Jeugdverslagen FC Volendam 5 juni 2017

05 juni 2017

FC Volendam O19 sluit ICGT Uitgeest af met teleurstellende 8e plaats
FC Volendam O19 is er niet in geslaagd het goede resultaat op pinksterzaterdag een passend vervolg te geven. Een finaleplaats lonkte, maar door een tweetal onverdiende nederlagen, waarvan één na strafschoppen, resteerde Tweede Pinksterdag slechts de strijd om de 7e plaats. Daarin bleek een aantal Volendammers niet over de vereiste instelling en mentale weerbaarheid te beschikken om een kwalitatief mindere tegenstander geen enkele kans en hoop op een goed resultaat te geven. Daardoor ging de laatste wedstrijd tegen de amateurs van FC Uitgeest verloren en het toernooi, dat zo mooi was begonnen, als een nachtkaars uit.

FC Volendam – Vitesse (0-1)
Driemaal eerder dit seizoen stonden de teams al tegenover elkaar in de competitie. Steeds stapten de Arnhemmers als winnaar van het veld. Wij wisten dus dat wij flink aan de bak zouden moeten. Achteraf was de conclusie dat deze wedstrijd nooit verloren had mogen worden en veel gelijkenis vertoonde met het duel van zaterdag tegen Benfica. Ook toen werd het onbenut laten van een aantal grote kansen ons noodlottig, want ook toen had de tegenstander aan één gemakkelijk verkregen doelpunt genoeg om onverdiend aan het langste eind te trekken. Dit is echter toch iets dat wij vooral onszelf moeten verwijten. Als je beter bent, dan moet je de klus gewoon afmaken. Maar ook dat is een kwaliteit!

FC Volendam begon sterk en kon al in de openingsminuut op voorsprong komen, maar het schot van Martijn van Oers werd gekeerd door de lat. Pech dus. Vitesse daarentegen slaagde er in de 7e minuut, vanuit het niets, wel in om te scoren. Het maakte dankbaar gebruik van gepriegel in de Volendam-defensie, 1-0. Het waren dus wederom de details, waar de trainer herhaaldelijk op had gehamerd, die het verschil maakten. De oranjehemden creëerden vervolgens een paar goede kansen, maar zagen deze voor de pauze gemist worden door o.a. Jari Vlak (afzwaaier) en Derry Murkin (voor open doel). Kort na de hervatting kreeg Derry zelfs twee riante scoringsmogelijkheden achter elkaar geboden. Na een half uur ontsnapte Volendam aan een grotere achterstand toen Kevin van Gasteren binnen onze 16 een tegenstander had neergelegd en Vitesse een strafschop kreeg toegekend. Met een knappe redding maakte Barry Lauwers de penalty onschadelijk. In het vervolg van de wedstrijd was het slechts FC Volendam dat de klok sloeg. Een doelpunt leek er echter niet in te mogen. Terwijl Barry nog maar eenmaal handelend moest optreden, zag de Arnhemse doelman met regelmaat een tegenstander gevaarlijk voor zijn doel opduiken. Alle mogelijkheden waren echter niet ons team besteed. Eerst liet Derry een grote kans liggen. Daarna teisterde een inzet van Gani Meholli de lat en zag diezelfde Gani ook een schot net naast gaan. In de slotfase raakten zowel Gani als Martijn van Oers nog de lat. Het bleef dus 1-0, waardoor ons slechts de strijd om de 5e t/m 8e plaats restte. Wrang was het dat de ploeg die daar eigenlijk niet in had mogen staan, de finale uiteindelijk zelfs zou weten te winnen.

