Jeugdplan: Hardwerkende A1 selectie krijgt te weinig

12 december 2009

In een leuke wedstrijd om naar te kijken heeft FC Volendam A1 zichzelf te kort gedaan. Echte kansen werden niet weggegeven, maar twee dode spelmomenten bezorgden FC Twente A1 de volle winst. FC Twente was als middenmoter niets beter dan hekkensluiter Volendam, maar kreeg wel de niet echt verdiende volle winst.

De C1 en de D1 speelden vandaag een thuiswedstrijd tegen AJAX en gingen met opgeheven hoofd onderuit. De F1 en de F2 speelden vandaag beide een thuiswedstrijd; en wel tegen elkaar. De F1  is daarom de ongeslagen koploper en dus kampioen. De F2 staat op een 5e plaats. Volgende weekend een overzicht van het jeugdplan.

Uitslagen:

Alle uitslagen en programma vind je in de AGENDA >>>

Verslagen:

FC Volendam A1 scoort te laat tegen Twente A1

De eerste helft kon in twee delen worden verdeeld. Vanaf de aftrap liet FC Volendam A1 twintig minuten lang voetbal zien van de bovenste plank. Aanval na aanval, waar FC Twente A1 het moeilijk mee had. De eerste serieuze tegenaanval was meteen het breekpunt van de eerste 45 minuten. Twente brak uit, maar werd volgens scheidsrechter Van Waveren onreglementair afgestopt. De toch wel makkelijk gegeven strafschop werd door Shayenteh doeltreffend ingeschoten. Daarna bakte Volendam er tot de rust niet veel meer van. Een kans had echt zeker benut mogen worden om recht op een eerlijker stand te kunnen doen gelden. Lars Veldwijk strandde echter in vrije positie op de Twentse doelman. Voor het overige mocht de Volendamaanval het ook zichzelf aanrekenen,dat er niet gescoord werd. De Twentse doelman hoefde zich geen enkele keer te strekken, omdat werkelijk alle doelpogingen hoog boven het doel eindigden.

In de tweede helft had Dave Hertog al snel voor de gelijkmaker kunnen zorgen, maar frank en vrij voor de keeper kopte hij royaal over het doel. De aloude wet, dat de ploeg die niet scoort de doelpunten dan zelf om de oren krijgt, werd ook nu weer tot leven gewekt. In de 63e minuut kwam Twente op 0-2 door Mike te Wierik, die aarzelend optreden van Sonny Stevens afstrafte met een gericht kopstoot. Lars Veldwijk kreeg vervolgens een unieke kans op een goal, maar ook hij zag zijn poging langs het doel gaan. Het zat ook niet echt mee. Een uitstekende rush van Dave Hertog belandde op de paal. Er was nog maar een ploeg die voetbalde, maar loon naar werken was er vooralsnog niet bij. In de duisternis kwam dan eindelijk de verdiende goal. De Twentse keeper pakte de bal twee keer in de handen, wat Volendam een vrije trap opleverde. Dave Hertog buitte de kans doeltreffend uit, maar het slotoffensief leverde niets meer op.

Foto's A1

Bestel Afdrukken

FC Volendam C1 – Ajax C1 2-5 (1-3)

