Jeugdverslagen FC Volendam 20 mei 2017

20 mei 2017

FC Volendam O19 flikt het hem weer: terugkeer in Eredivisie

FC Volendam O19 – De Graafschap O19 (5-2)
Door een overtuigende overwinning op directe concurrent De Graafschap O19 begint FC Volendam O19 voor het derde seizoen op rij na de zomerstop in de Eredivisie. Na een stroeve start kwamen de oranjehemden pas in de laatste vijf wedstrijden echt op stoom en ging toen eindelijk ook de doelpuntenmachine (21 uit 5) op volle toeren draaien. Het leverde hen een verdiende terugkeer in de Eredivisie op.

De belangen voor beide teams waren groot. Ook de Superboeren zouden immers bij winst verzekerd zijn van promotie. De gasten begonnen voorzichtig en hielden veel mensen achter de bal. Het verhinderde niet dat Jari Vlak al in de 5e minuut kansrijk werd. Zijn inzet eindigde echter over het doel. Na ruim een kwartier was ook Gani Meholli dicht bij de openingstreffer, maar zijn bekeken boogbal ging net voorlangs. In de 21e minuut was Marco Tol wel succesvol. Roy Tol had net daarvoor de bal uit een corner voor het doel gebracht. Na goed druk zetten van Alex Plat viel de bal voor de voeten van Marco. Zijn schot met buitenkant rechterwreef verdween in de verste hoek, 1-0. Daarna kreeg FC Volendam meerdere mogelijkheden om de score te vergroten, maar achtereenvolgens slaagden Martijn van Oers (schot gekraakt), Gani Meholli (uitstekende redding van de doelman) en nogmaals Gani (schot voorlangs) er niet in om het doel te treffen. In de 35e minuut lukte het wel. Na een prima loopactie van Darryl Bäly, gevolgd door een panklare voorzet van Roy Tol, schoot Derry Murkin de bal tegendraads tegen de touwen, 2-0. Hoewel onze verdediging als een huis stond en tot dan toe helemaal niets had weggegeven, dook de Doetinchemse spits een paar minuten voor rust toch zomaar voor ons doel op. Gelukkig miste hij de bal finaal, zodat wij met de schrik vrijkwamen. Het bleek een voorbode, want in de 43e minuut maakte De Graafschap de aansluitingstreffer. De totstandkoming daarvan was een rechtstreeks gevolg van een blunderend arbitraal trio. Het pootje haken van Derry halverwege de vijandelijke helft bleef onbestraft, terwijl de buitenspelsituatie daarna eveneens werd genegeerd. Zo kwamen de gasten wel heel gemakkelijk aan hun eerste doelpunt en werd met een 2-1 stand de rust bereikt.

Na rust was het zaak om te voorkomen dat De Graafschap het gevoel zou krijgen dat er in Volendam iets te halen viel. Voordat we goed en wel waren begonnen was de stand echter alweer in evenwicht. Toen Barry Lauwers de bal niet onder controle had weten te krijgen, was een Doetinchemmer er als de kippen bij om de bal achter hem in het doel te werken, 2-2. Een doemscenario leek op te gaan duiken, maar FC Volendam herpakte zich razendsnel. Via een snelle aanval over rechts, goed werk van Alex Plat en Martijn van Oers, prikte Roy Tol drie minuten later de 3-2 binnen. In de daaropvolgende fase kreeg Roy Tol drie opgelegde mogelijkheden om onze tegenstander nog meer pijn te doen en definitief afstand te nemen, maar het wilde hem maar niet lukken. De Graafschap mocht daardoor hoop blijven koesteren op een goed resultaat. De arbitrage bleef in het vervolg van het duel vriend en vijand verbazen met een aantal onbegrijpelijke beslissingen, maar gelukkig bleven de spelers goed hun hoofd gebruiken. Met nog ongeveer een kwartier te gaan ging Alex Plat op avontuur. Helaas mikte hij de bal, nadat hij zichzelf knap had vrijgespeeld, naast het doel. Even later opnieuw een geweldige mogelijkheid om de marge te vergroten, maar de door Roy op Jari Vlak teruggelegde bal miste net de juiste precisie en kwam daardoor net achter hem terecht. Net als Berry Smit afgelopen donderdag, liet ook onze trainer zien over een gouden hand van wisselen te beschikken. Richie Owusu-ansah was namelijk nog geen minuut binnen de lijnen en had nog geen bal geraakt, maar toen hij in stelling was gebracht door de goed door Jason Stekkel weggestoken Roy leverde zijn eerste balcontact wel meteen de zo gewenste 4-2 op. In de extra toegekende tijd zorgde captain Jari Vlak voor de kers op de taart door een solo te besluiten met een fraaie sleepbeweging en een beheerste schuiver in het doel, 5-2.

