Jeugdverslagen FC Volendam 13 mei 2017

13 mei 2017

Alex Plat leidt FC Volendam O19 naar overwinning op Almere City FC O19

Almere City FC O19 - FC Volendam O19 (2-4)

FC Volendam O19 boekte zaterdagmiddag voor de derde keer op rij een kostbare en dik verdiende overwinning. In geval van verlies zouden de Almeerders in punten over ons heen gaan, maar zo ver kwam het niet. Middenvelder Alex Plat vormde andermaal een belangrijke schakel binnen ons team. Niet alleen door weer voorop te gaan in de strijd, maar ook door de halve productie voor zijn rekening te nemen.

Door het nogal ongebruikelijke aanvangstijdstip (10.30 uur) werd zaterdagmorgen al vroeg naar het Yanmar Stadion in Almere afgereisd. De oranjehemden toonden zich meteen goed bij de les en sneden in de eerste minuten meermalen via vloeiend aanvalsspel door de defensie van het thuisteam. Al in de 8e minuut kon de openingstreffer worden genoteerd. Nathan Markelo was vanuit de omschakeling naar voren gestoomd en stuurde Roy Tol, net als meer spelers enorm gegroeid de laatste weken, de vrije ruimte in. Zijn voorzet was van zodanige kwaliteit dat Derry Murkin er alleen maar tegenaan hoefde te lopen, 0-1. Door Volendams balverlies in de 14e minuut kreeg Almere City een prima mogelijkheid om langszij te komen, maar Kyle Saffrie wist dit met een uitstekende redding te verijdelen. Daarna creëerde FC Volendam een tweetal grote kansen om de score te verdubbelen, maar zowel Derry Murkin, die een voorzet van Roy Tol voorlangs schoot, als Jari Vlak, na een slim lobje van Alex Plat over de laatste linie van Almere, waren niet succesvol. In de 18e minuut kregen de gastheren de gelijkmaker, na een ongelukkige handsbal van Marco Tol, op een presenteerblaadje aangeboden. De toegekende penalty werd onberispelijk ingeschoten, 1-1. In de daaropvolgende fase verzuimde Volendam zijn tegenstander al in een vroegtijdig stadium op de knieën te krijgen. Met name over rechts kwam Volendam herhaaldelijk gevaarlijk via Roy Tol door, maar de afwerking liet steeds te wensen over. Almere loerde vooral op de omschakeling. Het leverde hen weliswaar weinig scoringsmogelijkheden op, maar hun dreiging dwong onze laatste linie wel voortdurend tot uiterste waakzaamheid. Ook in de slotminuut van de eerste helft kreeg FC Volendam, na een perfect uitgevoerde counter, nog een enorme kans om met een voorsprong de rust te kunnen ingaan, maar het lukte Derry niet deze te verzilveren.

De tweede helft was vijf minuten onderweg toen Alex Plat weer van zich deed spreken. Van toeval kan nauwelijks nog sprake zijn, eerder van klasse. Niet voor het eerst dit seizoen namelijk zag hij de keeper van de tegenpartij (te) ver voor zijn doel staan. En ook nu liet hij de bal vanaf de middenlijn met een prachtige boog in het verlaten doel eindigen, 1-2. Een heerlijke opsteker. FC Volendam ging vervolgens op jacht naar meer treffers en was daar ook meermalen dichtbij. Steeds liet de afwerking echter te wensen over. Dat was na een uur spelen niet het geval. Roy Tol, uitstekend weggestoken door Alex Plat, zette voor de zoveelste keer de turbo aan en legde de bal vanaf de rechter achterlijn op maat terug op de inkomende Derry Murkin. Met een tegendraads schot liet hij de doelman kansloos en scoorde hij zijn tweede doelpunt, 1-3. Almere City leek aardig geknakt en kreeg door Alex Plat nog een extra mentaal tikje toegediend. Alex slalomde langs een paar tegenstanders en besloot zijn solo met een beheerste schuiver in het doel, 1-4. FC Volendam moest zichzelf daarna aanrekenen dat zij de wedstrijd niet definitief in het slot gooiden door hun vijfde treffer te maken. Men liet de touwtjes zelfs even vieren, waardoor Almere op 2-4 kwam. Na het wegsturen van hun trainer, wegens herhaaldelijk commentaar op de leiding, hadden zij zelfs pech dat de paal hun derde doelpunt in de weg stond. In dat geval zou het zelfs nog billenknijpen zijn geworden op de bank. Zo ver kwam het echter niet.

Volgende week om 12.00 uur thuis tegen De Graafschap O19. Bij winst is ons team zeker van terugkeer in de Eredivisie. Hetzelfde geldt echter voor De Graafschap. De belangen zijn dus groot.

