Jong Volendam op bezoek in Heemskerk bij ODIN '59

28 september 2016

De mannen van Berry Smit waren afgelopen zaterdag heel dichtbij de derde thuisoverwinning op rij. Helaas werd het door een strafschop diep in de extra tijd alsnog 3-3. Ondanks deze teleurstelling reizen we zaterdag vol goede moed af naar Heemskerk. Hier wacht het thuis nog ongeslagen ODIN '59. Gaat Jong Volendam de eerste ploeg worden waarvan ze niet in eigen huis winnen?

Succesvolle 21ste eeuw
De officiële oprichtingsdatum van de HSV ODIN '59 is 17 december 1959. Ze moesten vervolgens dus nog even wachten voordat ze hun eerste competitie wedstrijd konden spelen. Want pas bij de start van het seizoen 1960/1961 waren ze van de partij. ODIN, wat staat voor Ons Doel Is Nuttig, startte in de toenmalige afdeling Haarlem ofwel de HVB. Het eerste team werd direct tweede in de 4de klasse van de HVB. In de volgende jaren was er regelmatig een kampioenschap te vieren. In 1965, 1966 en 1970 werd het eerste elftal kampioen en promoveerde daardoor naar de 4de klasse KNVB. Na twee moeizame seizoenen daalden ze echter weer af naar de 1ste klasse HVB. Maar in 1975 namen ze definitief afscheid van de onderbond. De volgende 18 seizoenen deden de Heemskerkers het best goed. Want in al deze seizoenen eindigden ze in het eerste rijtje, bij de eerste zes dus. In 1982 promoveerden ze zelfs dankzij een kampioenschap naar de 3de klasse. Pas in 1995 lukte het ODIN '59 voor het eerst sinds jaren niet om zich bij de beste helft van de competitie te scharen. Dit leek een voorteken, want het volgende seizoen volgde er degradatie. Ze bleven echter wel in de 3de klasse spelen, want vanaf 1996 kreeg de hoogste klasse op zaterdag de naam Hoofdklasse. Rond de eeuwwisseling ging het sportief allemaal een stuk beter. Dankzij kampioenschappen in 1999 en 2001 kwamen ze op het één na hoogste niveau terecht: de 1ste klasse. Direct vanaf het eerste seizoen werd ODIN '59 een ploeg om rekening mee te houden. Na zeven seizoenen niet lager dan de vijfde positie te zijn geëindigd werden ze in 2009 kampioen met één punt voorsprong op het inmiddels ter ziele gegaan zijnde Young Boys. Het jaar dat de Heemskerkers hun 50-jarig jubileum mochten vieren speelden ze op het hoogste amateurniveau van Nederland. Dit duurde echter maar één seizoen. Niet omdat ODIN '59 het slecht deed, in tegendeel, maar ze eindigden niet hoog genoeg om zich te plaatsen voor de Topklasse die in 2010 van start ging. In de volgende jaren deden ze vaak mee om de prijzen. Tot drie maal toe pakten ze een periodetitel, maar promotie bleef uit. Tot afgelopen seizoen dan. Ondanks een nederlaag tegen DOVO (1-3) op de laatste speeldag werden ze kampioen, want de enig overgebleven concurrent Huizen kreeg in Amsterdam een enorm pak slaag van Ajax (5-1). Het verschil in punten bleef daardoor drie punten en kon de kampioensvlag in top. En dit seizoen gaat het opnieuw heel erg goed. Met zestien punten uit de eerste zeven wedstrijden bezetten ze de tweede plaats. Zowel aanvallend als verdedigend gaat het uitstekend. Ze hebben de meeste goals voor, samen met koploper FC Lisse, en de minste goals tegen. Bovendien hebben ze thuis nog alle drie hun wedstrijden gewonnen. Aan Jong FC Volendam de schone taak om dit geen vier te laten worden.

Op jacht naar eerste uit overwinning
Vorige week leek het er lang op dat Jong Volendam een serie van drie thuisoverwinning ging krijgen. Echter een ongelukkig moment diep in blessuretijd leverde een strafschop op en de gelijkmaker van Rijnsburgse Boys. Ondanks dit zure gelijkspel was het wel een zeer aantrekkelijke wedstrijd voor het publiek. Dat laatste is overigens niet de eerste keer dit seizoen, want de wedstrijden van Jong FC Volendam zijn absoluut publiekstrekkers! Hopelijk krijgt zaterdag de jonge ploeg van Berry Smit dan ook voldoende steun van de FC Volendam aanhang. We zullen het in ieder geval nog moeten stellen zonder Nick Runderkamp vanwege een schorsing. Pas na volgende week, als we thuis spelen tegen Capelle, mag hij weer in actie komen voor Jong.

Arbitrage
De wedstrijd van zaterdag zal onder leiding staan van de heer Paul van der Burg uit 's-Gravenhage. Vorige week floot hij de 2de Divisie wedstrijd UNA - Jong AZ (2-0)

Twitter
Via ons Twitteraccount @fcvolendam is de wedstrijd zaterdag weer live te volgen. Hashtag van de wedstrijd is #odivol. De wedstrijd in Heemskerk begint om 14:30 uur.
In het programma De Kapstok op L.O.V.E. Radio (Ether 106.6 FM en kabel 89.0 FM) zullen er nieuwsflitsen van de wedstrijd zijn.



Laatste nieuws