Jeugdverslagen 21 maart

21 maart 2015

RVO/GC FC Groningen A1 - FC Volendam A1 2-0
Ondanks het feit dat FC Groningen A1 aanzienlijk hoger op de ranglijst staat, was FC Volendam A1 zaterdag toch vol goede moed naar het hoge noorden afgereisd. Van krachtsverschil bleek op het vette veld nauwelijks sprake, maar doordat de Groningers de doelpunten min of meer in hun schoot kregen geworpen, stond Volendam na afloop wederom met lege handen.

Maart roert zijn staart. Die uitdrukking was zaterdagmiddag zeker van toepassing. Het was waterkoud en beslist geen pretje om langs de lijn te vertoeven. Over het eerste kwartier valt niets noemenswaardigs te melden. De eerste kans kon pas daarna worden genoteerd. Een Groninger kon van dichtbij inschieten, maar door goed handelend op te treden wist Marlon Coco een vroeg tegendoelpunt te voorkomen. Het spel ging redelijk op en neer, met iets meer balbezit voor het thuisteam. Volendam speelde echter compact en geconcentreerd, waardoor FC Groningen slechts uit corners en vrije trappen gevaarlijk kon worden. Na ruim een half uur spelen was Jordy Hilterman dicht bij een doelpunt, maar zijn schot ging net naast. Vijf minuten voor rust kwamen de gastheren, vanuit het niets, op voorsprong. Een ogenschijnlijk ongevaarlijke inzet werd door Marlon met de arm in eigen doel gewerkt, 1-0. Kort daarop maakte onze tweede wissel al zijn opwachting. Captain Daan Klinkenberg kon niet verder, terwijl vijf minuten daarvoor Bas Quist al geblesseerd was uitgevallen.

Bij de hervatting was iedereen er, gebaseerd op de verhoudingen binnen de lijnen in het eerste bedrijf, van overtuigd dat er toch zeker een punt mee terug naar Volendam zou moeten kunnen worden genomen. Daarbij was echter niet ingecalculeerd dat Groningen opnieuw een handje zou worden geholpen bij het tot stand brengen van een doelpunt. Zo veranderde iets, dat in de verste verte niet op een doelrijpe kans leek, toch in een treffer, 2-0. De Groningers wekten vervolgens de indruk de touwtjes wel te kunnen laten vieren, het zou immers niet meer mis kunnen gaan. Zij verkeken zich daarbij lelijk op de weerbaarheid van de oranjehemden. Die zetten een tandje bij en drukten de Groningers vol in de verdediging. Na een klein uur spelen was Gerry Vlak bijna succesvol, maar zijn vrije trap belandde net naast de kruising. Volendam wilde zich absoluut nog niet gewonnen geven en bleef vechten voor een beter resultaat. Helaas ontbrak in de eindfase steeds net de vereiste precisie. In de 90e minuut werd Max Sajet, net als Florian Toen goed ingevallen, binnen de vijandelijke 16 neergelegd. De toegekende penalty zou alsnog een Volendamse treffer moeten opleveren. De strafschop van Mike Dooyeweerd, doorgaans trefzeker vanaf de stip, werd echter een niet al te moeilijke prooi voor de Groninger sluitpost. Zo bleef het bij 2-0.

Zelden krijg je zo snel een kans op revanche. Volgende week komen de Groningers namelijk naar Volendam. Hopelijk zit het ons team dan eindelijk weer eens een keertje mee, want anders wordt het gat met de concurrentie wel erg groot om nog iets moois van dit seizoen te kunnen maken.

KLIK HIER VOOR DE FOTO'S

- (’40) 1-0 FC Groningen
- (’52) 2-0 FC Groningen

Opstelling FC Volendam A1:
Marlon Coco, Mohamed Betti, Gijs Smal, Daan Klinkenberg (‘42 Florian Toen), Randy Ababio, Gerry Vlak, Kevin Owusu Asare, Nick Runderkamp (’85 Jamie Jacobs), Jordy Hilterman, Rodney Smorenberg (‘83 Mike Dooyeweerd), Bas Quist (’38 Max Sajet)

Gerard Veeken

FC Volendam B1 –PSV B1 2-1
PSV was na de nederlaag in Eindhoven enkele weken geleden met revanche gevoelens afgereisd naar Volendam en nam direct het initiatief in de wedstrijd. De eerste doelpoging van de gasten werd netjes gepareerd door doelman Kyle Saffrie. Ondanks het veldoverwicht van PSV werden er maar weinig kansen gecreëerd. FC Volendam had weinig tot niets in te brengen en kwam pas na 20 minuten beter in de wedstrijd. Vanaf dat moment kwam de wedstrijd meer in balans. De kansen of mogelijkheden voor beide ploegen waren de eerste helft schaars. Dus werd de rust bereikt met de brilstand, 0-0.