Opstelling FC Volendam O19:
Kyle Saffrie, Nathan Markelo (56. Dani Mes), Marco Tol, Darryl Bäly, Kevin van Gasteren, Alex Plat, Roy Tol, Jari Vlak, Martijn van Oers, Gani Meholli (89. Yorno Tieman), Derry Murkin (65. Richie Owusu-ansah)

Gerard Veeken

FC Volendam O15 wint van AFC O15 (4-2)
Er werd met één doel begonnen aan de competitiewedstrijd tegen AFC: handhaving in de Eredivisie. In tegenstelling tot vorige week was de wil om de klus te klaren collectief aanwezig, met uiteindelijk een prima resultaat.

FC Volendam startte scherp aan de wedstrijd, duels werden gewonnen en de balcirculatie was snel en goed. Een spelwijze waar het over het algemeen fysieke AFC geen vat op kreeg. Al na vijf minuten resulteerde de prima start in de 1-0. Een crosspass van Sam kwam op maat aan bij Jaymillio, die vervolgens de bal beheerst langs de keeper van AFC in het doel plaatste. FC Volendam hield het vertoonde spel zo’n vijfentwintig minuten vast. Er volgden nog een paar kansen, waarbij er één grote kans tot het uitbouwen van de stand had moeten leiden. Een snelle aanval via Jaymillio, die de bal snel naar rechts verplaatste op Ludnardo. Die had geen geluk met zijn inzet en zag de bal net naast het doel verdwijnen. Hierna verloren we enigszins de grip op de wedstrijd en dat leidde in de drieëndertigste minuut tot een corner van AFC, waaruit de Amsterdammers de gelijkmaker scoorden.

Nadat in de rust de afspraken nogmaals werden doorgenomen, was er het vertrouwen dat de winst alsnog in Volendam zou blijven. Een slordig moment op het middenveld leidde echter de voorsprong in van AFC en het nacompetitiespook doemde op in de gedachten. FC Volendam herpakte zich snel na deze teleurstelling en ging door met het creëren van kansen. In de vijftigste minuut een hele goede pass van Lex, die Jay in scoringspositie bracht. De met de binnenkant van de voet geplaatste bal ging net voorlangs. Twee minuten later werd de gelijkmaker uit een corner van Sam gescoord door Lex, nadat de bal eerst verlengd was door Daan, 2-2. AFC zag de bui hangen en probeerde met fysiek spel de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. De scheidsrechter vond dit op momenten te ver gaan en gaf voor het vertoonde spel in de wedstrijd drie gele kaarten aan AFC. In de achtenvijftigste minuut kwam loon naar werken. Een aanval over rechts, via de snelle Gedion, bracht de voorsprong. De goed op links meegelopen Jaymillio kreeg de voorzet van Gedion op maat en had de bal alleen maar voor het intikken, 3-2. AFC raakte door deze achterstand van slag en zag dat in de tweeënzestigste minuut wederom Jaymillio in scoringspositie werd gebracht. Ditmaal was het Andrei die het voorbereidende werk voor zijn rekening nam. Bij 4-2 kon de trainer van AFC zich niet meer inhouden richting de scheidrechter en werd hij naar de tribune gezonden. FC Volendam speelde de wedstrijd vervolgens rustig uit, waarbij alleen Lex nog een keer aan de noodrem moest trekken. In de 70e minuut maakte hij een overtreding, waarvoor hij geel moest incasseren.

Een goed resultaat waarbij het doel, handhaving in de Eredivisie, werd bereikt. Chapeau.

Volgende wedstrijd: 20 mei 14:45 uur uit tegen FC Utrecht.

Opstelling FC Volendam O15:
Timo Molenaar, Gyani Manuel (‘63 Tyrese Simons), Lex Veerman, Daan Steur, Mitch van Kempen, Andrei Vossen, Sam Lautenschutz, Amoah Sam, Gedion Meridina (‘63 Dichairo Hart), Jaymillio Pinas, Ludnardo Schoop.
Niet gespeeld: Ciro Verkooijen, Camiel Dijkers, Mats Nadorp

FC Volendam O13- AFC O13 (0-0)
Zaterdag werd de laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld. Thuis in Volendam tegen het Amsterdamse AFC O13. Net voor de wedstrijd moest trainer Tamer Arslanoglu de basisopstelling aanpassen wegens ziekmelding van Björn Schaap. FC Volendam O13 begon de wedstrijd goed, maar kansen waren er niet voor beide elftallen, totdat er een vrije trap van Jessy Lobbes, van ver buiten de zestien meter, snoeihard werd ingeschoten tegen de onderkant van de lat. De bal sloeg vervolgens achter de doellijn weer het veld in (na de wedstrijd meerdere keren gehoord van mensen die bij de cornervlag stonden dat de bal de doellijn was gepasseerd), maar de treffer werd niet goedgekeurd. Voor ons een tegenvaller, maar verder werd er tot de rust niet gescoord.

Na rust kregen de Volendammers enkele kleine kansen, maar gescoord werd er niet, zodat het 0-0 bleef.
Deze week nog een oefenwedstrijd en zaterdag gaan we naar het toernooi in Lunteren.

Via deze weg wensen wij Wesley Artmanni beterschap en succes daar hij deze week op de training zijn arm heeft gebroken en in het gips loopt. Ook succes gewenst voor vier spelers die geselecteerd zijn voor KNVB O13