11 juni 2017

FC Volendam O17 –FC Emmen O17 0-4

FC Volendam degradeert alsnog.
Twee weken geleden was eenieder ervan overtuigd dat FC Volendam O17 op doelsaldo in de eredivisie zou blijven en dachten we het seizoen af te sluiten. Tot er een brief van de KNVB in de bus viel, met de mededeling dat FC Volendam toch nog een beslissingswedstrijd moest spelen tegen FC Emmen, als zevende geëindigd met een hetzelfde aantal punten. Na wat juridisch getouwtrek trokken we gisteren naar Leeuwarden, met maar acht spelers van de O17-selectie en acht spelers van O16, vanwege afvallers (die niet meer kwamen opdagen) en schorsingen.

FC Emmen begon wat sterker aan de wedstrijd, maar de eerste grote kans was voor FC Volendam. Een mooie steekpass van Bram belandde bij Shurney, die echter net voorlangs schoot. Een minuut later was het Bram zelf die na een corner voorlangs schoot. De sfeer was gezet, geen enkele reden om deze wedstrijd niet te winnen. Na een kwartier mocht Cherisio aanleggen voor een schot, maar deze ging net over. FC Emmen was nog nauwelijks bij ons doel geweest. Halverwege de eerste helft ging Maxwell, ditmaal als rechtsback, op avontuur een met een bekeken pass bereikte hij Jip, die het helaas niet kon afmaken. Het tweede deel van de eerste helft werd FC Emmen sterker, met een paar handige spelers op het middenveld. Door dom balverlies aan Volendamkant kon de bal via rechts voorgezet worden op de spits van Emmen, die geheel vrij stond bij de tweede paal, en dat was de 0-1, toch redelijk onverwacht.

Meteen na de rust kwam FC Emmen makkelijk aan een vrije schop. Deze werd in de 16 geplaatst, waarbij Maxwell de bal ongelukkig op zijn hand kreeg, penalty, en stond de 0-2 op het bord. Met Moraizio op links kwam er wat meer dreiging, maar zijn voorzetten bereikten zelden een medespeler. We hadden voorin weinig in te brengen, de keeper van FC Emmen hoefde eigenlijk niet in actie te komen. Tien minuten voor tijd verkeek onze verdediging zich op een dieptepass, en kon FC Emmen via een fraaie lob over Stan op 0-3 komen. De wedstrijd was gespeeld, en degradatie was een feit. Een paar minuten voor tijd maakte FC Emmen ook nog de 0-4.

Volgend seizoen starten we dus in de eerste divisie. Het is zaak om eind december bij de eerste 4 te eindigen, zodat we daarna weer via de promotieklasse terug kunnen keren naar de eredivisie.