Jeugdverslagen FC Volendam 3 juni 2017

04 juni 2017

FC Volendam O19 door naar kwartfinale sterk bezet ICGT Uitgeest

FC Volendam O19 is het Internationale Cor Groenewegen Toernooi in Uitgeest prima gestart. Door knap tweede te worden in zijn poule met Benfica (1e), Hajduk Split (3e) en Ajax (4e) strijdt FC Volendam op Tweede Pinksterdag om 10.00 uur met Vitesse O19, eveneens tweede in zijn poule, om een plek in de halve finale.

FC Volendam – Benfica (0-1)
Het toernooi, met wedstrijden van 2 x 25 minuten, werd geopend met een duel tegen Benfica. De Volendammers openden sterk en waren vooral in de eerste helft de bovenliggende partij. Verzuimd werd toen echter om afstand van de Portugezen te nemen. Zo legde Alex Plat, na een sterke interceptie, de bal panklaar neer voor Alex Petropoulos, maar die raakte de bal totaal verkeerd, waardoor hij slechts een rollertje produceerde. De Portugezen stelden daar vooralsnog weinig tegenover, ofschoon zij wel een uitstekende middenvelder binnen hun gelederen hadden, waarvan ook de meeste dreiging uitging. Ook Jari Vlak had moeten scoren, maar zijn schot, na een fraaie aanval over rechts en de daaruit volgende voorzet van Roy Tol, ging hoog over. Waarnemend coach Misha Salden had onze mannen vooraf nog zo gewaarschuwd dat dit soort wedstrijden op details wordt beslist en dat gebeurde ook. Een onnodig weggegeven vrije trap op de rand van onze 16 leverde Benfica in de 20e minuut een vrije trap op. De reactie daarop van onze doelman was niet optimaal, zodat de bal onder hem door in het doel werd gekruld, 0-1. Na de hervatting kregen de Portugezen een geweldige kans voor open doel om de wedstrijd al te beslissen, maar deze werd verkwanseld. In het restant van het duel gaf Volendam niets meer weg en werd van alles geprobeerd om toch nog langszij te komen, maar verder dan een geweldig afstandsschot van Alex Plat, ternauwernood door de keeper gered, kwam men niet. De Portugezen toonden zich echte resultaatvoetballers en trokken het duel professioneel over de streep. Zij konden echter niet voorkomen dat Jari Vlak zich door de organisatie tot ‘man of the match’ liet kronen.

Hajduk Split - FC Volendam (0-1)
Om toch nog een rol van betekenis op het toernooi te kunnen spelen, zou deze wedstrijd beslist moeten worden gewonnen. Opnieuw kwamen de oranjehemden prima uit de startblokken. Het resulteerde al snel in een uitstekende kans van Derry Murkin, na een goede voorzet van Wessel Stuyt. Helaas kopte Derry over het doel. Hajduk Split beschikte over een aantal geblokte spelers en speelde vooral fysiek. Tot echte kansen kwamen zij nauwelijks. Derry Murkin kreeg via Jason Stekkel een tweede opgelegde mogelijkheid geboden om zijn team op voorsprong te zetten, maar nu schoot hij naast. Vervolgens zag Nathangelo Markelo zijn inzet hoog over het doel verdwijnen. Even later bracht Derry Jason in stelling. Ook zijn schot was niet tussen de palen gericht. Jari Vlak deed dit op slag van het wisselen van speelhelft een stuk beter, maar had de pech dat zijn doelpoging via binnenkant paal weer in het veld terug spatte. In het tweede bedrijf slaagde Hajduk er alsnog in om een keer gevaarlijk te worden. Doelman Barry Lauwers pareerde echter uitstekend. In de 40e minuut viel dan eindelijk de verdiende Volendamse openingstreffer. Op aangeven van Jason Stekkel schoot Roy Tol snoeihard raak, 0-1. In het restant van de wedstrijd consolideerde FC Volendam bekwaam zijn voorsprong.

FC Volendam – Ajax (2-2)
Bij het ingaan van de laatste poulewedstrijd hadden beide teams nog uitzicht op een plek in de kwartfinales. Voor Ajax telde echter alleen winst, terwijl FC Volendam al aan een gelijkspel voldoende had. Niettemin gingen de Volendammers voor de overwinning. Al na een paar minuten dook Dani Mes, weggestuurd door Roy Tol, kansrijk voor het doel van Ajax op. Hij stuitte echter op de keeper. Nog geen minuut kwam Gani Meholli oog in oog met de doelman, maar opnieuw toonde de doelman zich spelbreker. Tegen de verhouding in slaagde Ajax er in de 8e minuut wel in om te scoren. Zij kregen hun doelpunt overigens op een presenteerblaadje aangeboden, doordat een breedtepass pardoes in de voeten van de Ajax-spits werd geschoven. Via de palen caramboleerde zijn schot binnen, 0-1. Het was aan het uitstekende ingrijpen van Barry Lauwers te danken dat de schade kort daarop niet nog groter werd. Met een katachtige redding tikte hij de bal onder de lat vandaan. In de 19e minuut kregen de oranjehemden eindelijk loon naar werken. Opnieuw was Roy Tol de gevierde man. Na een flitsende aanval, helemaal van achteruit opgebouwd, en een doorkopbal van Martijn van Oers, kwam Roy in balbezit. ‘Op zijn brommer’ racete hij naar het vijandelijk doel om de stand vervolgens met een harde schuiver weer in evenwicht te brengen, 1-1. Daarna was Martijn van Oers heel dicht bij de 2-1, maar op het moment suprême gleed hij uit. Na de korte pauze ging het spel op en neer en waren beide teams flink aan elkaar gewaagd. Van echte kansen, op een fraai afstandsschot na van Derry Murkin dat net naast ging, was geen sprake. Wrang was het dan ook dat Ajax, opnieuw de helpende hand werd geboden om tot scoren te komen. Geklungel op onze achterlijn stelde een Ajaxied in staat de bal voor het doel te krijgen en een medespeler met binnenkant voet de 1-2 te laten aantekenen. Een stand die uiterst nadelig voor ons was. Onze mannen toonden echter veerkracht en kwamen in de 46e minuut weer langszij. Goed doorgaan van Derry Murkin zorgde ervoor dat Roy Tol de trekker kon overhalen. Roy stuitte nog op de keeper, maar in de rebound hield captain Jari Vlak het hoofd koel en toonde hij zich wel trefzeker, 2-2. Daarna zette Ajax nog wel even aan, maar onze defensie gaf niets meer weg. Roy Tol trad nog wel in de voetsporen van Jari, want nu mocht hij zich na afloop door de organisatie als ‘man of the match’ laten huldigen.

Op Tweede Pinksterdag dus het vervolg van dit uitstekend georganiseerde toernooi. Ik zei het al eerder: een bezoek meer dan waard! Zie voor nadere informatie: https://www.icgt.nl