Jeugdverslagen FC Volendam 22 april 2017

23 april 2017

FC Volendam O19 doet zichzelf tekort in Groningen

FC Groningen O19 - FC Volendam O19 (1-1)
FC Volendam heeft zichzelf zaterdagmiddag flink tekortgedaan. Hoewel een gelijkspel tegen het sterke en hoog geklasseerde FC Groningen vooraf als een goed resultaat mocht worden gezien, voelde deze nu als een nederlaag. Een met name in de eerste helft veel sterker FC Volendam liet namelijk acht grote kansen onbenut. Daarmee werd verzuimd de wedstrijd al voor de rust te beslissen. Het had na 45 minuten ook gewoonweg 1-0 kunnen staan. Met een prima ingreep wist doelman Barry Lauwers een doorgebroken Groninger echter van scoren af te houden. Met nog vijf wedstrijden te gaan blijft het ongemeen spannend in de strijd om een plek bij de eerste zes, die recht geeft op terugkeer in de eredivisie.

Doordat Marco Tol tijdens de warming-up moest afhaken, maakte O17-speler Sjors Kramer zijn opwachting in de basis. Sjors zou zich daarin prima staande weten te houden. Al in de vierde minuut diende zich de eerste grote kans voor FC Volendam aan. Goed weggestuurd door Jari Vlak, stoomde Roy Tol op naar het vijandelijk doel, maar zijn schot ging voorlangs. Na een klein kwartier moest ons team een nieuwe tegenvaller incasseren, doordat Wessel Stuyt een flinke scheenbeenblessure had opgelopen en niet verder kon. Zijn vervanger Derry Murkin stond amper tussen de lijnen toen hij attent een terugspeelbal van een Groninger onderschepte en alleen op het doel kon afgaan. Hij stuitte echter op de keeper. Kevin van Gasteren, die samen met zijn collega’s in onze achterste linie een onneembare horde vormde, bediende Roy Tol met een prima steekpass, maar opnieuw eindigde zijn doelpoging voorlangs. Een paar minuten later liet Roy een herhaling van zijn vorige actie zien. De oranjehemden domineerden, wisten elkaar gemakkelijk te vinden en bleven doorgaan met het creëren van opgelegde kansen. Het benutten daarvan was en is echter vooralsnog een ander verhaal. Zo dook ook Martijn van Oers, op aangeven van Gani Meholli, vrij voor de Groninger sluitpost op. Zijn inzet belandde echter recht in de handen van de doelman. Kort daarop brak Roy door op rechts. Gani Meholli slaagde er helaas niet in de teruggelegde bal goed genoeg te raken. In de 38e minuut had het, tegen alle verhoudingen in, ook zomaar 1-0 kunnen zijn, nadat een Groninger, na een overduidelijke overtreding, fiat kreeg van de arbiter om alleen op Barry Lauwers af te gaan. Met een uitstekende redding wist Barry groot onrecht te voorkomen. Nadat Martijn van Oers vijf minuten voor rust eerst nog, vanuit buitenspelpositie overigens, had naast gekopt, kreeg hij een minuut later, na een vloeiende aanval via Jari en Roy, een nieuwe kans, maar wederom slaagde hij er niet in om de bal op doeltreffende wijze te raken. Op slag van rust belandde Derry Murkin opnieuw in een een-tegen-een situatie met de doelman van FC Groningen. Die wist zijn inzet ten koste van een corner onschadelijk te maken. Zo was de stand bij het ingaan van de pauze nog steeds dubbelblank.

Na de hervatting leverde een Groningse uitbraak hen bijna alsnog een onverdiende voorsprong op, maar door tot tweemaal aan toe uitstekend in te grijpen wist Barry Lauwers dit te voorkomen. Een paar minuten later herhaalde Barry zijn eerdere huzarenstukje door de bal met een prima interceptie te veroveren. In de 54e minuut kreeg FC Volendam eindelijk loon naar werken. Alex Plat stuurde met een lepe pass Roy Tol de vrije ruimte in. Roy legde de bal vervolgens op maat terug op Martijn van Oers. Die knalde de bal hard tussen de palen, 0-1. In het vervolg van de tweede helft voerden de gastheren de druk op ons doel steeds meer op. Veelal met lange ballen op hun lange en fysiek sterke voorwaartsen. Onze mannen bleken niet meer in staat het niveau van de eerste helft te behalen, maar bleven wel keihard werken en strijden voor de overwinning. Hoewel onze uitblinkende verdediging stond als een huis en nauwelijks iets weggaf, kwam FC Groningen in de 82e minuut toch langszij. Het feit dat zij hiervoor een (al dan niet terechte) penalty nodig hadden, zegt meer dan genoeg. In de slotfase gingen beide teams nog tevergeefs vol voor de winst.

