(G)Oud Volendam deel 6: Alex Pastoor

29 januari 2015

Vrijdag staat voor Alex Pastoor een bijzondere wedstrijd op het programma: als trainer van Sparta Rotterdam keert hij even terug in Volendam, waar hij zes seizoenen voetbalde. “Ik kijk er enorm naar uit om weer naar Volendam te komen. Ik kom er nog altijd graag, ook voor het voetbal”, vertelt de voormalig middenvelder.

Tussen 1989 en 1995 speelde Pastoor ruim 170 wedstrijden op het Volendamse middenveld. “Ik herinner het me als een zeer leuke tijd en we hebben ook goed gepresteerd”, blikt hij terug. Het waren gouden jaren voor FC Volendam, waarin zelfs tweemaal een zesde plaats in de Eredivisie werd behaald. Nog altijd het beste resultaat in de clubhistorie. De succesvolle spelersgroep van toen blijkt nog steeds erg hecht te zijn: “Met een grote groep oud-teamgenoten heb ik nu nog steeds contact”, vertelt Pastoor, twintig jaar na zijn laatste minuten in het shirt van Volendam.

Na zijn carrière als speler was Pastoor onder andere actief als (jeugd)trainer bij AZ, sc Heerenveen, Feyenoord, Excelsior en NEC. Opvallend genoeg ontbreekt FC Volendam in dat rijtje: “Maar als men mij vraagt om trainer te worden bij FC Volendam, zou ik daar zeker over nadenken”, geeft hij aan.

Voorlopig is hij echter prima op zijn plek bij Sparta Rotterdam: “Ik heb het enorm naar m'n zin bij Sparta. De spelersgroep is ontzettend leuk, net als de technische en de medische staf.” Dat hij pas halverwege het seizoen voor de groep kwam te staan, had volgens Pastoor zowel voor- als nadelen: “Het nadeel is dat je de spelers nog niet kent, ook wat betreft hun voetballende kwaliteiten. Dat heeft tijd nodig. Maar voor de jongens die in de eerste seizoenshelft weinig gespeeld hebben is het natuurlijk positief, zij krijgen nu weer een nieuwe kans.”

Afgelopen weekend boekte Pastoor met zijn ploeg nog een overtuigende 6-0 zege op Jong Ajax. Mede dankzij die overwinning voert Sparta Rotterdam de ranglijst in periode 3 aan, met zeven punten uit drie wedstrijden. FC Volendam behaalde tot nu toe een zelfde aantal punten, waardoor het duel van vrijdag een strijd om de koppositie in de periode wordt. In augustus won FC Volendam nog met 0-5 op het Kasteel, maar die wedstrijd heeft Pastoor niet terug gezien: “Dat is voor mij te lang geleden, dus daar kan ik niet zo veel mee. Ik heb FC Volendam – Telstar en FC Volendam – Oss gekeken om me voor te bereiden. Die wedstrijden zijn een stuk recenter, dus daar heb ik meer aan.”

Hoewel Sparta Rotterdam er met een zesde plaats op dit moment goed voor staat in de Jupiler League, spreekt de trainer geen concrete doelstelling uit: “Ik wil gewoon zoveel mogelijk wedstrijden winnen met Sparta en de speelwijze verder ontwikkelen. Dan zien we aan het einde van de rit wel waar we staan.”



Laatste nieuws