2 - 1

FC Volendam - Almere City FC

25 okt 2016

Door Cor Westerveld

Bejubeld en verguist. Als jonge voetballer maak je alles mee. Bert Steltenpool laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan. Tegen Almere City zorgde de nuchtere West-Fries er met een assist en een doelpunt voor dat FC Volendam een 0-1 achterstand, opgelopen in het eerste deel van de verlenging, omboog in een 2-1 overwinning en in de koker zit voor de volgende ronde van de KNVB-beker.

Het ging zeker niet van en leien dakje tegen de Almeerders. FC Volendam opende sterk en was in de eerste vijf minuten dicht bij een treffer. Eerst was het Gyliano van Velzen die Jack Tuijp een scoringskans bood, maar de clubtopscorer zag zijn inzet niet meer opleveren dan een hoekschop. Hetzelfde overkwam even later Van Velzen. Ook Kevin van Kippersluis kreeg in de eerste helft een scoringskans toen hij alleen op doelman Chiel Kramer mocht afgaan. Hij strandde echter op Kramer. Van Kippersluis kreeg de bal uit deze situatie opnieuw in bezit en gaf die af aan de vrijstaande Jack Tuijp, maar die zag zijn schot hoog over het doel gaan. Het creëren van kansen ging de thuisclub – net als in de voorgaande wedstrijden – dus goed af.
Het probleem zat hem wederom in de afronding. En het was vlak voor rust aan twee uitstekende reddingen van doelman Hobie Verhulst – op inzetten van respectievelijk Yener Arica en Soufyan Ahannach - te danken FC Volendam niet aan de thee ging met een achterstand. Want dat mag gezegd worden, Almere City was voetballend zeker niet minder dan FC Volendam.

Verrassend
Na de hervatting kwamen de bezoekers goed weg toen Joey Veerman de bal voorlangs net bij de tweede paal achter zag gaan. En op een verrassende doelpoging van Mohamed Betti vanaf de rechtervleugel, schoot de deklat doelman Kramer te hulp. Almere City zat echter ook niet stil en de verdediging van FC Volendam moest zo nu en dan alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. In de tachtigste minuut raakte de beste man en stuwende kracht van Almere City, aanvoerder Kaj Ramsteijn, de paal. In deze fase van de wedstrijd stond Volendam even onder zware druk en had het geluk dat een bal uit een hoekschop rakelings naast het doel van Verhulst ging.

Extase
Verhulst groeide uit tot man van de wedstrijd. Met een prima redding wist hij een laag ingeschoten bal van Yener Arica nog net bij de paal tot hoekschop te tikken. Gescoord werd er echter niet in de reguliere speeltijd. Net als tegen MVV moest er dus verlengd worden. Een duidelijke winnaar viel op dat moment niet aan te wijzen. Beide ploegen streden voor de winst. Almere City slaagde er vlak voor het einde van het eerste deel van de verlenging in om de 0-1 op het bord te zetten. Een schot van oud-Volendamspeler Tom Overtoom kwam uiteindelijk via een Volendambeen voor de voeten van aanvoerder Ramsteijn die doelman Verhulst kansloos liet en het eivolle uitvak met Almere City-supporters in extase bracht.

In het tweede kwartier van de verlenging toonde FC Volendam veerkracht. Bert Steltenpool, als laatste redmiddel door coach Robert Molenaar ingebracht voor de goed spelende verdediger Mohamed Betti, wees FC Volendam bij een van de eerste de beste aanvallen de weg. Eerst stelde hij Kees Kwakman in staat om de 1-1 te maken en zelf nam hij - na aangeven van Jack Tuijp - daarna de 2-1 voor zijn rekening. Tuijp had overigens even daarvoor pech dat hij na een prachtige individuele actie en even fraaie stift de bal tegen de lat zag spatten. Uiteindelijk kwam het dus toch allemaal nog goed voor de thuisclub. Mede dankzij invaller Steltenpool en de veerkracht van FC Volendam.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohamed Betti (Bert Steltenpool), Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Kees Kwakman, Joey Veerman (Rafik El Hamdi), Kevin van Kippersluis, Daniel van Son (Gerry Vlak), Jack Tuijp en Gyliano Van Velzen.

Foto's: Fred Rotgans & Maarten Glasmeier

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

Almere City FC

FC Volendam - Almere City FC

dinsdag 25 okt, 20:00