Na afloop overheerste weliswaar de teleurstelling over het verlies van twee kostbare punten. Bij nader inzien moeten onze mannen echter ook trots zijn op hun knappe teamprestatie tegen het misschien wel beste team van onze competitie. Die biedt zeker perspectief voor de volgende belangrijke wedstrijd. Woensdag a.s. (aanvang 18.30 uur) komt namelijk naaste concurrent sc Heerenveen op bezoek.

- (’54) 0-1 Martijn van Oers
- (’82) 1-1 FC Groningen (penalty)

Opstelling FC Volendam O19:
Barry Lauwers, Nathan Markelo, Sjors Kramer, Darryl Bäly, Kevin van Gasteren, Alex Plat, Roy Tol, Jari Vlak, Wessel Stuyt (14. Derry Murkin), Gani Meholli (87. Marco Speijk), Martijn van Oers

Gerard Veeken

FC Volendam O17 –Sparta O17 (1-2)

Slap FC Volendam verliest weer van Sparta
Al na twee minuten de eerste kans voor FC Volendam voor Brian, maar zijn inzet ging net naast. In de eerste twintig minuten gebeurde verder helemaal niets. In de 21e minuut werd slap verdedigd aan de rechterkant, waardoor een Spartaan de 16 in kon lopen en de bal, zeker niet onhoudbaar, in het hoekje kon plaatsen, 0-1. Na een half uur een kopkans voor Mike, maar deze ging naast. In de 32e minuut (!) het eerste schot van FC Volendam dat binnen de palen belandde. Net voor rust had Mike weer een van zijn befaamde dieptepasses op Marcos, maar hij kon de opgelegde kans niet afmaken. De eerste helft was lelijk en zeer zwak.

Net na de rust mocht eerst Sparta aanleggen voor een corner, deze belandde via een kopbal op de lat en daarmee kwam FC Volendam goed weg. Even later een corner voor FC Volendam. Deze kwam ongelukkig op de hand van een Spartaan, penalty. Daar had Mike geen moeite mee. Hij schoot knap binnen, 1-1. Vanaf dat moment gooide FC Volendam er eindelijk meer strijd in, maar dan duurde maar twintig minuten. Daarna verslapte het spel weer, naar een bedenkelijk nivo. In de 68e minuut een aanval via rechts, waarbij Taye een grote kans kreeg, maar de Sparta-doelman stond in de weg. Vlak daarna weer een aanval via rechts, maar de inspeelpass werd onderschept en meteen naar voren geramd. Daar ging Mike, zelden te betrappen op een fout, helemaal de mist in, en kon de 13-jarige (?) spits van Sparta eenvoudig op Rob afgaan en de 1-2 scoren. Aanvallend bracht Volendam niets meer. Sparta kreeg vlak voor tijd nog drie opgelegde kansen, maar Rob stond prima te keepen.
Het is een beetje hetzelfde liedje als vorige keren. Fouten achterin, onmachtige aanval, met wel een heel matige balbehandeling en je verliest weer onnodig. In plaats van een degelijke vierde plek, nu een lullige zesde plek, een punt voor de degradatie. Volgende week MOET er van directe concurrent FC Emmen gewonnen worden. Zo niet, dan sta je weer op de zevende plek en wordt het wel heel moeilijk.

Opstelling FC Volendam O17:
Rob Tol, Nick Kaaijmolen, Brian Plat, Mike Eerdhuijzen, Dean James (41e Tom de Groot) (74e Dimitri Darsan), Bram van de Wiel, Niroel Kanhai, Marcos Meijer, Taye Lee, Jip Molenaar, Shurney Marengo.

Sander Aarden

FC Volendam O15 verliest van AZ O15 (0-2)

Het was even wennen om na twee weken, waarin twee toernooien met succes werden gespeeld, in Griekenland en Barendrecht, weer de focus op de eindfase van de competitie te leggen. Het goede gevoel dat we hadden meegenomen uit de vele wedstrijden van afgelopen weken bracht helaas geen winst op AZ.

