15 januari 2017

Hardleers FC Volendam O19 verliest vooral van zichzelf

ADO Den Haag O19 – FC Volendam O19 (4-0)
FC Volendam O19 bewees zichzelf een slechte dienst door zaterdagmiddag, bij de hervatting van de competitie, hard onderuit te gaan. Weliswaar was de voorbereiding op het duel verre van optimaal, maar dat mag beslist niet als excuus worden aangevoerd voor de lakse wijze waarop onze mannen uit de startblokken kwamen. Niet voor het eerst dit seizoen liepen zij daardoor alweer snel achter de feiten aan.

Met dank aan de materiaalman van ADO Den Haag konden wij toch met een schoongewassen tenue aan de start verschijnen. Het had echter voor een flink verstoorde en ultrakorte warming-up gezorgd. Of dit ook de oorzaak was van de dramatische start van de oranjehemden zullen wij helaas nooit weten. Vanaf het eerste fluitsignaal van de warrig leidende scheidsrechter liet het thuisteam er geen misverstand over ontstaan dat zij vandaag slechts één doel hadden: de drie punten thuishouden. Met een enorme passie en gedrevenheid zetten zij FC Volendam flink onder druk. Onze mannen snakten naar adem en werden op alle fronten afgetroefd. Door binnen twee minuten tweemaal te scoren had ADO Den Haag zichzelf na ruim een kwartier al een comfortabele voorsprong bezorgd. In de 14e minuut eindigde een fraaie aanval van de Hagenaren in een hard schot onder de lat, 1-0. Nog geen twee minuten later leidde Volendams balverlies, halverwege de helft van het thuisteam, een snelle counter van ADO in. Met enig geluk, de bal werd van richting veranderd, zag een Haagse aanvaller zijn schot tot doelpunt worden gepromoveerd, 2-0. ADO Den Haag bleef niet alleen veel feller, maar toonde bovendien een veel hogere intensiteit, terwijl hun spelers elkaar voortdurend bleven oppeppen. Eerst na een half uur spelen kwam FC Volendam iets beter in de wedstrijd. Men kwam steeds vaker in de 16 van ADO Den Haag en kreeg ook een aantal kansen. Zo kwam Roy Tol goed door over rechts, maar konden de twee voor het vijandelijk doel opgedoken Volendammers zijn harde voorzet niet beroeren. Martijn van Oers kwam zelfs, op slag van rust, oog in oog met de Haagse doelman te staan, maar hij schoot recht tegen de keeper aan. Zo brak de rust met een 2-0 achterstand aan.

Tijdens de pauze toonde de trainer zich ‘pissed off’ over de wijze waarop zijn team aan de wedstrijd was begonnen. “'Het begint allemaal met de juiste instelling. Pas daarna komen zaken als tactiek aan de orde. Als onze instelling niet verandert, wordt elke wedstrijd voor ons een moeilijk verhaal.” Hij waarschuwde zijn team ook voor een nieuwe stormloop van ADO Den Haag in de beginfase van de tweede helft.

De verwachte stormloop zou echter, mede door toedoen van de Volendammers, uitblijven. Ons team herpakte zich goed en was grotendeels op de helft van de tegenstander te vinden. Zonder dat er vooralsnog grote kansen konden worden genoteerd, leek de aansluitingstreffer toch een kwestie van tijd. ADO Den Haag slaagde er zelfs niet meer om in de buurt van ons doel te komen. In de 71e minuut ging het echter helemaal mis. Een stevig onder druk gezette Haagse verdediger schoot de bal, in paniek, blind naar voren. Yorno Tieman wilde de bal weer terug naar de andere helft verplaatsen, maar schoot deze onhandig tegen een Hagenaar op. Die verkreeg daardoor vrije doorgang naar ons doel en schoof de bal beheerst achter Kyle in de verste hoek, 3-0. Dit was de doodsteek voor ons team. Alle overtuiging om er nog iets goeds van te kunnen maken, was als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat het in de 83e minuut uit een penalty ook nog 4-0 werd, was niet alleen belangrijk voor de statistiek, maar maakte de nederlaag bovendien nóg pijnlijker.

Niet alleen bleven te veel spelers vandaag onder hun niveau, maar bovenal werd FC Volendam afgetroefd op instelling en mentaliteit. A.s. zaterdag is er kans op revanche. Dan speelt FC Volendam O19, als de weergoden het tenminste willen toelaten, om 12.00 uur thuis tegen Vitesse O19.

- (’14) 1-0 ADO Den Haag
- (’16) 2-0 ADO Den Haag
- (’71) 3-0 ADO Den Haag
- (’83) 4-0 ADO Den Haag