Jeugdverslagen 2 februari

02 februari 2014

Sparta A1 - FC Volendam A1 4-2
In de oefenwedstrijd tegen Sparta A1 kon FC Volendam A1 zich opnieuw meten met een team dat wekelijks op het hoogste niveau acteert. Eerdere beker- en oefenduels dit seizoen tegen ploegen uit de eredivisie hadden geleerd dat de oranjehemden voetballend niet veel voor hen onderdoen, maar hun fouten doorgaans wel genadeloos worden afgestraft. Zo ook vandaag. De wedstrijd was amper vijf minuten onderweg toen de Rotterdammers een vrije trap mochten nemen. Hij zag eruit als een ingestudeerde, maar dat Volendam hen daarbij geen strobreed in de weg legde was een onverwachte meevaller. De vrijgelaten man had dan ook weinig moeite om Jordi van Stappershoef kansloos te laten, 1-0. Sparta had echter ook niet ingecalculeerd dat hun opponent een opbouw van achteruit vrijwel onmogelijk maakte. De Rotterdamse goalie voelde zich dan ook voortdurend gedwongen het spel met een verre uittrap op zijn vleugelspitsen te hervatten, hetgeen overigens regelmatig mislukte. Maar kwamen de supersnelle vleugelspitsen eenmaal wel in balbezit, dan ging daarvan meteen veel dreiging uit. Gaandeweg de eerste helft slaagde Volendam er in het initiatief naar zich toe te trekken. Op het middenveld maakte Mike Dooyeweerd indruk. Hij werkte zich een slag in de rondte, was overal te vinden en zat overal goed tussen. Kort voor rust beloonde de eveneens sterk spelende Gerry Vlak zichzelf en zijn ploeggenoten met de gelijkmaker. Na een uittrap van de Sparta-doelman veroverde hij op de rand van de middencirkel de bal. Hij zag de keeper iets te ver voor zijn doel staan en liet hem vervolgens wanhopig in de lucht graaien toen zijn magistrale lob over het hoofd van de keeper in het lege doel zeilde, 1-1. “Deus moet je wel onthouwe, want ik scoor niet vaak zo”, was zijn onderkoelde reactie in onvervalst Volendams op de loftuitingen die hem tijdens de rust ten deel vielen.

Met een vliegend schot kort na rust, dat op de bovenkant van onze lat eindigde, werd Volendam meteen weer bij de les gebracht. In de 52e minuut toonden de Rotterdammers andermaal aan dat jeugdvoetbal op het hoogste niveau voortdurend opperste concentratie vereist en dat niemand ook maar een seconde mag verzaken. Een Spartaanse aanvaller trok vanaf links, ter hoogte van onze zestienmeterlijn, naar binnen en werd niet geblokt. Zijn breed gelegde bal werd door een medespeler hard en laag in de verste hoek geschoten, 2-1. Volendams balverlies in de 68e minuut, na een uittrap van Bas Veen, leidde een razendsnel uitgevoerde counter in. De handige, snelle en uiterst behendige nummer 11 van Sparta werd, zoals steeds, meteen gezocht. Hij ontweek een paar tegenstanders en bracht de stand met een fraai diagonaal schot op 3-1. Volendam kon voetbaltechnisch weliswaar aardig meekomen, maar het creëren van kansen bleek vandaag een onhaalbare opgave. Ook in verdedigend opzicht hadden onze mannen hun zaakjes aardig op orde, maar, zoals eerder gezegd, foutjes werden keihard afgestraft. Zo ook een kwartier voor tijd toen onze verdediging verzuimde handelend op te treden, de spits van Sparta de voorzet simpel verlengde om zich vervolgens te kunnen laten fêteren, 4-1. Een stand die niet helemaal recht deed aan de verhoudingen binnen de lijnen, maar wel illustratief was voor de effectiviteit van het thuisteam. Negen minuten voor tijd slaagde Volendam er toch nog in de score een iets draaglijker aanzien te geven. De toegekende penalty, omdat Gerry Vlak na een mooie solo binnen de 16 was neergelegd, werd door Johan Keizer onberispelijk benut, 4-2. A.s. zaterdag staat in Nijmegen de topper tegen kampioen in spé NEC/FC Oss A1 op het programma. Daar zijn dus bonuspunten te halen!

