Jeugdverslag FC Volendam 6 februari

07 februari 2016

FC Volendam A1 – Sparta A1 0-3
De nummer 1 tegen de nummer 2, een echte topper dus. Twee trainers die elkaar door en door kennen en ook precies weten wat de kwaliteiten en mindere punten van hun tegenstander zijn. Verwacht werd dat beide teams flink aan elkaar gewaagd zouden zijn. Dat bleek ook het geval te zijn. Maar het waren de bezoekers die als verdiende overwinnaar van het veld stapten.
Vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende en veel toelatende scheidsrechter Nederpel ontspon zich een aardige wedstrijd. Jammer genoeg verkozen de oranjehemden te vaak meteen voor de diepte, in plaats van het geduld te bewaren en het juiste moment voor een lange bal te kiezen. Onnodig balverlies was daarvan steeds het gevolg. Sparta toonde zich gretiger, scherper en feller in de duels en beschikt over een aantal uiterst behendige, snelle en balvaardige spelers. Veelal was ook de tweede bal voor hen. In de tiende minuut werd een slordige bal vanuit onze defensie simpel onderschept door een Sparta-middenvelder. Hij bracht een medespeler in stelling, die zijn lobje voor ons doel langs zag eindigen. FC Volendam ontsnapte aan een vroege achterstand. Sparta bleef dreigender dan zijn opponent. De verre inworpen (het leken wel corners) van hun linker vleugelverdediger vormden een extra wapen en leverden een paar hachelijke situaties voor ons doel op. Het lukte onze mannen nauwelijks om daar iets wezenlijks tegenover te zetten. De dubbele dekking die Kevin Owusu Asare voortdurend moest ondervinden, was daar mede debet aan. Kort voor rust liet Rodney Smorenberg een uitstekend schot los, dat door de keeper slechts half kon worden gekeerd. Helaas kwam Salim Mansouri een fractie tekort om de terugspringende bal tot doelpunt te promoveren. Des te vervelender was het dat Sparta in blessuretijd kon profiteren van weifelend optreden van onze verdediging, 0-1.
In de tweede helft kwam FC Volendam beter uit de kleedkamer dan bij aanvang van het eerste bedrijf. Sparta werd achteruit gedrongen en kwam er nog nauwelijks uit. In de 57e minuut leek dan eindelijk de dik verdiende gelijkmaker te vallen. Rodney Smorenberg haalde van dichtbij hard uit, maar zijn schot ketste via onderkant lat weer terug het veld in. Kevin was attent, maar kon de bal net niet goed genoeg met het hoofd beroeren om de bal alsnog in het doel te laten verdwijnen. In de daaropvolgende fase kreeg FC Volendam meerdere mogelijkheden om langszij te komen. Zo had Martijn van Oers alle kans om een bal binnen de vijandelijk 16 rustig aan te nemen, maar nam hij deze ineens op zijn slof (hoog over). Een klassenvolle individuele actie van Salim Mansouri verdiende sowieso een doelpunt, maar ook zijn eindschot miste de juiste richting. Als er één ploeg toen een doelpunt verdiende, dan was dat het thuisteam. Hij viel echter aan de andere kant. Met nog ruim een kwartier te gaan leverde een vlijmscherpe en op volle snelheid uitgevoerde counter de Spartanen hun tweede treffer op, 0-2. De wedstrijd leek beslist, maar de oranjehemden wilden daar nog niets van weten en bleven vol overgave op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. Zelfs nadat Alex Plat, de laatste weken sterk op dreef, maar vandaag begonnen als bankzitter, na een invalbeurt van slechts zestien minuten, door een omstreden rode kaart alweer het veld moest ruimen, ging FC Volendam onverdroten door. Met uitzondering van een opgelegde kans voor Salim (schot naast) deden zich echter geen echte kansen meer voor. Dat het diep in de extra toegekende tijd uit een verre vrij trap zelfs nog 0-3 werd, was slechts belangrijk voor de statistiek. Jammer van de eerste nederlaag, maar ook een leerzame ervaring. Volgende week uit naar PEC Zwolle.