ADO Den Haag – FC Volendam (2-2; ADO Den Haag wint na strafschoppen)
FC Volendam startte verre van scherp en keek al na vier minuten tegen een achterstand aan. Een verkeerd ingeschatte bal viel over onze verdediging heen, waarna een vrijstaande Hagenaar weinig moeite kende om Stan Zoetebier te passeren, 1-0. De Haagse vreugde was van korte duur, want in de 9e minuut was het weer gelijk. Na goed voorbereidend werk van Derry Murkin liet Jason Stekkel, vanuit de draai, de gelijkmaker aantekenen. Hoewel Stan Zoetebier nog wel een keer met beide handen de kans aangreep om zich te onderscheiden door een lastig afstandsschot onschadelijk te maken, maakten de Volendammers toch de meeste aanspraak op een voorsprong. De doelpuntenmachine bleef echter haperen. ADO Den Haag haalde wel het maximale rendement uit de paar mogelijkheden die zij wisten te creëren. Tegen de verhouding in profiteerden zij tien minuten voor het einde van verdedigend geklungel bij de FC, 2-1. Onze mannen toonden opnieuw veerkracht, want twee minuten later was de achterstand alweer weggewerkt. Met een fraaie pass vanuit het middenveld lanceerde Jari Vlak Roy Tol. Roy’s aanname en kapbeweging waren voldoende om zijn tegenstander op het verkeerde been te zetten en ons team weer op gelijke hoogte te brengen, 2-2. Daarna werd er niet meer gescoord, zodat een strafschoppenserie moest gaan beslissen wie zou mogen doorgaan naar de strijd om de 5e en 6e plaats, dan wel die om de 7e of 8e plaats. ADO Den Haag deed dit stukken beter dan zijn opponent en trok daardoor aan het langste eind.

FC Uitgeest - FC Volendam (3-0)
Voor de amateurs van FC Uitgeest, het team van onze oud-trainer Florian Wolf, telde in de laatste wedstrijd beslist nog de eer. Die wilden er dus nog wel een keer vol voor gaan. FC Volendam daarentegen kon eigenlijk alleen maar van zichzelf verliezen. Konden zij het mentaal opbrengen om nog één keer alles uit de kast te halen? Snel zou blijken dat zij daartoe niet in staat waren. Het feit dat FC Uitgeest al in de 3e minuut op voorsprong kon komen, hielp daar niet aan mee en was daarvan ook een voorbode. Hun razendsnelle rechterspits liet Keven van Gasteren zijn hielen zien en rondde doeltreffend af, 1-0. Er was nog geen vuiltje aan de lucht, want er was immers nog meer dan voldoende tijd over om dit weer recht te trekken. Bovendien: FC Volendam beschikt toch over veel meer kwaliteit dan de Uitgeestenaren!? Wij kwamen bedrogen uit. Gesteund door de snelle voorsprong konden zij achteroverleunen, veel mensen achter de bal houden en met hun snelle rechterspits op de counter loeren. FC Volendam had vrijwel voortdurend balbezit, maar wist nauwelijks een kans te creëren. Met uitzondering van Martijn van Oers, die zijn schot knap door de doelman zag worden gestopt, lukte het voor de pauze geen enkele Volendammer om de bal zelfs maar tussen de palen te richten. In de tweede helft bleef FC Volendam het vijandelijk doel belegeren, maar echt gevaarlijk werd men zelden. Het thuisteam kon zich beperken tot tegenhouden. Roy Tol was dicht bij de gelijkmaker, maar kopte naast. Met nog vijf minuten te gaan zorgde een gebrek aan concentratie ervoor dat onze verdediging zich opnieuw door een spelhervatting liet verrassen. Uit een corner mocht FC Uitgeest ongehinderd raak koppen, 2-0. Nadat Alex Petropoulos nog twee mislukte doelpogingen had gewaagd, werd het in de voorlaatste minuut tot onze grote schande ook nog 3-0, toen de al eerdergenoemde spits weer iedereen te vlug af was. De Uitgeestenaren waren dol van vreugde. FC Volendam moest zich schamen. Zo ging een toernooi dat op pinksterzaterdag nog zo goed was begonnen en waar een veel betere eindklassering heeft ingezeten, toch nog als een nachtkaars uit.

Hiermee is een einde gekomen aan een mooi seizoen. Namens mijn collega-stafleden wens ik de spelers die FC Volendam gaan verlaten heel veel succes toe bij hun nieuwe club en in hun verdere carrière. Wij blijven jullie zeker volgen! De rest zien wij volgend seizoen weer terug, hetzij bij ons eigen team (O19), hetzij als spelers van Jong Volendam of wie weet zelfs in het vlaggenschip van de FC.

Tot slot wil ik alle ouders en familie van onze spelers, onze overige vaste volgers en iedereen die ons team een warm hart toedraagt, bedanken voor hun trouwe steun in het afgelopen seizoen en een hele fijne vakantie toewensen. Wij zien jullie in het nieuwe seizoen graag weer terug.