VVOG volgende opponent Jong Volendam

12 oktober 2016

Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden kun je zeggen dat Jong Volendam aan de goede serie bezig is. Het team van Berry Smit staat sinds zaterdag ook in het linker rijtje. De verschillen in de Derde Divisie zijn echter klein. Met twee mindere resultaten kun je zomaar weer bij de onderste teams staan en met twee overwinningen klop je aan bij de subtop. Het verschil op de ranglijst met VVOG is vier punten, dus hoe dan ook zal Jong Volendam na zaterdag boven de Harderwijkers staan.

Rijke historie voor club die nog wacht op eerste thuisoverwinning
De in 1927 opgerichte vereniging Voetbal Vereniging Ons Genoegen is van oorsprong een zondagclub. Pas vanaf 1945 werd er bij de club uit Harderwijk op zaterdag gespeeld. Deze keuze bleek geen verkeerde want er zouden de nodige successen volgen. Na de eerste paar jaar in de onderbond promoveerde VVOG in 1952 naar de KNVB 4de klasse. Ze werden in deze klasse direct kampioen, maar er volgde geen promotie. Alleen SVVN de kampioen van de andere 4de klasse promoveerde. Maar een jaar later kwam de promotie er alsnog. Want opnieuw ging de kampioensvlag in top en nu promoveerden ze wel naar het hoogste niveau van dat moment. Met een tweede plaatst op slechts drie punten van SC Genemuiden was het debuut uitstekend! In de hierop volgende jaren bleef VVOG het goed doen. Maar vanaf 1956 was dit niet meer op het hoogste niveau aangezien alleen West II met een 2de klasse van start ging. Toen ook West I en Oost in 1960 zich daarbij voegden was VVOG er weer bij, want de vierde plaats was ruim voldoende om zich te plaatsen. Na drie seizoenen ging het echter mis en moest VVOG voor het eerst echt een stapje terug doen. Dit werd direct hersteld via een kampioenschap in het daarop volgende seizoen. Met vier punten voorsprong op ADM promoveerden ze weer naar het walhalla van het zaterdagvoetbal. En langzaam maar zeker drongen ze ook echt door tot de top. De bekroning was in 1969 toen ze met een hele grote voorsprong (10 punten in 20 wedstrijden) de titel pakten in de 2de klasse D. In de strijd om de zaterdagtitel lieten ze vervolgens Spakenburg, Excelsior M, WVF en Quick Boys achter zich. De strijd om de algehele titel werd bloedstollend. In en tegen Middelburg werd met 2-1 verloren, maar in Harderwijk werd het 1-0. Omdat er in de verlenging niet werd gescoord moesten strafschoppen de beslissing brengen. De Zeeuwen misten de tweede en derde strafschop terwijl VVOG wel de eerste drie er in schoot. Doelman Bertus Hoeve werd vervolgens de held van Harderwijk door de vierde strafschop te stoppen. Het het seizoen er op ging het helaas niet zoals gepland voor de landskampioen. In 1970 ging de landelijke 1ste klasse van start en de eerste vier teams van elke 2de klasse zouden zich daarvoor plaatsen. VVOG eindigde met maar liefst zeven punten achterstand ver achter de laatste plaats die recht gaf op promotie. Dit heeft VVOG behoorlijk wakker geschud uit de roes waarin ze als landskampioen verkeerden want in 1971 was er weer een kampioenschap met tien punten voorsprong op de nummer twee, Go Ahead Kampen in dit geval. Wat volgde was een aantal zeer wisselende seizoenen.

Er staan twee degradaties en evenzoveel kampioenschappen in de geschiedenisboeken van de periode 1971-1983. Hierna volgde wel een lange periode als vertrouwd gezicht op het hoogste niveau. In 1997 was er zelfs weer wat te vieren. Nadat ze duidelijk de sterkste ploeg in de Hoofdklasse C bleken te zijn ging de zaterdag titel met één goal verschil ook naar Harderwijk. FC Lisse moest in de laatste wedstrijd vanaf de tribune lijdzaam toezien dat de 2-5 overwinning bij GVVV voldoende was voor VVOG voor hun tweede zaterdagkampioenschap in de geschiedenis. De Baronie voorkwam echter dat er opnieuw een algehele titel toegevoegd kon worden. Na dit succes zakte VVOG een beetje weg. In 2007 ging het allemaal nog net goed. Nadat eerst in een beslissingswedstrijd in de extra tijd Matthijs IJzerman het lot van tegenstander Huizen bezegelde was in de promotie/degradatie wedstrijd een verlenging nodig. Marco Roelofsen maakte de winnende 1-2. Helaas ging het een jaar later in een zelfde wedstrijd met nu ARC als tegenstander wel mis. Het werd bij Kozakken Boys 1-3 voor de ploeg uit Alphen aan den Rijn. In 2011 en 2012 volgde er opnieuw nacompetitie voor VVOG. Beide keren wonnen ze en zo promoveerden ze in het eerste jaar en bleven ze Hoofdklasser in het seizoen daar op. Afgelopen seizoen plaatsen ze zich ten koste van DOVO voor de 3de Divisie. Na een 4-3 overwinning in eigen huis werd er in Emmen (burgemeester Veenendaal had wedstrijd verboden) met 1-1 gelijk gespeeld. Dit seizoen is er één met nog weinig hoogtepunten maar wel één heel erg dieptepunt. Op 10 september werd er namelijk in Almere met maar liefst 8-1 verloren van Jong Almere City FC. Deze stand was zelfs na 57 minuten spelen al bereikt! Ondanks dit hebben ze wel de topscorer van de Derde Divisie zaterdag in hun gelederen. Met negen goals is Jeremy de Graaf de topschutter van deze klasse. Dat is nog altijd de helft van De Dijk spits Dennis Kaars in de zondag afdeling, maar toch. Verder is opmerkelijk dat er in eigen huis nog niet is gewonnen. Laten we hopen dat dit nog zeker een week zo blijft.

Successen smaken naar meer
Vorige week werd er dus weer gewonnen en dit werd in de slotfase zelfs "simpel" over de streep getrokken. Nu het linker rijtje is bereikt begin je toch stiekem een beetje omhoog te kijken. Maar aan de andere kant zou een overwinning ook een mooi gaatje slaan met de andere helft van de competitie. Het wordt eerst afwachten welk materiaal er voor zaterdag beschikbaar zal zijn. Kwalitatief hebben de spelers in ieder geval wel allemaal al laten zien dat ze als jonkies toch zeker uit de voeten kunnen op dit niveau. Zaterdag gaan we zien of de successen van de laatste weken dit nog meer stimuleren.

Arbitrage
De wedstrijd van zaterdag zal onder leiding staan van de heer Maykel Kampman uit Ter Apel. Twee weken geleden floot hij de Hoofdklasse wedstrijd Jodan Boys - Spijkenisse (1-4)

Twitter
Via ons Twitteraccount @fcvolendam is de wedstrijd zaterdag weer live te volgen. Hashtag van de wedstrijd is #vvovol. De wedstrijd in Harderwijk begint om 14:30 uur.
In het programma De Kapstok op L.O.V.E. Radio (Ether 106.6 FM en kabel 89.0 FM) zullen er nieuwsflitsen van de wedstrijd zijn.



Laatste nieuws