Felicitaties voor spelers en staf met hun terugkeer naar de Eredivisie zijn zeker op hun plaats.

Volgende week staat om 14.30 uur in Zwolle de laatste competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle O19 op het programma. De spanning is er nu van af. Laten we het seizoen waardig en dus ook met winst afsluiten.

Opstelling FC Volendam O19:
Barry Lauwers, Dani Mes, Marco Tol (74. Nathangelo Markelo), Darryl Bäly, Kevin van Gasteren, Alex Plat, Roy Tol, Jari Vlak, Martijn van Oers (80. Jason Stekkel), Gani Meholli (80. Marco Speijk), Derry Murkin (80. Richie Owusu-ansah)

Gerard Veeken

FC Volendam O17 – Willem II O17 (3-0)
Soms doen de laatste wedstrijden van de competitie er niet meer toe. Deze wedstrijd was voor beide ploegen van groot belang om zich bij de eerste zes te plaatsen. Doel voor beide ploegen was om voor volgend jaar een plek af te dwingen in de eredivisie. FC Volendam nam na de aftrap direct het initiatief . Na een voorzet van Shurny kwam Jim net een teenlengte tekort om de bal binnen te schieten. De toon was gezet. FC Volendam domineerde en het was Dean die oog in oog met de keeper de bal niet in het netje kon werken. Halverwege de eerste helft deed Willem II wat terug. Het was Rob Tol die binnen enkele minuten tweemaal redding moest brengen. FC Volendam kreeg nog meer kansen. Het doelpunt kon niet uitblijven. In de 37e minuut was het dan eindelijk raak. Een uithaal van Bram werd van richting veranderd en FC Volendam kwam op een dikverdiende 1-0 voorsprong. Deze werd meegenomen de rust in.

In de tweede helft hetzelfde beeld. De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de speelhelft van Willem II. Na een goed actie van Dean kopte Jim de bal op de lat. FC Volendam speelde als team een prima wedstrijd en er werd gestreden voor elke meter. Willem II kwam er spaarzaam uit, alleen een 1-0 voorsprong blijft altijd link. Een goede actie op links van Moraizio en een prima voorzet bij de eerste paal werd uitstekend verlengd door Cherisio en de bevrijdende 2-0 stond op het scorebord. Hierna kreeg Willem II nog een goede kans om de spanning in de wedstrijd terug te brengen, maar die kans werd niet verzilverd. Jim die hard werkte, maar een ongelukkige middag had leek eindelijk te scoren. De doelman was al gepasseerd. Een verdediger gooide roet in het eten en wist de bal nog uit het doel te werken. Daarna testte laatste invaller Jip ook nog een keer het houtwerk door een prima voorzet in te koppen.
Aan de andere kant kon Rob een bal niet klemvast krijgen en de bal werd van de lijn gehaald. Het slotakkoord was voor aanvoerder Mike die een corner snoeihard binnen kopte. Dit bracht de eindstand op 3-0 en die was dikverdiend en absoluut niet geflatteerd. Volgende week in de uitwedstrijd tegen N.E.C. moeten de mannen nog eenmaal de mouwen opstropen om ervoor te zorgen dat O17 ook volgend seizoen actief blijft op het hoogste niveau.

