Jeugdplan: B1 blijft in de race voor koppositie

06 december 2009

Volendam B1 na winst op Haarlem (1-3) met goed gevoel de winterstop in

5/12 – Na twee nederlagen op rij werd weer gesnakt naar het zoet van een overwinning. Vast stond dat daarbij niet op de medewerking van tegenstander Haarlem mocht worden gerekend. Haarlem is immers altijd lastig te bestrijden gebleken. Het feit dat Haarlem over misschien wel de slechtste kunstgrasmat van Nederland beschikt en Volendam over één van de beste, mag daarbij overigens zeker niet worden onderschat.

De afspraken vooraf lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. “Communicatie” was het toverwoord. Als daarnaast iedereen zou doen wat ie moest doen, kon het eigenlijk niet misgaan. Voeg daarbij de mentale steun van looptrainer Lami Sama, die ons vandaag op de bank vergezelde, en het kon niet anders: de 3 punten gingen mee terug naar Palingcity.

Ondanks alle goede bedoelingen, was het toch Haarlem dat in de openingsfase de boventoon voerde. Het leverde de thuisploeg een paar kleine kansen op. De eerste grote kans was echter toch voor onze mannen. In de 5e minuut leverde een overtreding op Joost, op de rand van hun 16-metergebied, een vrije trap op die hij zelf nam. Zijn bal was op maat, maar helaas mikte Vince de bal net naast het doel. Vervolgens ging het spel enige tijd op en neer, ofschoon de waarheid gebiedt te zeggen dat er in die fase van de aanvallen van Haarlem meer dreiging uitging dan die van de oranjehemden. De Haarlemmers beschikten over een paar sterke aanvallers, die (te)veel ruimte kregen en daardoor frank en vrij konden voetballen. Van doelrijpe kansen was evenwel geen sprake. Halverwege de 1e helft zagen de toeschouwers een mooie combinatie tussen Vince en Bowedee. Vince werd door Bowedee de diepte ingestuurd en schoot de bal scherp voor. De Haarlem-keeper kon slechts redden ten koste van een corner. De kopbal daaruit van Eric was wel hard, maar recht op de keeper en daardoor zonder succes. Ralph had niet alleen heel wat te stellen met zijn directe tegenstander, maar ook zijn schoenveters bezorgden hem herhaaldelijk problemen. Hij zal ongetwijfeld ooit zijn veterdiploma hebben gehaald, maar daar was vanmiddag weinig van te merken. Met nog een minuut of 7 te spelen kwam Haarlem, eigenlijk vanuit het niets, op voorsprong. Daniël liet zich niet van zijn beste kant zien, waarna het voor een Haarlem-aanvaller eenvoudig was om de bal in het lege doel te krijgen, 1-0. Dit was ook meteen de ruststand.

De rustpauze werd door de trainer benut om, met enige stemverheffing, de broodnodige puntjes op de i te zetten. Nóg een nederlaag voor de winterstop zou immers het goede gevoel van de prachtige reeks van 8 overwinningen ineens als sneeuw voor de zon doen verdwijnen en ons met een kater de Kerstdagen insturen. Dat mocht absoluut niet gebeuren!

Na de hervatting kostte het opnieuw even tijd voordat Volendam werkelijk besefte wat hen te doen stond. Bij een corner van Haarlem stond iedereen te dromen. Gelukkig was Daniël klaarwakker. Met een prima reflex voorkwam hij een grotere achterstand. Nu was plotseling wel iedereen bij de les. De eerstvolgende aanval daarna leidde namelijk meteen tot de gelijkmaker. Joost was vanaf rechts de aangever en Joris de doelpuntenmaker, 1-1. Het duurde daarna tot halverwege de tweede helft voordat weer een paar vermeldenswaardige feiten konden worden opgetekend. Eerst was er een schot van Joris dat net over ging. Vlak daarna ging Vince alleen op de keeper af. De hele bank veerde al overeind om zijn treffer te vieren, maar zijn schot ging naast het doel.

Nog geen minuut later kwam Volendam toch op voorsprong. Cas stuurde Eric over links weg. Eric had vrij baan naar het doel en leek te gaan scoren. Zijn schot belandde echter op de lat. De bal spatte precies voor de voeten van Bowedee. Hij haalde uit, maar ook zijn schot werd geblokkeerd door de lat. Uit de scrimmage die daarna in het doelgebied ontstond, was het uiteindelijk een Haarlem-speler die de bal het laatst toucheerde en zijn eigen keeper kansloot liet, 1-2. Inmiddels had Vince het veld geruimd voor Jordy Dijkhuizen. Volendam had kort daarop de ultieme mogelijkheid om Haarlem de genadeklap te geven. De voorzet was van Cas en het doel was leeg, maar er was niemand te bekennen om het beslissende tikje te geven. De geblesseerd geraakte Joost werd ruim 10 minuten voor tijd vervangen door Jordy van der Sleen. Het was Jordy die uiteindelijk in blessuretijd voor de eindstand en het mooiste doelpunt van de wedstrijd zorgde. Eric, die in de 2e helft weer als vanouds in de lucht heerste, was vanaf links de man van de assist. Jordy nam de bal ineens op zijn sterke linkerslof. Snoeihard belandde zijn schot tegen de touwen, 1-3. Een mooiere afsluiting van de 1e seizoenshelft is nauwelijks denkbaar.

A.s. vrijdag gezellig met z’n allen bowlen, daarna nog een paar trainingen en dan even genieten van de winterstop. Op 9 januari van het volgend jaar vormt een sterk bezet mini-toernooi bij DOVO de aanzet tot de 2e seizoenshelft. Dan moet iedereen bijgetankt zijn en er weer staan! Want ook in het vervolg van de competitie zal er flink moeten worden geknald om bovenin te kunnen eindigen!

Tenslotte: het is nog een beetje vroeg, maar toch wens ik nu reeds, namens ons gehele team (spelers en begeleiding) iedereen hele prettige feestdagen toe en veel gezondheid en geluk in 2010. Tot onze trouwe volgelingen zou ik nog willen zeggen: ook in het nieuwe jaar rekenen wij weer op jullie support.