FC Volendam O19 benut de kansen niet tegen Ajax O19

17 augustus 2016

Goed spelend FC Volendam O19 minder trefzeker dan Ajax O19
Ajax O19 - FC Volendam O19 (3-1)

FC Volendam O19 oefende dinsdagmiddag op De Toekomst tegen zijn leeftijdsgenoten van Ajax. Aron Winter, voor het eerst op de bank als trainer van Ajax O19, liet zijn sterkste elf in de basis starten. Ook voormalig FC Volendamspeler Boy Kemper maakte daar deel van uit. Vooral voor rust zagen de toeschouwers een aantrekkelijk duel. Beide ploegen gingen er vol voor. In de eerste tien minuten kreeg FC Volendam twee uitstekende mogelijkheden om de score te openen, maar beide keren ontbrak het aan de juiste afwerking. Eerst was het Jari Vlak die, na een prima aanval via onder meer Alex Plat en Gani Meholli, de bal net naast schoot. Een minuut later was het opnieuw bijna raak na wederom een uitstekende aanval, maar het schot van Roy Tol miste net voldoende kracht om de Ajax-doelman te verschalken. Vanuit het niets was het in de elfde minuut wel raak aan de overkant. Een vrije trap, halverwege de Volendam-helft, werd door een Ajacied simpel met het hoofd verlengd en tot doelpunt gepromoveerd, 1-0. De oranjehemden boden prima tegenstand, hadden hun zaakjes verdedigend goed voor elkaar en gaven niets weg. De eerste echte kans van Ajax kon pas in de 23e minuut worden genoteerd. Met een fraaie steekbal bracht Boy Kemper een ploeggenoot in scoringspositie. Zijn harde schot geselde de paal, maar trof geen doel. Een paar minuten later leverde slordig Volendams balverlies een tweede scoringskans op voor de Amsterdammers. De score werd echter niet verdubbeld, doordat men deze buitenkans niet wist te verzilveren. In de 29e minuut overtrof Roy Tol de misser van de Ajacied door, na een prachtige aanval, de bal voor een volledig open doel hoog over te schieten. In de laatste tien minuten van de eerste helft zakte FC Volendam wat weg, waardoor Ajax nog een paar aardige kansen kreeg. De eerste werd met een slechte uittrap door Kyle zelf ingeleid. Hij werd gered door de paal. Even later voorkwam hij met een uitstekende redding een vrijwel zekere Ajaxtreffer. In de slotminuut van de eerste helft had hij echter geen antwoord op de intikker van de bij de tweede paal helemaal vrijgelaten Justin Kluivert, 2-0.

Na rust zakte het niveau, mede door de vele wisselingen, weliswaar wat terug, maar de beste kansen konden toch weer voor FC Volendam worden genoteerd. Een flitsende start resulteerde al na vijf minuten in de aansluitingstreffer. Jason Stekkel draaide zich uitstekend vrij en bracht Roy Tol binnen de 16 in stelling. Roy werd stevig vastgehouden en bijna tegen het gras gewerkt, maar slaagde er toch nog in de bal op Gani Meholli af te leggen. Die liet beheerst de 2-1 aantekenen. Twee minuten later had het alweer gelijk kunnen zijn, ware het niet dat de Volendamse inzet rakelings langs de paal over de achterlijn verdween. In de 56e minuut had het zelfs 2-2 móeten zijn. Roy Tol kapte in de vijandelijke 16, niet zonder enig fortuin, een verdediger uit en zag toen een leeg doel van ruim zeven meter breed voor zich opdoemen. Hij telde zijn gelijkmaker waarschijnlijk zelf ook al, maar schoof de bal echter, tot ieders afgrijzen, langs de verkeerde kant van de paal. De koek was nog niet op, want halverwege de tweede helft opnieuw een droomkans voor de Volendammers. Met een crosspass vanaf rechts op Gani Meholli opende Vicente Besuijen een prachtige aanval. Gani stuurde Derry John Murkin de vrije ruimte in. Nadat Derry John een mannetje had uitgekapt legde hij de bal prima breed op Vicente. Die nam echter net iets te veel tijd om de bal in het lege doel te deponeren, zodat de weer vliegensvlug opgekrabbelde Joey van der Sar zijn inzet toch nog uit de lucht kon plukken. In het laatste kwartier liet Ajax het balletje weer lekker rondgaan. Men slaagde er echter niet in om een opening in de hechte Volendamse verdediging te vinden. Verder dan opnieuw een schot buitenkant paal kwamen zij niet. Toch was Ajax twee minuten voor tijd nog een keer succesvol. Balverlies van FC Volendam rond de middenlijn werd vakkundig afgestraft. Daarmee werd andermaal aangetoond dat het benutten van kansen een speciale kwaliteit is en dat die bij topclubs als Ajax doorgaans wat beter is ontwikkeld dan bij ons. Dat vooral maakte vanmiddag het verschil. Niettemin weer een uiterst nuttige en leerzame oefenpot.

- (’11) 1-0 Ajax (Sierhuis)
- (’45) 2-0 Ajax (Kluivert)
- (’50) 2-1 Gani Meholli
- (’88) 3-1 Ajax (Boultam)