Oud-scheidsrechter Jaap van der Niet: “Ik let vooral op het spel”

18 augustus 2016

Jaap van der Niet bezoekt trouw alle thuiswedstrijden van FC Volendam. De man die negen jaar doelman was van Noordwijk en bij de selectie van het Nederlands amateurelftal zat, was na zijn voetbalcarrière scheidsrechter.

“Toen ik les ging geven op een lagere school in Velsen, verruilde ik Noordwijk voor Beverwijk. Ik bleef doelman bij Noordwijk. De club bood me alle faciliteiten. Ik werd met de auto opgehaald en later werd mij een auto ter beschikking gesteld. Toen ik in Monnickendam in 1971 een baan kreeg op de mavo, ben ik gestopt met voetballen. Monnickendam speelde vijf klassen lager dan Noordwijk en dat zag ik niet zitten”, aldus Jaap van der Niet.

Afgevoerd
Van der Niet floot dames- en jeugdinterlands en zeven jaar wedstrijden in de eredivisie. Een van zijn hoogtepunten was Spanje-Denemarken. “Bep Thomas was scheidsrechter en John Blankenstein en ik grensrechters”, herinnert hij zich. In zijn laatste seizoen werd Jaap bij FC Twente-PSV vol getroffen door een snoeihard schot van Twente’s voorstopper André Paus en met twee gebroken ribben en een ingeklapte long afgevoerd naar het ziekenhuis. “En tijdens een Europacupwedstrijd in Rusland moest ik als grensrechter rennen voor mijn leven voor een kwaadwillende supporter. Die man zal wel afgevoerd zijn naar Siberië”, lacht hij.

Eenmaal floot hij FC Volendam, tegen Sparta. Omdat hij ook actief was als zaalvoetbalscheidsrechter, kent hij veel Volendammers. “Ik hou Ajax en AZ ook bij, maar FC Volendam heeft mijn sympathie. De financiële mogelijkheden van de club zijn niet al te groot en dat uit zich in de kwaliteit van de spelers. Toch slaagt FC Volendam er telkens in om mee te doen voor de prijzen. De achterste linie zit wel goed met Schilder en Schouten. In de voorhoede mist FC Volendam echter nog scorend vermogen, maar dat probleem hebben meerdere clubs. Ik kijk vooral naar het spel, al blijf ik altijd een oogje gericht houden op de scheidsrechter. Ik ben ook waarnemer geweest en dat blijft er toch een beetje inzitten Scheidsrechters komen in het hedendaagse voetbal ogen tekort. Daarom ben ik voorstander van invoering van technologische hulpmiddelen. Zie je ook bij sporten als hockey en volleybal. Daar werkt het prima.”



Laatste nieuws