doelman die zijn puntertje in een corner lieten resulteren. Het bleek uitstel van executie, want in de vijftiende minuut kopte Boy Kemper de bal uit een corner van Joey Veerman uiterst fraai en knap binnen, 0-1. Vier minuten later leek Salim Manouri, na opnieuw een prachtige aanval en een geweldige steekpass van Jari Vlak, de 0-2 te scoren, maar een verdediger wist de bal op de doellijn nog net te keren. In de 29e minuut toonde Joey andermaal zijn kwaliteiten. Hij veroverde zelf de bal om deze vervolgens met een fantastische stift over de doelman in het doel te deponeren, 0-2. Een onverwachte luxe. Kort daarop verslikte Gijs Smal zich achterin, maar gelukkig stond het vizier van de Spartaan niet op scherp. Hij schoot voor open doel voorlangs. Tien minuten voor rust werd Jari Vlak prima door Joey de vrije ruimte ingestuurd. Jari kwam slechts een teenlengte te kort om de keeper te kunnen verschalken. In de eindfase kreeg ook Richie nog een uitstekende mogelijkheid om voor een 0-3 ruststand te zorgen. Zijn schot was uitstekend, maar de keeper van Sparta overtrof hem met een geweldige redding.

Meteen na rust werd nonchalance bij ons achterin bijna afgestraft. Gelukkig zette Boy Kemper een prima blok, waarna doelman Barry Lauwers het onheil definitief afwendde. Overigens liet ook Nathangelo Markelo, de derde B-junior, een prima indruk achter. Van het Volendamse overwicht in de eerste helft was in de tweede helft aanzienlijk minder sprake. Sparta probeerde van alles om de aansluitingstreffer tot stand te brengen, maar echte kansen wist men niet of nauwelijks te creëren. Halverwege de tweede helft kreeg het thuisteam een uitgelezen mogelijkheid om alsnog dichterbij te komen. Boy Kemper had een tegenstander in onze 16 aan zijn shirtje getrokken, hetgeen hem geel opleverde en de arbiter geen andere keus liet dan de bal op de stip te leggen. Het doelpunt werd al geteld, maar (bijna) niemand had nog op Barry Lauwers gerekend. Barry stopte de penalty op geweldige wijze. In de daaropvolgende fase kreeg Martijn van Oers nog een tweetal opgelegde mogelijkheden om Sparta de genadeklap toe te dienen. Hij liet dit echter na. Uiterst wrang was het daarom dat de wedstrijd in de laatste minuten volledig uit handen werd gegeven. In de 88e minuut leidde Volendam balverlies ter hoogte van het 16 meter gebied van Sparta een razendsnelle counter in. Met een puntertje langs Barry kwam de stand daardoor op 1-2. Nog geen minuut later kreeg een andere Spartaan vrije doorgang. Ook hij faalde niet. Zo veranderde een vrijwel zekere, en ook knappe, 0-2 overwinning binnen de kortste keren in een zeer teleurstellende puntendeling. Zonde ook, want winst zou namelijk niet alleen qua kansenverhouding beslist verdiend zijn geweest, maar ook een mooie afsluiting van het seizoen.