Opstelling FC Volendam A1:
Jordi van Stappershoef (46. Bas Veen), Soufyan Akmum (46. Nick Zeijlmans), Denzel Prijor (72. Elroy Tuur), Daan Klinkenberg, Johan Keizer, Gerry Vlak, Bas Quist, Nick Runderkamp (54. Aubrey Hoogdorp), Jordy Hilterman (67. Solace Osarugue Uyi-olaye), Mike Dooyeweerd, Genridge Prijor (86. Denzel Prijor)

Gerard Veeken

FC Twente VA B1 - FC Volendam B1 3-1
Na een lange reis met één zeer lange regenbui arriveerden we in Het Fanny Blankers Koen Stadion waar de jeugdopleiding van FC Twente gehuisvest is. Voor de wedstrijd had onze Fysiotherapeute Lisanne Luiten nog even contact met ex-FC Volendam doelman Sonny Stevens. Na een langdurige blessure is hij aankomend weekend weer in de wedstrijdselectie van FC Twente opgenomen. Dan de wedstrijd van de FC Volendam B1. Vooraf moeilijk aan te geven hoe de krachtsverhouding is met een team dat een klasse hoger speelt. De wedstrijd begon aantrekkelijk omdat beide ploegen elkaar met open vizier bestreden. FC Twente was de betere ploeg en bleek ook slagvaardiger. Tot twee keer aan toe kon doelman Marloc Coco nog redden en een achterstand voorkomen. De derde keer niet want bij een van richting veranderde vrije trap was hij kansloos, 1-0 voor de thuisclub. FC Volendam was hiervan van slag en kon weinig potten breken. FC Twente kreeg daarna nog een grote kans maar de bal ging voorlangs. Dit was uitstel van executie want vlak voor rust was het wel raak en zo gingen beide teams rusten met een verdiende 2-0 voorsprong voor de thuisclub.

Na wat wijzigingen in de rust zou het de tweede helft beter moeten anders zou de dag voor FC Volendam nog donkerder worden dan die al was. De eerste grote kans direct voor FC Twente maar Marlon Coco was alert en kon ingrijpen. FC Volendam herpakte zich en begon steeds meer het initiatief te nemen. Een messcherp uitgevoerde counter bracht FC Twente op 3-0. Een enorme domper maar FC Volendam was nog niet geslagen en bracht meer energie en strijd en was vanaf dat moment de bovenliggende partij. Rodney Smoenberg speelde zichzelf goed vrij en rondde fraai af, 3-1. FC Volendam ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Die kwam er ook via de voet van Ben Benaissa na een goede actie van Joey Salden. Iedereen juichte al maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Een perfect genomen vrije trap van Gijs Smal werd van richting veranderd en belandde net naast het doel. FC Volendam kreeg in de slotfase nog kansen maar het geluk en de prima doelman van FC Twente stonden in de weg. Achterin werd er prima verdedigd en helemaal niets meer weergegeven. Zo zijn we helaas uitgebekerd en over de gehele wedstrijd gezien was FC Twente de meerdere en de betere ploeg. Zo kunnen we ons nu weer volledig richting op de competitie.

1-0 22. Sander Thomas (FC Twente)
2-0 39. Ruben de Jager (FC Twente)
Rust
3-0 53. Sander Thomas (FC Twente)
3-1 57. Rodney Smorenberg (FC Volendam)

Opstelling:
Marlon Coco, Mohammed Betti, Florian Toen (16. Gevano End), Gijs Smal, Alejando Da Silva Compuzano, (40. Joep Hulskes), Nathan van Kooperen, Martijn van Oers, Ozair Dahi (40. , Rodney Smorenberg), Puck Postma, Ban Amar Benaissa (60. Jamie Jacobs), Joey Salden.
Floor Heuyerjans

KLIK HIER VOOR DE FOTO'S

Flevo Boys B1 – FC Volendam B2 0-6
De eerste wedstrijd na de winterstop waar het weer om de punten ging was een uitwedstrijd in Emmeloord tegen Flevo Boys. Na een redelijke warming-up begonnen we aan de wedstrijd en de eerste tien minuten was het evenwennen voor de mannen en vooral de manier van voetballen door de tegenstander. Alleen maar de lange bal op hun spitsen. Na deze fase stond het goed bij ons en kwamen we beter in de wedstrijd, lieten de bal beter rond gaan, de bezetting was beter en vonden de vrije man op het middenveld, alleen ontbrak de echte scherpte in de passing zo nu en dan. Na 27 minuten scoorden we de 0-1 door Gani Meholli na een perfecte steekbal van Stan Veerman. Nog geen minuut later was het al 0-2 door Dario Lovecchio. Een goed uitgespeelde aanval die goed werd binnen geschoten door Dario. Met deze stand gingen we rusten en ondanks dat het gemakkelijk 2-0 voor ons stond, was het vooral zakelijk en degelijk bij ons.

