Jan Groenhart: "Ik heb een zwak voor Volendam"

11 februari 2016

Geen voetbal zonder sponsors en supporters. Jan Groenhart is zowel (shirt)sponsor als supporter. Hij is met FC Volendam grootgebracht. Zijn vader bezocht vroeger altijd met de legendarische Purmerender Barend Cruyff de wedstrijden van het Andere Oranje. Zo vader zo zoon dus.

Jan probeert zoveel mogelijk wedstrijden met klanten te bezoeken. Italië is al 35 jaar zijn favoriete wintersportvakantieland. Drie jaar geleden kwam hij daar een groep Volendammers tegen, onder wie Thomas Zwarthoed van Kras Recycling en Jack Kwakman van de Kwabo. “Werd ik meteen uitgenodigd om lid te worden van de Vrienden van FC Volendam. Ik heb een zwak voor FC Volendam. Ik denk heel Waterland wel. Voetbal, de jaarlijkse kermis, de muziek, vis eten op de Dijk en gastvrijheid. Da’s Volendam. Het voelt als een warm bad.”

Optreden
Jan is zelf ook muzikaal. Speelde in zijn jeugd accordeon. Heeft dit muziekinstrument onlangs weer ter hand genomen. Studeert ’Mooi Volendam’ van Canyon in voor een optreden met… “Nee, dat mag je nog niet verklappen”, grijnst Jan. Het zakelijke en gezellige probeert hij te combineren. Vanaf 1918 bestaat het bedrijf Groenhart, ooit opgericht door zijn opa in Purmerend. Jan kwam op 18-jarige leeftijd bij zijn vader in de winkel en nam in 1984 het estafettestokje over. ”Mijn vader (94) is er in 1987 uitgestapt en geniet nog altijd van zijn pensioen en volgt FC Volendam nog.” Jan nam een fl orerende winkel over. Met de verkoop aan particulieren van gereedschap, een handjevol spijkers en wat losse schroefjes vanuit een winkel, zag hij Groenhart het 100-jarig bestaan in 2018 niet halen. Hij gooide het roer om. Opende in 1988 in Purmerend de eerste groothandel. Inmiddels zijn er verspreid over Noord-Holland negen vestigingen die zich vooral richten op de bouw en gerelateerde bedrijven. Daarnaast richt Groenhart zich onder de naam Techprof met vestigingen in Nieuw Vennep, Amsterdam en Utrecht op de industrie.

Genomineerd
“We blijven ambitieus”, zegt Jan Groenhart, die achter de schermen zijn strategische en financiële kennis en inzicht deelt met de vierde generatie die de leiding inmiddels heeft overgenomen, zijn zoon Jurjen. “Ik was op school geen studiebol. Heb me in de praktijk en door het volgen van cursussen geschoold. De crisis in de bouw was een lastige periode. Ook voor ons. Maar we hebben gelukkig geen één van onze honderd collega’s hoeven te ontslaan. Wij hebben een heel laag ziekteverzuim. En zijn er trots op dat we bij de 25 bedrijven zitten die genomineerd zijn voor beste bedrijf van Noord-Holland.” Terug naar het voetbal. “Ik ben blij dat we de eerste periode gepakt hebben. We kregen daarna te maken met een blessuregolf. Tegen Fortuna Sittard waren veel ervaren spelers weer inzetbaar en dan zie je dat er meteen een heel ander elftal staat. De vijfde plaats moet toch haalbaar zijn. En als dan het elftal gaat pieken naar de play-offs toe. Ja, wie weet wat er dan nog mogelijk is. De afgelopen drie jaar hebben we twee keer op een haar na de eredivisie gemist. Het moet toch een keer lukken.”



Laatste nieuws