Jeugdverslagen FC Volendam 27 mei 2017

28 mei 2017

Ongeïnspireerd FC Volendam O19 in extremis toch nog naast PEC Zwolle O19

PEC Zwolle O19 - FC Volendam O19 (2-2)
FC Volendam O19 is er met twee doelpunten in de laatste twee minuten toch nog in geslaagd om onnodig verlies af te wenden en de achterstand om te buigen in een gelijkspel. Een met name in de eerste helft ongeïnspireerd spelend FC Volendam keek tot de voorlaatste minuut nog tegen een al met de rust bereikte 2-0 achterstand aan, maar liet de Zwollenaren in de laatste drie minuten niet meer op adem komen. De oranjehemden waren zelfs nog dicht bij een overwinning, maar dat zou al te mooi zijn geweest.

Gelet op de intensiteit in de warming-up waren de voortekenen niet bepaald hoopgevend te noemen. Het feit dat vorige week al de doelstelling (terugkeer in de eredivisie) was bereikt, had ervoor gezorgd dat het heilige moeten er vanaf was. Bovendien kende ons team een paar wijzigingen t.o.v. de samenstelling van de laatste succesvolle weken, waardoor het weer even wennen was. Het thuisteam daarentegen had vorige week in Kerkrade nog een ongenadig pak slaag (7-0) van Roda JC gekregen. Verwacht mocht dus worden dat die wel uiterst gemotiveerd aan de start verscheen en hen er alles aan was gelegen om die schande in de laatste competitiewedstrijd enigszins weg te poetsen.

Zonder de in de warming-up afgehaakte Gani Meholli, werd er in het op een snelkookpan lijkende MAC³PARK-stadion afgetrapt. FC Volendam begon heel matig, maar kwam na een kwartier beter in de wedstrijd. Het resulteerde in een paar kansjes voor Derry Murkin en Martijn van Oers. Inmiddels had Stan Veerman het veld al geblesseerd verlaten. Halverwege de eerste helft kwam Martijn wel in serieuze scoringspositie, maar de doelman van PEC Zwolle wist zijn schot met de vingertoppen tot corner te verwerken. Een tweetal defensieve slordigheden in onze defensie deden de wedstrijd ineens kantelen. In de 31e minuut lieten zowel Nathangelo Markelo als Barry Lauwers zich niet van hun beste kant zien, waardoor PEC Zwolle vanuit het niets op voorsprong kwam, 1-0. Zes minuten voor rust was het opnieuw raak voor de thuisclub. Hoewel er een penetrant buitenspelluchtje aan zat, mochten de Zwollenaren hun aanval toch voortzetten. Even leek het erop dat Nathangelo de tweede Zwolse treffer met een goede ingreep wist te voorkomen, maar de bal verdween uiteindelijk toch in ons lege doel, 2-0. In de slotminuut van de eerste helft kreeg Richie Owusu-ansah een uitgelezen mogelijkheid om de aansluitingstreffer tot stand te brengen en ons daardoor met een iets beter gevel de rust te laten ingaan, maar hij raakte de bal totaal verkeerd.

In de rust stelde de trainer vast dat de wil om te winnen bij PEC Zwolle veel nadrukkelijker aanwezig was dan bij ons team. Dat moest dus anders. Met het inbrengen van Jari Vlak moest bovendien weer controle op het middenveld worden verkregen. Het bleek een goede ingreep. FC Volendam kwam geen moment meer in de problemen, gaf geen kans meer weg en beheerste het duel volledig. De oranjehemden verzuimden echter diverse opgelegde kansen te benutten. Waar dat soort mogelijkheden in de afgelopen weken wel werd verzilverd, wilde dat nu maar niet lukken. Na een klein kwartier in de tweede helft veroverde Alex Plat door zijn felle jaagwerk op de laatste man op rand 16 van het vijandelijk doel de bal. Richie hoefde de bal alleen maar langs de keeper in het doel te schuiven, maar produceerde slechts een rollertje recht in de hand van de al verslagen Zwolse sluitpost. Een minuut later had de bal op de stip gemoeten toen Derry Murkin binnen de 16 van PEC Zwolle was neergelegd. Scheidsrechter Zuidema paste echter de voordeelregel toe, omdat hij ervan uitging dat Martijn van Oers de bal alsnog in het lege doel zou deponeren. Martijn faalde echter. Het bleef eenrichtingsverkeer naar het doel van het thuisteam, dat zelf nog maar sporadisch op de helft van FC Volendam verscheen. Onze mannen bleven het vijandelijk doel bestoken, maar het leek wel of ie er niet in mocht. Ook Roy Tol kreeg namelijk een nauwelijks te missen kans. Wij telden hem al, maar zagen de bal naast de paal over de achterlijn verdwijnen. Inmiddels was binnen de lijnen ook enige irritatie ontstaan, hetgeen een Zwollenaar een rode kaart opleverde. Met nog een paar minuten te gaan werd vanaf onze bank het signaal gegeven om een alles-of-niets-offensief te ontketenen. Het thuisteam zat er immers helemaal doorheen. Het signaal werd uitstekend opgepikt en leidde in de 89e minuut tot de aansluitingstreffer. Jari Vlak legde al zijn energie in een vlammend schot dat als een streep tegen de touwen eindigde, 2-1. Vervolgens werd Martijn van Oers in de 90e minuut binnen de lijnen tegen het gras gewerkt. De toegekende penalty was aan Roy Tol prima besteed. Uiterst koel liet hij de keeper kansloos, 2-2. In de toegevoegde tijd werd nog geprobeerd het thuisteam de genadeklap toe te dienen, maar het gelijke spel was voor hen al hard genoeg aangekomen.