De tweede helft was direct een stuk levendiger. Dat was mede te danken aan PSV dat al snel op voorsprong kwam. Een hoge bal voor het doel kon doelman Kyle Saffrie niet klemvast pakken en PSV profiteerde maximaal van de geboden kans, 0-1. Nu moest FC Volendam wel wat bedenken en meer initiatief nemen om langszij te komen. De wedstrijd werd door de treffer opengebroken. Dit verhoogde in elk geval het kijkplezier van de (neutrale) toeschouwers. FC Volendam probeerde het initiatief te nemen en PSV zakte iets meer in. PSV bleef loeren op het foutje en kwam er enkele keren gevaarlijk uit. De verdediging van FC Volendam stond echter goed. Ze gingen vol vuur de strijd aan en gaven niets weg. Het was een van richting veranderd afstandschot van Martijn van Oers dat FC Volendam op gelijke hoogte bracht, 1-1. Enkele minuten daarna kwam FC Volendam zelfs op voorsprong. Het was een corner van Jari Vlak die door onze luchtmachtkapitein Stan Veerman keihard met het hoofd werd binnengeknikt, 2-1. Dit frustreerde PSV want enkele minuten later trapte de PSV-spits na en werd na deze onbezonnen en domme actie met een rode kaart van het veld gezonden. Het is al vaker bewezen dat een team met tien niet slechter hoeft te zijn dan een team met elf man. De overige PSV-spelers deden er allen een schepje bovenop en FC Volendam kon niet profiteren van het mannetje meer op het veld. Invaller Kevin van Gasteren probeerde de PSV-doelman te verschalken met een stiftje. Die was alert en hield zijn ploeg in de race. PSV ging vol voor de gelijkmaker en daardoor ontstond er ook ruimte voor een tegenaanval. Het was Jason Stekkel die enkele PSV-spelers het bos instuurde. Helaas zag hij de vrijstaande Martijn van Oers niet staan en koos voor eigen succes. Zijn inzet smoorde echter. Er werd niet meer gescoord en ondanks dat dit geen denderende wedstrijd was bleven de drie punten wel in Volendam. Tot groot genoegen van de staf en ook van Piet Jonk want die glimlachte van oor tot oor.

0-1 43e min. Kaan Tanriver (PSV)
1-1 60e min Martijn van Oers (FC Volendam)
1-2 64e min. Stan Veerman (FC Volendam)
Opstelling:
Kyle Saffrie, Yorno Tieman (63. Hjalmar Oomens), Marco Tol, Darryl Baly, Stan Veerman, Alex Plat, Martijn van Oers, Jari Vlak, Jason Stekkel, Gani Meholli (60. Kevin van Gasteren), Roy Tol (71. Marco Speijk).
Floor Heuyerjans

FC Volendam D2 – ADO DenHaag D2 1-4
FC Volendam D2 heeft zaterdag, enigszins geflatteerd, met 1-4 verloren van ADO Den Haag D2. De eerste vijf minuten was Volendam duidelijk niet bij de les waar ADO dankbaar gebruik van maakte door binnen drie minuten de bal al binnen te schieten. Hierdoor wakker geschud kwam Volendam beter in de wedstrijd en kwamen er kansen. Jerome Jager wist een aantal keren goed de snel opkomende Jordy Dietz weg te sturen die veel dreiging bracht met goede voorzetten. Maar de uitstekende ADO-keeper en de paal bleken een sta in de weg. In de twaalfde minuut werd Volendam beloond met een fraaie treffer. Een schitterende pass van Sam Leijen werd goed aangenomen door Boris Cmogorcevic en koelbloedig afgemaakt (1-1). De ploegen waren aan elkaar gewaagd en er kwamen voor beide ploegen mogelijkheden. Zo was daar in de slotminuut nog een vrije trap van Jerome Jager die in de kruising leek te verdwijnen echter de uitstekende ADO goalie plukte de bal nog net weg waardoor we met een gelijke stand de rust in gingen. In de tweede helft was de eerste echte kans voor Volendam. Amr El Tahir zette op rechts goed door en gaf voor op Raul Lie A Kwie die zijn schot via de paal naast zag gaan. In de 42e minuut kreeg Volendam de deksel op haar neus. Een knappe ADO-counter werd over de uitgekomen keeper Mahdi El Bazi op doel geschoten en in eerste instantie nog goed weggekopt door Rob Tol maar tegen de rebound was geen verweer (1-2). Volendam bleef het wel proberen maar werd in de 54e minuut wederom verrast door een snelle counter om in de slotminuut nog een vierde tegentreffer te krijgen uit een vrije trap die hoog buiten bereik van Mahdi El Bazi in de kruising verdween. Eindstand 1-4.