De tweede helft begon Flevo Boys met wat meer druk naar voren, maar dat leverde niets op en toen wij na vijftien minuten de 0-3 maakten door Jason Stekkel, was het over met Flevo Boys. Nu was het zaak om de bal lekker het werk te laten doen en geen onnogige blessures en of kaarten op te lopen en nog een paar goals erbij te maken. Uiteindelijk scoorden we nog drie keer door c-junior Martijn Kaars, Jason Stekkel en Alex Plat. Uiteindelijk een zeer makkelijke overwinning en dat ondanks dat we redelijk wat spelers misten door blessures. De drie c-junioren Thomas Schaap, Martijn Kaars en Boy Kemper maakten hierdoor meer dan verdienstelijk hun eerste minuten in de B2. Ondanks het feit dat we makkelijk wonnen is het toch zaak dat we de concentratie en scherpte moeten behouden en zeker wanneer de tegenstander je de gelegenheid geeft om nog meer goals te maken je die moet benutten. Een zeer degelijke en zakelijke overwinning.

77e minuut 0-6 Alex Plat.

Opstelling. 1) Kyle Saffrie, 2) Yorno Tieman, 3) Marco Tol, 4) Alex Plat(c), 5) Stan Veerman( 60e minuut Boy Kemper), 6) Thomas Schaap, 7) Roy Tol( 50e minuut Max Sajet), 8) Jari Vlak, 9) Jason Stekkel, 10) Gani Meholli, 11) Dario
Lovecchio( 55e minuut Martijn Kaars).

FC Volendam O.14 – Sparta O.14 2-3
Het begin van de wedstrijd tegen Sparta was sterk van Volendam-zijde. Al na één minuut trof Vasco het zijnet en een minuut later schoot Bram via een verdediger op de lat. Maar zoals de meeste voetbalkijkers weten moet je de eigen kansen benutten omdat anders de tegenstander dit doet.
Dit ging ook deze dag op want bij de eerste serieuze aanval van Sparta werd een voorzet van links slecht verwerkt in het centrum en bracht de spits van Sparta de eerste goal op het scorebord, 0-1.
Toch was ons aanvalsspel goed en verrassend maar de sterk spelende keeper van Sparta bewees zijn klasse met een prima redding op een afstandsschot van Bram.
De rust ging in met dezelfde 1-0 achterstand maar er waren kansen genoeg om dit te keren in de tweede helft.
Na vijf minuten spelen in de tweede helft kwam Jay in het veld voor Cherinho. Maar alle goede voornemens ten spijt werd er even later weer niet goed verdedigd waardoor de stand op 0-2 werd gebracht. Hierna ging de wedstrijd op en neer zonder dat er voor een van beide goals echte kansen ontstonden. Melle kwam nog in het veld voor Sam en met de andere veldbezetting die dat tot gevolg had werd getracht meer druk naar voren te geven. Zonder dat dit echt resultaat opleverde kregen we uiteindelijk vier minuten voor tijd een vrije trap op vijfentwintig meter van de goal die Vasco hard via de binnenkant van de paal verzilverde en zo de stand wat draaglijker maakte. Maar blijkbaar gaf dit nieuw elan aan onze ploeg want nog geen twee minuten later legde Vasco de bal goed breed op de meegelopen Vicente die de bal secuur binnen schoot bij de eerste paal en was de stand toch nog gelijk met nog één minuut te spelen. Maar het slappe verdedigen zat vandaag zo vastgeroest in ons spel dat bij het wanhoopsoffensief van Sparta om de opgelopen schade te herstellen, de rechterspits volledig uit het oog werd verloren en hij de voorzet simpel binnen mocht tikken voor de ontluisterende 2-3. De les die we uit deze tegenslag moeten leren is, dat het belangrijk is dat we twee keer vijfendertig minuten (plus blessuretijd) scherp zullen moeten zijn willen we in deze poule nog een woordje mee willen spreken. Eerst maar eens een weekje scherp trainen allemaal en dan volgende week weer naar Groningen met z’n allen!!

