FC Volendam O19 op alle fronten afgetroefd door Ajax O19

14 september 2016

FC Volendam O19 op alle fronten afgetroefd door Ajax O19 (0-6)

FC Volendam heeft gisteravond geen seconde de illusie gehad dat er tegen de regerende landskampioen eer viel te behalen. Na 1 minuut en 17 seconden moest doelman Kyle Saffrie de bal namelijk al uit zijn doel vissen, terwijl Ajax de stand in de 11e minuut al naar 0-2 had getild. Vanaf dat moment was de wedstrijd eigenlijk al beslist en liep Volendam alleen nog maar achter de feiten aan.

Het eerste fluitsignaal van de uitstekend leidende mevrouw Shrukula had nog maar net geklonken of de Volendamse verdediging liet zich al verrassen. Ajaxied Mees de Wit was er als de kippen bij om daarvan te profiteren en de score te openen. Tien minuten later was de score reeds verdubbeld. Een foutieve inspeelbal van Darryl Bäly werd onderschept, waardoor een Amsterdamse aanvaller vrij baan kreeg. Darryl probeerde zijn fout met een tackle te corrigeren, maar zijn tegenstander liet zich binnen de 16 slim tegen het gras vallen. De gemakkelijk gegeven strafschop werd door Justin Kluivert feilloos benut, 0-2. In de 18e minuut etaleerde Ajax opnieuw zijn dodelijke efficiency. Onze verdediging liet zich simpel uitspelen, waarna de voorzet dito kon worden verzilverd, 0-3.
Volendam bleef volharden in het slecht dekken van zijn tegenstanders. Ajax mag dan weliswaar op alle onderdelen van het voetbalspel over veel meer kwaliteit beschikken en over spelers die voortdurend in beweging zijn en vrije ruimtes zoeken en maken, maar dan nog is het niet te begrijpen hoeveel vrijheid zij bij spelhervattingen en voor ons doel kregen. Illustratief hiervoor was een situatie na een half uur spelen. De gasten kregen toen viermaal (!) achtereen de mogelijkheid om geheel vrijstaand de bal achter Kyly Saffrie te werken. De eerste kopbal ging op de lat, de terug springende bal ook en bij de twee daaropvolgende rebounds stond Kyle zelf een doelpunt in de weg. Uiteindelijk werd er afgefloten wegens buitenspel. Een minuut later viel alsnog de vierde treffer. Het zag eruit alsof onze verdediging opnieuw simpel werd uitgespeeld, maar het was bovenal een voorbeeld van de Amsterdamse superioriteit en klasse. Jason Stekkel slaagde er bijna nog in om de enige Volendamse kans voor rust te benutten. Zijn kopbal uit de vrije trap van Jari Vlak belandde echter in het zijnet.

Vlak na de pauze een enorme scrimmage voor het doel van Volendam. Het liep met een sisser af. Even later bediende Martijn van Oers met een knappe actie Gani Meholli. Die kon de bal echter net niet het beslissende zetje geven. Langzamerhand begon het er steeds meer op te lijken dat een aantal Volendammers de handdoek al in de ring had gegooid. Bijna niemand haalde overigens ook zijn normale niveau. Gunstige uitzonderingen waren Nathangelo Markelo en de ook nu weer goed ingevallen Marco Speijk, die, net als Alex Plat, wel volop wilden blijven strijden voor een beter resultaat. Zij konden echter niet voorkomen dat de score hoger uitviel. Nadat Kyle Saffrie eerst nog een vrijwel zeker doelpunt op bekwame wijze had voorkomen, had hij in de 75e minuut geen antwoord op een simpel uitgespeelde aanval, 0-5. Ook de 0-6 kwam kinderlijk eenvoudig tot stand. Kaj Sierhuis mocht de bal uit een corner ongehinderd tegen de touwen koppen. Vijf minuten voor tijd beloonde Marco Speijk zichzelf nog bijna met een prachtige treffer voor zijn sterke invalbeurt. Hij zag de doelman ver voor zijn goal staan en probeerde hem met een afgemeten boogbal te verschalken. Helaas kon die de bal nog net op tijd uit de lucht plukken. Een wedstrijd om snel te vergeten, maar vooral om lering uit te trekken.

Komende zaterdag reist ons team naar Tilburg voor de confrontatie met Willem II O19. Een tegenstander van een heel ander kaliber dan PSV en Ajax, maar dat mag niemand de illusie geven dat de punten daar zomaar even kunnen worden opgehaald. Zonder passie, strijd en een tomeloze inzet zal er sowieso geen eer zijn te behalen en een overwinning een utopie blijven!

- (’02) 0-1 Mees de Wit
- (’11) 0-2 Justin Kluivert
- (’18) 0-3 Mees de Wit
- (’30) 0-4 Justin Kluivert
- (’75) 0-5 Martijn Kaars
- (’81) 0-6 Kaj Sierhuis