De gehele eerste helft kon AZ niet zo imponeren als de wedstrijd op de Kalverhoek. Volendam toonde veel inzet en wist hiermee AZ lang van zich af te houden. Bij vlagen was AZ de bovenliggende partij, maar tot diep in de eerste helft kon Volendam met collectief veel inzet de nul houden. Hierbij waren er van beide kanten kansen om de wedstrijd open te breken. Pas in de dertigste minuut lukte het AZ om het lichte overwicht om te zetten in een doelpunt. Een snelle omschakeling van AZ, waarbij er een overtal werd gecreëerd voor het doel van Ciro leidde de 0-1 in.
De tweede helft startte prima, waarbij de wil aanwezig was om te trachten de achterstand om te buigen. Helaas werden de goed gecreëerde kansen door Andrei, Jaymillio, Mitch en Ludnardo niet benut. Op dat moment was een gelijke stand op zijn plaats geweest. Maar zoals de voetbalwetten spreken, als je zelf niet scoort dan gebeurt het onvermijdelijke. Het was AZ dat beter met de geboden kansen omsprong en in de 47e minuut de 0-2 op het bord liet aantekenen. Wederom na een snelle uitval langs de zijkant en een verkeerde beoordeling van onze verdediging leidde dit tot de tegentreffer.
Na dit doelpunt was het AZ dat de wedstrijd professioneel uitspeelde en daarmee de drie punten mee nam naar Zaandam. Helaas geen revanche voor de eerdere nederlaag in Zaandam, maar er is wel een goed gevoel overgehouden aan de afgelopen weken om mee te nemen naar de laatste vier competitiewedstrijden. Er kan met vertrouwen worden gewerkt naar de komende wedstrijden, waarin het met dit vertoonde spel mogelijk moet zijn om nog een paar punten bij elkaar te sprokkelen voor een prima seizoenafsluiting.

Volgende wedstrijd: 29 april uit tegen Sparta Rotterdam.

(10’) 0 - 1 AZ
(47’) 0 - 2 AZ

Opstelling FC Volendam O15:
Ciro Verkooijen, Tyrese Simons, Lex Veerman, Daan Steur, Mitch van Kempen, Andrei Vossen, Mats Nadorp (54’ Jerome Jager), Camiel Dijkers (50’ Sam Lautenschutz), Dichairo Hart (60’ Gedion Meridina), Jaymillio Pinas, Ludnardo Schoop.
Niet gespeeld: Ciro Verkooijen
Geblesseerd: Amoah Sam

PEC Zwolle O14 - FC Volendam O14 (1-3)
Zaterdagmorgen speelde FC Volendam O14 de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Eerder dit seizoen werden de twee vorige ontmoetingen onnodig verloren. Er was dus wat recht te zetten. De wedstrijd begon zoals de warming-up was geëindigd: fel, scherp en de absolute wil om de persoonlijke duels te winnen. PEC kwam er eigenlijk niet aan te pas. Na een paar kleine kansen viel de 0-1 in de zesde minuut, toen Deschawntey Milijano vrij voor de keeper zette. De druk van FC Volendam hield aan en de honger was niet te stoppen. Kansen voor Milijano en Wilkins leverden nog niets op, maar de voorzet van de veel opkomende Jordy belandde bij de tweede paal in de goal. Dat was 0-2 na achttien minuten. Hierna hield FC Volendam de controle. Goed samenspel, controle en discipline waren de sleutelwoorden voor deze fase van de wedstrijd. PEC werd pas voor het eerst gevaarlijk in de 23e minuut toen er vrije trap in de 16 meter belandde en er werd gescoord. Helaas voor de Zwollenaren werd deze afgekeurd vanwege buitenspel. Vlak voor rust werd het nog 0-3 toen Gyani een aanval opzette, de bal terugkreeg van Wilkins en de bal hard in het doel schoot.

Na rust stond er een ander Zwolle op het veld. Er was wat meer strijd in de ploeg gekomen en dat zorgde voor een leuke openingsfase van de tweede helft. Het spel golfde wat op en neer met wat kleine kansjes voor beide ploegen. Toen wij een goede kans onbenut lieten, Joey schoot naast na een mooie solo van Wilkins, viel aan de andere kant de 1-3.
Een schot werd nog gestopt door Mike, waarna de aanvoerder van PEC de rebound binnen tikte. PEC Zwolle zette de laatste twintig minuten alles op alles om nog voor een goed resultaat te gaan, hetgeen wat meer ruimte opleverde achter hun verdediging. Hiervan werd geprofiteerd, maar wij verzuimden om de wedstrijd in het slot te gooien. Aan de andere kant werd er goed verdedigd, waardoor PEC geen grote kansen meer kreeg. Al met al een mooie en verdiende overwinning.