Vandaag kwamen de koplopers uit Amsterdam op bezoek met aan het hoofd de in Volendam zeer bekende en beroemde trainer Wim Kwakman. Kennelijk blijft de naam Ajax de Volendam spelers imponeren want de eerste helft had FC Volendam weinig in te brengen tegen het goede en frivole spel van de Amsterdammers. Wel was het FC Volendam die het eerst scoorde maar het doelpunt van Navid werd wegens buitenspel afgekeurd. Ajax was in het Kras stadion echter heer en meester en het wachten was op de 0-1 die constant in de lucht hing. De verdediging onder aanvoering van doelman Rik bleef met kunst en vliegwerk overeind. De verdiende voorsprong van Ajax kwam er toch want na een vlotte combinatie lag de bal achter de kansloze Rik in het net, 0-1. Wie er allemaal dachten dat de Volendammers nu wel wakker waren geworden en er een schepje bovenop gingen gooien kwamen bedrogen uit. Het spelbeeld veranderde niet en Ajax bleef met goed voetbal de bovenliggende partij. Uit een corner mocht Joey, de robuuste centrale verdediger van Ajax die vorig jaar nog bij FC Volendam voetbalde, omgehinderd de 0-2 binnenkoppen. Het werd nog erger want enkele minuten voor rust mocht een middenvelder vanuit de tweede lijn uithalen en moest keeper Rik opnieuw de bal uit het net vissen. Dat bracht de stand op 0-3 in het voordeel van Ajax en daar viel op dat moment helemaal niets op af te dingen. Iedereen rekende nu op een monsterscore maar een prima actie van Tony bracht de ommekeer in de wedstrijd. Met een prima rush werd hij op de rand van het strafschopgebied gestuit door een noodzakelijke ingreep van Ajax laatste man Joey, die door deze miraculeuze tackle het veld geblesseerd moest verlaten. Johan nam de toegekende vrije trap uitstekend en de bal viel keurig bij de tweede paal binnen en dat bepaalde de ruststand op 1-3.

In de rust moesten de spelers een speech van trainer Stanley aanhoren en dat bleek te helpen. FC Volendam startte de tweede helft furieus en herboren en in de eerste minuut was het meteen al raak. Uit een prima voorzet van Navid scoorde Leroy op fraaie wijze en was de achterstand teruggebracht tot 2-3. Dit gaf de Volendammers hoop en Ajax wankelde. Meer en meer werden de duels door de Volendammers gewonnen en de gelijkmaker hing in de lucht. Beide trainers brachten nieuwe spelers in en het spelbeeld golfde op en neer. Met een werkelijk schitterend schot in de kruising viel de beslissing toch in het voordeel van Ajax. Met de linkervoet werd de bal in bovenhoek gekruld en doelman Rik kon de bal alleen maar uit het net vissen. De wedstrijd was gespeeld en dat Ajax daarna nog de 2-5 scoorden was alleen voor de statistieken. Beide ploegen hadden vervolgens kansen om de score verder op te voeren maar de overwinning van Ajax was na de 2-4 niet meer in gevaar. FC Volendam C1 sluit af zoals het de competitie was begonnen en dat is met een nederlaag tegen koploper Ajax. Wij rekenen allen op een herboren FC Volendam C1 na de winterstop en dit elftal is wel degelijk in staat goed voetbal te laten zien en ook goede resultaten en nog veel punten te halen. Namens de gehele technische staf en begeleiders wens ik ieder alvast fijne feestdagen en een voorspoedig en sportief 2010 toe. Tegen onze tegenstanders van 2010 zou ik willen wees gewaarschuwd want we komen eraan.
Floor Heuyerjans

Volendam D1 kan 1 helft zeer goed mee met Ajax D1

De laatste speeldag voor de winterstop en vandaag titel favoriet Ajax op bezoek. In de eerste weken van het seizoen kreeg Volendam een veeg (9-1). Verliezen van Ajax doet bijna iedereen in deze competitie en als je de beste jeugdopleiding van Nederland hebt is dat ook niet meer dan normaal. Toch wilde Volendam iets rechtzetten; het zwakke optreden van vorige week en Ajax laten zien dat Volendam progressie heeft geboekt en er absoluut een wedstrijd van wilde maken. Door het drukke programma op de FC moest worden uitgeweken naar de RKAV alwaar onze wedstrijd op gras werd ingedeeld. Voor de kunstgras generatie even iets anders maar gelukkig spelen we ook nog wedstrijden op gras!  Ajax leek wat minder happy en begon automatsich met de warming-up op het kunstgras. Voorafgaand 1 minuut stilte vanwege het zeer droevige overlijden van een begeleider van Ajax waarvoor onze oprechte deelneming.