De competitie zit erop. Volgende week nemen wij met ons team nog deel aan het Internationale Cor Groenewegen Toernooi in Uitgeest. Daar worden op zaterdag de krachten gemeten met de leeftijdgenoten van Benfica, Hajduk Split en landskampioen Ajax en vindt op Tweede Pinksterdag het vervolg plaats. Een bezoek meer dan waard.

- (’31) 1-0 PEC Zwolle
- (’39) 2-0 PEC Zwolle
- (‘89) 2-1 Jari Vlak
- (’90) 2-2 Roy Tol

Opstelling FC Volendam O19:
Barry Lauwers, Yorno Tieman (46. Dani Mes), Nathangelo Markelo, Darryl Bäly, Stan Veerman (14. Richie Owusu-ansah), Marco Speijk (46. Jari Vlak), Roy Tol, Alex Plat, Martijn van Oers, Kevin van Gasteren, Derry Murkin (69. Jason Stekkel)

Gerard Veeken

NEC/FC Oss O17 - FC Volendam O17 (5-3)

Ondanks gatenkaas blijft O17 in de eredivisie

FC Volendam (23 punten) moest vandaag de 6e plaats verdedigen om in de eredivisie te blijven. Bij winst was dat een feit, bij puntverlies waren we afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd van 7 tegen 8, Willem II- FC Emmen, resp. 22 en 20 punten.
NEC beschikte over een aantal sterke aanvallers met wie onze verdediging erg veel moeite had. In het begin ging het wat op en neer, maar al na acht minuten keek FC Volendam tegen een achterstand aan. Via rechts kwam de voorzet, waarbij NEC eerst tweemaal op de lat mocht koppen, maar de derde kopbal belandde wel onder de lat, 1-0. Onze verdedigers stonden erbij en keken ernaar. Na een kwartier de eerste kans voor FC Volendam. Een corner van links werd doorgekopt naar Mike, die net overschoot. Even later weer een voorzet via links, Shurney haalde uit vanaf de 16 en Jim stond bij de 2e paal om in te tillen, 1-1. Meteen daarna weer een enorme kopkans voor NEC en een schot dat net over ging. Na een half uur zette NEC een aanval op via rechts, de voorzet belandde bij de geheel vrijstaande linkerspits, die terug kopte op de geheel vrijstaande centrale spits, die simpel de 2-1 maakte. Niet veel later weer geklungel in de achterhoede en zo stond het ineens 3-1. Net voor de rust een dieptepass van Mike op Jim, die zichzelf fraai vrijspeelde en de 3-2 kon maken. In Tilburg stond het nog 0-0, en door het betere doelsaldo van Volendam bleven we virtueel op de zesde plaats.

Meteen na de rust werd de Volendam-verdediging weer geklopt in een kopduel, maar Stan kon net voor de doellijn redden. Even later een corner voor FC Volendam. Deze werd prima ingekopt door Sjors, 3-3. Inmiddels was het 0-1 in Tilburg, dus niets aan de hand. Daarna werd er stevig gewisseld en waren de partijen gelijkwaardig. De laatste tien minuten was FC Volendam de bovenliggende partij en het winnende doelpunt zou eerder door Volendam gemaakt gaan worden dan door NEC. Het was inmiddels 0-4 in Tilburg, en was niet Willem II meer de grote concurrent maar FC Emmen. Een paar minuten voor tijd kon NEC tegen de verhouding in de 4-3 binnen koppen. Na wat fraai pingelwerk werd het ook nog 5-3. Het positieve doelsaldo ten aanzien van FC Emmen was van 10 geslonken naar 3. Daar bleef het gelukkig bij. Met ook nog eens vier gele kaarten, waarvan er drie geschorst gaan worden, sloot FC Volendam deze competitie niet erg fraai af, maar FC Volendam speelt volgens seizoen wel weer eredivisie.

De spelers die doorgaan naar O19 wensen we veel succes met hun verdere ontwikkeling, voor de mannen die niet doorgaan; denk aan Vincent Jansen. Niet goed genoeg in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar wel via o.a. FC Oss naar een mooie club in Engeland, met een aardig salaris.