Robert Molenaar: ‘Drie doelpunten koesteren’

02 december 2016

Door Sonny Sier

Drie doelpunten in één wedstrijd; dat is een luxe die Robert Molenaar al een tijd niet heeft gekend.
Maar hij gaf na afloop de credits voor de 3-0 overwinning van FC Volendam op Fortuna Sittard vooral aan assistent-trainer Berry Smit. De ban werd namelijk vanuit een hoekschop gebroken, toen Kees Kwakman fraai de 1-0 binnen knikte. De dode spelmomenten behoren tot de afdeling van Smit. “Mooi dat het nu resultaat oplevert.”

Vijf verdedigers
De laatste keer dat Volendam drie keer het netje liet bollen was op 20 september in de bekerwedstrijd tegen MVV. Ook vrijdagavond troffen de oranjehemden een tegenstander die niet naar de Dijk was gekomen voor een fris potje voetbal. “We hebben in de regel nog wat problemen met een ploeg die met vijf verdedigers en ver teruggetrokken speelt, zoals Fortuna deed”, weet Molenaar. “Daar snijd je niet zomaar doorheen. Wat je nodig hebt is een doelpunt. Dit keer kwam deze uit een corner. De credits hiervoor gaan naar de jongens en Berry Smit.”

Dode spelmomenten
De verdedigende en aanvallende dode spelmomenten zijn het vakgebied van Smit en videoanalist Jack Austin. “Dat hebben we in een redelijk ver verleden zo afgesproken. We hebben een aantal varianten, waarbij de groep ook zelf met ideeën komt. Dat is een goede ontwikkeling. Het ligt aan de service van een spelmoment of het daadwerkelijk iets oplevert. Soms voerden we het goed uit, maar werd het netje niet gevonden. Nu dus wel. Of het typerend is dat we juist een corner de ban breken? Het zij zo.”

Vuurwerk

Uiteindelijk zorgden Kevin van Kippersluis en Bert Steltenpool in de tweede helft voor de 3-0 eindstand. “Het was geen wedstrijd waarbij je op het puntje van je stoel zat. Maar voor vuurwerk heb je ook een tegenstander nodig die vooruit wil voetballen. En dit was het zoveel team die dat niet wilde. Je hoopt dat je wat ruimte krijgt omdat de tegenstander uit zijn schulp moet kruipen. Uiteindelijk duurt het tot minuut 75 voor we scoren. Daarvóór hadden we al een aantal opgelegde mogelijkheden. Maar we moeten koesteren dat we drie keer scoren.”



Laatste nieuws