Ipswich Town O18 wint Zilveren Bottertoernooi 2016

14 augustus 2016

FC Volendam O19 is er niet in geslaagd zijn titel van vorig jaar te prolongeren. Ditmaal was het Ipswich Town O18, al twee weken voor een trainingskamp in ons land vertoevend, dat met de Zilveren Botter aan de haal ging. Het Engelse team gooide niet alleen veel fysiek in de strijd, maar wilde voor elke meter strijden en toonde bovendien een echte winnaarsmentaliteit. Zij kregen met hun toernooiwinst dan ook loon naar werken. Net als de toernooiwinnaar (driemaal gelijk en eenmaal winst) bleef ook FC Groningen O19 ongeslagen. Door hun vier gelijke spelen eindigden zij echter als tweede en moest FC Volendam O19 genoegen nemen met de derde plaats. Opmerkelijk was het gebrek aan scorend vermogen bij alle teams. In 6 wedstrijden werd er totaal slechts vijfmaal (!) gescoord. Dat is voor de trainers dus nog even een aandachtspuntje.

Net als de vorige editie kende het toernooi ook nu drie deelnemers en moesten de teams tweemaal tegen elkaar uitkomen in wedstrijden van een half uur. De openingswedstrijd was tussen FC Volendam en FC Groningen. Bij de Groningers bleek het accent vooral op de verdediging te liggen. Zij hielden veel mensen achter de bal en loerden kennelijk op de counter. FC Volendam was daardoor weliswaar optisch de betere ploeg, maar wist niet echt een vuist te maken. Echte kansen deden zich nauwelijks voor. Via een mooie aanval kwam Roy Tol in scoringspositie, maar hij werd wegens buitenspel teruggefloten. Kort daarop was Jason Stekkel, uit een fraaie lange pass van Nathangelo Markelo, dicht bij de openingstrefffer. Hij stuitte echter op de Groningse doelman. FC Groningen, dat geleidelijk het initiatief naar zich had weten toe te trekken, kreeg ook een paar kansjes, maar beide malen bracht Kyle Saffrie redding. Zo eindigde deze wedstrijd in een bloedeloze 0-0.

In het daaropvolgende duel moest FC Groningen de strijd met de Engelse gasten aanbinden. De noorderlingen probeerden opnieuw vanuit een gesloten defensie resultaat te boeken, maar konden niet voorkomen dat Ipswich Town met een fraaie kopgoal op voorsprong kwam. Zij wilden zich echter beslist niet gewonnen geven en trokken massaal ten aanval om de stand weer gelijk te trekken. Vijf minuten voor tijd leverde dat hen de verdiende gelijkmaker op. Eveneens via een fraaie kopbal. In de slotfase maakte een Engelsman nog een overtreding die een donkerrode kaart verdiende, maar de scheidsrechter liet dit onbestraft.

Vervolgens troffen FC Volendam en Ipswich Town elkaar. Al na vijf minuten kregen de Engelsen het openingsdoelpunt op een presenteerblaadje aangeboden. Dat een overtreding van een Engelse aanvaller door de scheidsrechter onbestraft werd gelaten, was nog daar aan toe, maar de knullige actie van onze doelman die daarop volgde, was een hoofdstuk apart. Hij schoof de bal zo in de voeten van een tegenstander. Die kende weinig moeite om de bal in het lege doel te laten verdwijnen. De oranjehemden stelden in het vervolg van de wedstrijd alles in het werk om weer langszij te komen, maar de echte overtuiging daarbij ontbrak. Een doelpoging van Wessel Stuijt ging naast, terwijl het lobje van Vicente Besuijen net de kracht miste om de doelman te verschalken. Geen slechte pot van Volendamse kant, maar wel lege handen.

Ook in de tweede ronde startte FC Volendam tegen FC Groningen. In de achtste minuut boosheid aan Volendamse zijde toen de doorgebroken Richie Owusu-Ansah, net buiten de vijandelijke 16, onreglementair was gestuit. Iedereen dacht aan een vrije trap en minstens een berisping voor de Groningse verdediger, maar de scheidsrechter wuifde het simpel weg. In het verdere verloop van dit duel gebeurde er tot de 26e minuut weinig noemenswaardig. Toen wist Darryl Baly namelijk, uit een corner van Jari Vlak, de afvallende bal tegen de touwen te werken. De voorsprong was echter van korte duur. Niemand die druk zette en een verdediging die achteruit liep leidden ertoe dat de bal voor de voeten van een schietgrage Groninger viel. Zijn inzet verdween langzaam onder het lichaam van Kyle in doel, 1-1. Hiermee gaf FC Volendam de overwinning, totaal onnodig, uit handen.

In het voorlaatste duel van het toernooi een nieuwe confrontatie tussen Ipswich Town en FC Groningen. Beide teams streden voor de overwinning, maar hielden elkaar uiteindelijk opnieuw in evenwicht. Waarbij niet onvermeld mag blijven dat de Groningse doelman tweemaal een vrijwel zekere tegentreffer had weten te voorkomen. Mede daardoor werd hij na afloop tot beste speler van het toernooi uitgeroepen.

De puntendeling tussen FC Groningen en Ipswich bood FC Volendam alsnog de mogelijkheid om de toernooiwinst naar zich toe te trekken. Daarvoor was dan wel minimaal een 2-0 overwinning vereist. In de wetenschap dat ons team in de anderhalf uur daarvoor slechts eenmaal het net had weten te vinden bepaald geen eenvoudige opgave. Maar de bal blijft rond …..
De oranjehemden verdienden een compliment voor de wijze waarop zij in dit slotduel voor de dag kwamen. Maakten zij in de voorgaande wedstrijden, tot ontevredenheid van het trainerskoppel, nog een matte indruk, daar was nu beslist geen sprake meer van. Er werd nu wél echt strijd geleverd. Helaas werden zij hiervoor niet beloond. Verder dan een fraaie kopbal van Derry John Murkin, uit een vrije trap van Jari Vlak, die rakelings over de kruising ging, en een inzet van dichtbij van Martijn van Oers kwamen zij niet. Voor Ipswich Town was deze puntendeling voldoende voor de toernooiwinst.

Na afloop werd, tot zichtbaar genoegen van team en staf van Ipswich Town, de Zilveren Botter uitgereikt door Arnold Mühren. De man die in Ipswich altijd een clubheld zal blijven.

Uitslagen:
FC Volendam O19 – FC Groningen O19 0 - 0
FC Groningen O19 – Ipswich Town O18 1 - 1
Ipswich Town O18 – FC Volendam O19 1 - 0
FC Groningen O19 – FC Volendam O19 1 - 1
Ipswich Town O18 – FC Groningen O 19 0 - 0
FC Volendam O19 – Ipswich Town O18 0 - 0

Tenslotte wil ik, namens FC Volendam O19, een compliment uitdelen aan Hans Bakker en zijn team van vrijwilligers voor de uitstekende organisatie van het toernooi. Het was weer top! Dank daarvoor.

Gerard Veeken



Laatste nieuws