37. 1-0 Bram van de Wiel
73. 2-0 Cherisio Goudland
80. 3-0 Mike Eerdhuijzen

Opstelling FC Volendam O17:
Rob Tol, James Dean, Mike Eerdhuijzen, Brian Plat, Sjors Kramer, Nick Kaaijmolen, Bram van de Wiel, Cherisio Goudland (75. Jip Molenaar), Jim Beers, Taye Lee (61. Victor van Montfort), Shurny Marengo (71. Moraizio de Souza).

Floris Heuyerjans

FC Volendam O15 wint ook de uitwedstrijd bij FC Utrecht O15 (1-2)
Met nog een competitiewedstrijd dit seizoen te gaan, bewijst FC Volendam met een overwinning op FC Utrecht dat het zeker thuis hoort in deze hoogste divisie. Een definitieve achtste plaats in de ranglijst is een prima resultaat.

De “late” zaterdagmiddagwedstrijd startte om kwart voor drie met verzorgd voetbal van FC Volendam. Er werd goed gecombineerd, waardoor het doorgaans fysieke FC Utrecht niet echt grip kon krijgen op het spel van Volendam. Het spel ging in de eerste minuten over en weer en er werd niet veel ruimte weggegeven. Na zeven minuten ontstond er uit het goede snelle samenspel op het middenveld een uitgelezen kans om de score te openen. Andrei werd de diepte in gestuurd en probeerde zelf de kans te benutten. Wanneer hij een beter overzicht had gehouden, was de keus zeker anders uitgevallen. Jaymillio was bij de tweede paal meegelopen om deze kans te benutten.
In de twaalfde minuut was het enigszins tegen de verhouding in toen FC Utrecht de score openbrak. Na een snelle omschakeling lag er te veel ruimte tussen de linies waarvan Utrecht profiteerde. Lang heeft Utrecht niet kunnen genieten van de voorsprong. Een zeer snelle uitbraak van Jaymillio werd binnen de zestien meter van FC Utrecht op onreglementaire wijze onderbroken, waardoor de scheidsrechter terecht een penalty toekende. Een moment waarop de wedstrijd door Andrei weer gelijk getrokken kon worden. In de uiterste hoek links van de keeper, 1-1. Na deze gelijkmaker trok FC Volendam het initiatief gedurende de rest van de eerste helft naar zich toe. Dat resulteerde in een aantal kansen voor de zeer actieve Jaymillio. In de negenentwintigste minuut werd het harde werken beloond, Ludnardo zette goed door in een duel om de bal waarna hij een afgemeten pass gaf aan Jaymillio die vervolgens de uitgelopen keeper omspeelde en de bal strak in het netje liet ploffen. Vlak voor rust kreeg Utrecht nog wel een kans uit een vrije trap om de stand gelijk te trekken. De bal belandde echter op de paal, Ciro zat er overigens prima bij.

De tweede helft tekende zich af als een beetje verplicht nummertje. Er werden over en weer kansjes gecreëerd, waarbij de beide keepers hun mannetje stonden. Op twee momenten had FC Volendam FC Utrecht nog wel pijn kunnen doen. Dat was toen Jaymillio wederom bij een snelle aanval de keeper van Utrecht testte en Sam die na een prima combinatie met Andrei zijn inzet in de handen van de keeper zag belanden. Over de gehele wedstrijd heeft FC Volendam het betere van het spel gehad en nam daardoor terecht de drie punten mee naar Volendam.

Laatste competitiewedstrijd van het seizoen: 23 mei 18:30 uur thuis tegen FC Twente.

(12’) 1-0 Utrecht
(17’) 1-1 Andrei (penalty)
(29’) 1-2 Jaymillio