0-1 speler Sparta
Ruststand 0-1
0-2 speler Sparta
1-2 Vasco
2-2 Vicente
2-3 speler Sparta

Opstelling Volendam: Tol, Kaaijmolen, Plat, Eerdhuijzen , de Jongh (55. Bonouvrie), El Yourghi, Griffith (40. van Ooijen), Baas, Besuijen, van de Wiel, Lo-Ning-Hing.

FC Volendam D1 doet niet onder voor Ajax D1 1-1
Op zaterdag 1 februari 2014 stond voor FC Volendam D1 de thuiswedstrijd tegen Ajax D1 op het programma. Als Ajax op bezoek komt levert dat meestal een speciale wedstrijd op, hetgeen ook duidelijk te merken was aan de publieke belangstelling. Die was namelijk behoorlijk groot. En dat gevoegd bij de entourage van het prachtige FC Volendamstadion leverde het een affiche op waar alle ingrediënten voor een vlammende match in verenigd werden. Er zou uiteindelijk ook een echte wedstrijd ontstaan. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd bleken. Ajax wellicht technisch wat vaardiger en vooral sneller in het handelen. Volendam opportunistisch en met name strijdvaardig, maar ook met technisch verzorgd voetbal. Eens te meer zou blijken dat als Volendam de strijd aanbindt op alle posities in het veld en voor de volle honderd procent inzet toont, het tot veel in staat is. Uiteindelijk zou de strijd resulteren in een 1 – 1 gelijkspel wat voor de neutrale toeschouwer een acceptabele uitslag was.

De voorbereiding van Volendam verliep rommelig, omdat een aantal spelers te laat de kleedkamer binnenkwam. Tevens bleek Milo Bandringa niet in staat om te spelen wegens een blessure. Coach Bram Berkhout had dus overwerk. Of deze schermutselingen ermee te maken hadden zullen we nooit weten, maar de warming-up was vlijmscherp. Dat was terug te zien in het begin van de wedstrijd, want Ajax kreeg geen ruimte. Ajax probeerde het Volendam lastig te maken door voornamelijk de fysiek uit de kluiten gewassen linksbuiten veelvuldig in het spel te betrekken. Hier stond onze rechtsback Rens Veerman zijn mannetje. Rens liet gelijk bij het eerste duel merken dat er vandaag niet veel te halen viel over zijn flank. De angel aan de linkerkant van Ajax werd hiermee vrijwel geëlimineerd. Ondanks de tegenstander van naam probeerde Volendam toch het eigen spel te spelen. De opbouw van achteruit werd steeds vanaf Dion over de grond opgezet. Met name Huub van Essen bleef onder alle druk stoïcijns en loste alles voetballend op. Met Rick Gruwèl ook in het centrum voetbalde aan de linkerkant Tom de Groot alsof zijn leven ervan afhing. Op het middenveld zwoegden Dimitri Darsan, Jip Molenaar en Robin Schulte dat het een lieve lust was. Voorin stoorden Adnane Beneissa, Micky v.d. Ven en Sabir El-Otmani zich een ongeluk. Ajax had hier duidelijk moeite mee, waardoor Volendam langzamerhand steeds meer ruimte kreeg om te voetballen. In de tiende minuut van de eerste helft speelde Victor van Montfort, de nummer 4 van Ajax met stevige roots in het Volendamse, een bal terug op de keeper van Ajax. Deze pakte de bal klemvast, hetgeen tot een vrije trap op rand zestien had moeten leiden. De scheidsrechter besloot echter tot niets. Of het er invloed op had is niet met zekerheid vast te stellen, maar het leek er toch wel heel veel op dat de scheidsrechter een moment later zijn “fout” wilde corrigeren toen, na een voorzet van Adnane Beneissa, die ongelukkigerwijze tegen de oksel van een Ajax verdediger spatte, voor penalty werd gefloten. Zwaar gestraft, maar niettemin mocht Jip Molenaar vanaf elf meter aanleggen. Hier bleek hoe groot de druk van het stadion kan zijn, want Jip schoot naast. Volendam zakte echter niet in. Het bleef moedig de aanval zoeken. Ajax gaf ook wel druk maar werd nauwelijks echt gevaarlijk, op enkele speldenprikjes na die onschadelijk werden gemaakt door de soeverein keepende Dion Vlak. Op slag van rust kwam Tom de Groot goed door over links. Hij maakte hierbij gebruik van zijn snelheid en doorzettingsvermogen. Tom wist de bal af te leveren bij Micky v.d. Ven die de bal strak voor het doel bracht, rond de zestien meterlijn. Daar was Adnane Beneissa goed naar binnengekomen om de voorzet op prachtige wijze binnen te stiften. 1 – 0 voor Volendam.