- (’45+3) 0-1 Sparta
- (’74) 0-2 Sparta
- (’90+5) 0-3 Sparta

Opstelling FC Volendam A1:
Kyle Saffrie, Yorno Tieman (’76 Mohamed Betti), Marco Tol, Gijs Smal, Darryl Bäly (’66 Alex Plat), Joey Veerman, Kevin Owusu Asare, Jari Vlak, Salim Mansouri, Rodney Smorenberg (’79 Jason Stekkel), Roy Tol (’55 Martijn van Oers)

Gerard Veeken

Roda JC O16 - Fc Volendam O16 0-2

Na een lange busreis van 2,5 uur werd er afgetrapt om 11:30 in Kerkrade. Volendam begint de wedstrijd heel fel. Hicham krijgt gelijk een grote kans in de eerste paar minuten. Aannames en passing gaat moeilijk omdat het veld heel stroef is. Daarom waren er op het veld veel slordige foutjes. In de elfde minuut krijgt Roda JC een grote kans die rakelings naast gaat. In de veertiende minuut weer een grote kans voor FC Volendam. Shurny komt goed langs zijn man en geeft voor op Maxwell. Maxwell schiet tegen de keeper aan. Een minuut later kwam er een spectaculaire omhaal van Jim. Die net een paar centimeters over het doel ging. Volendam stond in de eerste helft slordig te verdedigen. Stan heeft de bal er een paar keer uitgevist en wist Volendam meerdere malen te redden. In de achttiende minuut kwam Bram met een razend hard schot van ver die de keeper net wist te redden. Volendam kreeg steeds meer kansen. Maar Volendam wist bijna niet te scoren. Roda kreeg ook nog wat kansjes.
Volendam begint sterk aan de tweede helft. Shurny verlaat het veld en Dimitri vervangt hem. In de 47e minuut een prachtige actie van Hicham die naar binnen dribbel en de bal diagonaal erin schiet. 0-1. Volendam zit lekker in de wedstrijd en in de 58e minuut een prachtige aanval. Jim geeft een keurige steekbal op maxwell die de 0-2 er goed weet in te schieten. In de 60e minuut wissel. Mike erin en Niroel eruit. en Jim eruit en Jip erin.

FC Volendam o-12 – PEC Zwolle o-12 0-2
Zaterdag stond er een 11x11 tegen Zwolle op het programma. Een ploeg die wij al eerder troffen en na een prima eerste helft, gaven wij het in de tweede helft weg. Kans op revanche deze keer. Door een aantal afwezigen (school keuze, ziekte of aansluiten bij de D1) hadden wij vijftien man, een beter aantal dan negentien, want de speeltijd per persoon wordt daardoor langer. De eerste helft hadden wij wind tegen, maar desondanks konden wij prima meevoetballen. Door slecht uitverdedigen, kwamen wij 1-0 achter. Ondanks deze tegenvaller, bleef Volendam met druk naar voren spelen. Dit resulteerde in een aantal gevaarlijke momenten voor de goal van Zwolle.
Ook Zwolle werd een aantal keer gevaarlijk, doordat één middenvelder van hen erg diep liep en niet goed werd opgepakt door onze verdedigers en middenvelders.
De tweede helft met de wind mee waren wij een stuk sterker. Niet alleen hadden wij veel meer de bal, maar ook kregen wij een aantal grote kansen die wij net niet goed uitspeelden. Soms moet je direct schieten, soms moet je de bal juist aannemen en de bal breed leggen op je maatje. Doordat wij de verkeerde keuzes maakten gingen veel ballen naast, terwijl dit prima mogelijkheden waren om gelijk te maken. Zwolle kwam er ook nog een aantal keer gevaarlijk uit. Uiteindelijk scoorden hun, iets wat onverdiend in onze ogen, de 2-0 vlak voor tijd.
Zaterdag bleek weer dat wij ontzettend veel moeite hebben om rustig aan de bal te blijven de bal, zeker als die rond de middenlijn gewonnen wordt, te verplaatsen naar de andere kant. wij blijven vaak in de drukte terwijl er aan de andere kant genoeg ruimte ligt. Volgende week weer competitie wedstrijd tegen de mannen uit Enschede. Tot dan.