Dan de wedstrijd, Volendam begon lekker fel aan de wedstrijd en leek totaal niet van plan om Ajax vrij baan te geven. De duels waren fel maar sportief, Volendam voetbalde naar voren en zette Ajax snel onder druk hetgeen de Amsterdammers niet hadden verwacht. Uiteraard betekent dit ook dat er voor Ajax ruimte is bij balbezit voor een snelle tegenaanval maar wat is er te verliezen ? Deze instelling werd beloond want Volendam speelde erg leuk en fris en kreeg zelfs kansen. Iedereen was bereid om voor elkaar te werken en speelde met lef.

Kreeg Ajax dan geen kansen? Uiteraard en natuurlijk kwamen we best eens goed weg of stond Joost gewoon goed opgesteld maar om Ajax met de kont tegen de goal aan te krijgen moet je echt wel iets kunnen en dat hebben jullie vandaag laten zien! Nadat Mick, Jordan en Kees al dichtbij de openingstreffer waren geweest kwam het er dan toch van. Een mooi opgezette aanval via Nathan, Kees en Mick werd beloond met een prachtige goal van Kees; 1-0 Volendam. Vreugde en een beloning voor het goede spel maar meteen ook een leermoment…..want als je tegen Ajax op voorsprong komt dan moet je er vooral niet te lang van genieten….Leer hiervan want binnen 30 seconden wist Steve Bergwijn de 1-1 in het netje te tikken.

Normaal gesproken is zo’n snelle gelijkmaker een dreun maar nee, Volendam bleef voetballen en ging gewoon op zoek naar de 2-1. Wederom een mooie vanuit het middenveld geplaatste bal zette de spitsen op vrije doorgang naar de goal maar we waren even te bescheiden. Ruststand 1-1 en hiermee konden Volendam en Ajax allebei goed leven (geen Oranjebril dus).

In de 2e helft probeerde Volendam hetzelfde te doen en te blijven voetballen maar dit spel kost heel veel kracht en vergt 100% concentratie en lef. Deze laatste punten ontbrak het bij een aantal “even” aan want in nog geen 5 minuten tijd kwam Ajax op 1-4 en dat mag niet gebeuren. Jammer want in 5 minuten geef je een hele goede wedstrijd weg. Gelukkig staart men zich bij FC Volendam niet blind naar de uitslagen en resultaten maar kijkt men met name naar de ontwikkeling van de spelers. Dat blijkt ook wel want na de 1-4 bleef Volendam proberen te voetballen en zocht het gewoon weer de weg naar de goal. Natuurlijk ging dat niet zo goed als de eerste helft en natuurlijk heeft Ajax gewoon klasse waardoor ze het goed uitspelen maar dat het uiteindelijk 2-5 werd is leuk voor de statistieken en met name leuk voor Ajax omdat Feyenoord vandaag op 0-0 bleef steken in Den Haag.

Voor Volendam overheerst het gevoel van de progressie die het team heeft geboekt deze eerste helft van het seizoen. De eerste 4 wedstrijden waren gewoon slecht maar verklaarbaar. Hierna volgde een goede reeks wedstrijden met uitzondering van AFC thuis. Volendam werd door collega club uit de Domstad al als degradatie kanditaat nummer 1 gezien maar ik denk dat dit wat te voorbarig was, overigens gefeliciteerd met jullie goede overwinning bij AZ.

Mannen, we gaan gewoon lekker door zo en onthouden de eerste helft als motivatie en daar kunnen jullie trots op zijn. Verder leren we van de fouten en dan komt het allemaal goed. Deze week nog even trainen en gesprekken en dan genieten van even rust. Vandaag genoten van jullie inzet en durf en het goede spel in de eerste helft.
Tot in 2010!  En fijne dagen allemaal!!!