Na de rust een zelfde beeld. Volendam bracht een drietal wissels. Cas Dijkstra voor Rick Gruwèl, Kees Tol voor Micky v.d. Ven, Jesper Sijbrands voor Dimitri Darsan. Volendam verzwakte niet. Sterker nog, met het inbrengen van Kees Tol werd Volendam voetballend beter. Kees werkte als nooit tevoren, maar wist daarnaast vrijwel ieder balcontact op een goede manier een vervolg te geven. Zo is voetbal bedoeld. Een lust voor het oog. Ook Cas Dijkstra bracht een meer dan grote inzet. In dergelijke wedstrijden is het van belang dat spelers elkaar helpen en dat vulde Volendam gewoon goed in. Ajax was niet van plan om zonder slag of stoot de punten in Volendam te laten. Men probeerde de druk op te voeren, maar de achterhoede met een sterke Robin Schulte in het centrum bleef overeind tot de vijftiende minuut in de tweede helft. Een moment van onoplettendheid en te weinig druk geven op de bal liet de mogelijkheid voor de nummer acht van Ajax om ongehinderd vanaf de zestien uit te halen over keeper Dion Vlak heen: 1 – 1. Een verdiende gelijkmaker. Volendam rechtte wederom de rug. Micky v.d. Ven kwam er weer in op zijn favoriete stek linksbuiten, en op rechtsbuiten werd Dichairo Hart, vers uit de FC Volendam D2, ingebracht. Dichairo was wellicht het meest aansprekende voorbeeld van de vechtlust aan Volendamkant. Niets ontziend ging hij de duels aan met de anderhalf keer zo grote linksback van Ajax en kwam vaak als winnaar uit de strijd. Hij speelde met een “leeuwenhart”. Mede hierdoor wist Volendam nog een aantal keren gevaarlijk te worden in de slotfase. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hiervoor Ajax ook een paar keer gevaarlijk was, maar slordige afwerking en goed keeperswerk van Dion zorgden ervoor dat de stand gelijk bleef.
Uiteindelijk een wedstrijd met alle ingrediënten die voetbal een aantrekkelijk schouwspel maken. Strijd, bij vlagen goed voetbal en een goed gevulde tribune. Het publiek heeft van de wedstrijd genoten.

29e minuut: Adnane Beneissa 1 – 0
45e minuut: Ajax 1 - 1

Opstelling FC Volendam:
Doel: Dion Vlak Achterhoede: Rens Veerman, Rick Gruwèl (Cas Dijkstra), Huub van Essen, Tom de Groot Middenveld: Robin Schulte, Jip Molenaar, Dimitri Darsan (Kees Tol) Voorhoede: Adnane Beneissa (Dichairo Hart), Micky v.d. Ven (Jesper Sijbrands), Sabir El-Otmani

FC Volendam D2 - De Zouaven D1 3-1
FC Volendam D2 heeft zich tegen de Zouaven D1 knap gerevancheerd. Waar de uitwedstrijd nog met 4-2 kansloos werd verloren waren het deze keer de Volendammers die de boventoon voerde en onze gasten uit Grootebroek trakteerde op een meer dan terechte nederlaag. Volendam kwam goed uit de startblokken en wist met lekker agressief en goed samenspel al snel te scoren dankzij een goede goal van Stezo Knott. Lang kon er van deze voorsprong niet worden genoten want ondanks ons betere spel wist Zouaven twee minuten later alweer op gelijke voet te komen dankzij een hele fraaie kopbal van hun spits. Maarrr…. wat hij kan, kan ik ook, moet notabene de kleinste man van het veld ,Younes el Taha Edrissi , gedacht hebben want een kwartier later wist hij een heerlijke voorzet van Dichairo Hart werkelijk schitterend in de kruising te koppen. Hiermee was de voorsprong weer terug met het idee deze niet meer uit handen te geven.

Ook de tweede helft bleef Volendam lekker spelen en kregen onze gasten dankzij het goede positiespel, elkaar coachen en vooral ook het druk zetten geen enkele kans meer. Echt leuk om te zien hoe onze jongens zich ontwikkelen. Complimenten aan het hele team. Qua spel was het al een uitgemaakte zaak maar toen Dichairo Hart in de 46e minuut ook nog eens de 3-1 binnenschoot was alle illusie bij Zouaven vervlogen om punten mee te nemen uit Volendam. Eindstand 3-1