Jong Volendam in eigen huis tegen Rijnsburgse Boys

21 september 2016

Ook na afloop van de derde uitwedstrijd stond Jong FC Volendam vorige week met lege handen. Een sterk ASWH hield de punten in eigen huis. Zaterdag mogen de mannen van Berry Smit proberen de derde thuiswedstrijd op rij te winnen. Maar dit zal absoluut geen makkelijke klus worden, want met Rijnsburgse Boys hebben we ook zaterdag weer een tegenstander van formaat.

De beginjaren
Op 24 maart 1930 zag Rijnsburgse Boys het daglicht. In eerste instantie ging de club als RFC door het leven, Rijnsburgse Football Club, maar deze afkorting was al in gebruik bij een andere club. En zo werd de naam in de zomer van 1930 gewijzigd in de huidige. Na een aantal jaren in de Leidsche Voetbalbond promoveerden de "Uien", de bijnaam voor de Rijnsburgers, in 1943 naar de KNVB. Dat was op dat moment het hoogste niveau op zaterdag. Met een tweede plaats achter grootmacht en buurman Quick Boys was het debuut prima! Na een voetballoos jaar vanwege de oorlog herhaalden ze dit kunstje in 1946. Dankzij deze prestatie promoveerden ze ook door naar de nieuwe 3de klasse. Vanaf 1946/47 was dit het hoogste niveau in Nederland. Maar om nou te zeggen van heel Nederland, nee! Want alleen Distrct II (het huidige West 2) ging namelijk van start met een 3de klasse. Op dit niveau was Rijnsburg jarenlang een middenmoter. Vanwege een mager seizoen in 1955/1956 misten ze de boot bij de invoering van de 2de klasse. Maar dankzij het kampioenschap in 1960 waren ze vier jaar later alsnog van de partij. Na drie jaar moest er echter een stapje terug worden gedaan vanwege zes schamele punten uit de 22 wedstrijden. Via een versterkte promotie was een seizoen later een tweede plaats voldoende voor promotie en waren de Boys weer terug op niveau. Bij de volgende versterkte promotie, bij de invoering van de 1ste klasse in 1970, misten ze ruim de boot. In 1973 zakten ze zelfs terug naar de 3de klasse. Vanaf 1975 ging het echter voor de wind.

Naar de top
Na titels in 1976 en 1979 mochten ze zich weer melden op het hoogste niveau. Langzaam maar zeker begon Rijnsburgse Boys een grote jongen te worden op het hoogste niveau. De eerste afdelingstitel werd in 1984 gepakt met ruime voorsprong op Noordwijk en Spakenburg. Voor Volendam was er dat seizoen niet veel te lachen, want de zaterdag degradeerde uit die zelfde klasse waar ze buurman Marken de omgekeerde weg zagen bewandelen. Na een paar seizoenen net niet kon in 1990 de kar weer van stal. Niet alleen pakten ze de afdelingstitel, maar mochten ze zich ook ten koste van NSVV en ACV kronen tot beste zaterdagclub van Nederland. Dit leek even een keerpunt te worden voor de geel-zwart gestreepten. Er volgden een paar magere jaren. In 1993 kon via een beslissingswedstrijd tegen Spijkenisse (0-1) maar net degradatie voorkomen worden, maar in 1995 ging het alsnog mis. Op twee punten van Marken en één punt van Volendam was directe degradatie een feit. Toch was dit snel rechtgezet, want samen met kampioen Excelsior Maassluis promoveerden ze via de nacompetitie naar de Hoofdklasse. Dat was vanaf 1996 de naam van het hoogste niveau op zaterdag, net als een aantal jaren al het geval was op de zondag. Op dit niveau werd Rijnsburg al snel een vaste waarde in de top van de ranglijst. In 2006 pakten ze weer een afdelingstitel maar liepen vervolgens de zaterdagtitel in een drieluik met IJsselmeervogels en ONS Sneek mis omdat ze de strafschoppen series slechter hadden genomen dan IJsselmeervogels. In 2009 is er wel de zaterdagtitel voor Rijnsburg en ook de algehele titel lijkt een prooi voor ze te worden. Maar dankzij drie goals van WKE in de laatste tien minuten van de return van de finale om de titel moet er verlengd worden en verliest de zaterdagclub uiteindelijk na strafschoppen. En zo is deze club met een mooie historie nog nooit algeheel Nederlands amateurkampioen geworden. Tot en met afgelopen seizoen speelden ze, sinds het begin, in de topklasse. Op de laatste speelronde moesten GVVV en Rijnsburgse Boys in een onderling duel uitvechten wie het laatste ticket voor de 2de divisie zou pakken. Het werd 2-1 in Veenendaal en zo neemt Jong FC Volendam het dit seizoen op tegen Rijnsburgse Boys. Dit seizoen begonnen ze uitstekend. Met overwinningen op Jong Almere City FC (1-2) en Huizen (4-2) hadden ze een vliegende start. Echter hierna volgde een nederlaag bij IJsselmeervogels (2-1) en vervolgens drie gelijke spelen. De afgelopen twee wedstrijden werd er ook niet gescoord. Dus onze gasten van zaterdag zullen zeker uit zijn op een goed resultaat.

Volendam heeft resultaat nodig
Vorige week was Jong FC Volendam niet opgewassen tegen het prima voetballende ASWH. Er werd met 2-0 verloren van de tot dusver misschien wel beste tegenstander die we hebben gezien. Om onze plek in de middenmoot te handhaven zal er in ieder geval een resulaat neergezet moeten worden. Het zal niet makkelijk worden, maar zoals iedereen wekelijks kan zien is er van alles mogelijk in deze heerlijke 2de Divisie. Zeker is in ieder geval dat je bij wedstrijden van Jong FC Volendam zeker niet voor het laatste fluitsignaal moet vertrekken, want de slotfases staan vaak bol van de spanning!

Arbitrage
De wedstrijd van zaterdag zal onder leiding staan van de heer Tim de Gast uit Vianen. Vorige week floot hij de wedstrijd ODIN '59 - Jong FC Groningen (3-0). Het wordt voor hem overigens de derde week op rij dat hij een jong BVO fluit in de 3de Divisie, want een week eerder was hij in Almere de leidsman bij de 8-1 tegen VVOG.

Twitter
Via ons Twitteraccount @fcvolendam is de wedstrijd zaterdag weer live te volgen. Hashtag van de wedstrijd is #volrbb. Maar er gaat uiteraard niks boven het bijwonen van de wedstrijd in ons stadion! De toegangsprijs is EUR 7,50 en voor seizoenkaarthouders van FC Volendam gratis! Er wordt om 14:30 uur afgetrapt.

Goed om te weten
Voor de supporters is voor, tijdens en na de wedstrijd de clubcorner (op de begane grond) en de voormalige businessclub (Botterzaal, te bereiken via hoofdtribune) open voor een hapje en een drankje. Verder is het voor de pers zaak om vooraf het persbeleid van Jong FC Volendam even door te nemen.



Laatste nieuws