Jong Volendam houdt Jong AZ in toom: 2-2

08 september 2009

Jong Volendam is door de KNVB met Jong Haarlem en Jong AZ ingedeeld in een poule van drie in de bekercompetitie. In Haarlem slaagde Volendam er niet in de volle winst te halen, dus moest het tegen Jong AZ gebeuren. Geen kleinigheid,als dure spelers als Milano Koenders en Morten Nielsen al in de basis van de AZ-beloften staan. Dezelfde Koenders, die verhuurd aan NEC in het vorige seizoen FC Volendam in de 94e minuut van de volle winst beroofde.

Aanvankelijk was de wedstrijd een tamme vertoning, totdat na een minuut of tien plotseling twee doelpunten in een minuut vielen. AZ opende de score door een doelpunt van Wouter de Vogel. Het antwoord van Volendam bleef niet lang uit. Werd de eerste poging nog door de lat gekeerd, op de omhaal van Nick van der Valk bleef de Alkmaarse achterhoede het antwoord schuldig (1-1).
Er ontwikkelde zich vervolgens een vrij gelijk opgaande strijd, waarin AZ wat meer druk liet zien dan Volendam. Maar tot grote kansen kwam het niet, tot de oorlaatste minuut. In een veel te riante vrijheid kreeg Roland Alberg alle gelegenheid aan te leggen en de hoek uit te zoeken: 1-2.

Deze goal had in de tweede heft een verlammende werking op Volendam. Pas na de wissel van Deen van Embricqs voor Nick van der Valk kwam er weer wat leven in de brouwerij. Dat leverde twee mooie aanvallen en een strafschop wegens hands op. Nick Tol, vorig jaar bij de Volendamamateurs vanaf elf meter zeer succesvol, zag de strafschop gestopt. Ook de rebound werd gemist. AZ leek de zaak daarna te consolideren, maar met nog krap tien minuten op de klok kreeg Volendam weer een strafschop, toen Jaap Molnaar zijn solo onreglementair gestopt zag. Nu was het Roy Bakkenes, die de buitenkans wel verzilverde. In de slotfase kreeg invaller Jonathan de Jesus twee prachtige mogelijkheden om AZ op een voorsprong te zetten, maar faalde in de afwerking. Zo bleef het 2-2.

Foto's: Rob Lezer