3 - 1

FC Volendam - FC Eindhoven

20 jan 2017

Openingstreffer FC Eindhoven geeft FC Volendam vleugels

Joey Veerman brengt publiek in extase

Door Cor Westerveld

FC Volendam heeft in doelpunten met FC Eindhoven afgerekend (3-1) en tevens een streep gezet onder de nederlagen in de reguliere competitie op eigen veld in de afgelopen drie seizoenen: 1-3, 2-3 1-2. De overwinning was gisteravond verdiend, al zag het er in de eerste helft en vlak na rust niet direct naar uit dat de punten in het palingdorp zouden blijven. Kevin Visser en ab-so-lute uitblinker Joey Veerman (2x) werkten de kort na rust opgelopen achterstand echter weg.

FC Eindhoven is een ploeg die niet naar Volendam komt om zich in te graven. Integendeel. De equipe van Ricardo Moniz liet van meet af zien voor de volle buit te gaan. De thuisclub had in de eerste helft dan ook een zware dobber aan de Eindhovenaren. Met lange ballen van achteruit en vlot combinatiespel maakte FC Eindhoven het FC Volendam in de beginfase knap lastig. Zo werd een voorzet vanaf de linkervleugel van Jari Vandeputte bij de tweede paal door Tibo van de Velde bijna achter doelman Hobie Verhulst gekopt. Paul Kok redde op de doellijn.
Kevin van Kippersluis tekende voor het eerste Volendamse wapenfeit door van afstand de bal net naast het doel van Ruud Swinkels te schieten. Een splijtende pass van Joey Veerman door het midden leek meer succes op te leveren, ware het niet dat Bert Steltenpool de bal niet onder controle kreeg. Gyliano van Velzen liet zijn tegenstander geregeld zijn hielen zien, maar de voorzetten van de briljante pingelaar waren niet altijd even zuiver.

Werkpaard
De aanvallen van FC Eindhoven werden van achteruit vooral gestimuleerd door de opkomende Maxime Gunst. Hij was het ook die goed doorging en onreglementair werd gestopt. De vrije trap vanaf twintig meter werd door Rai Voet in de handen van Verhulst geschoten. Nadat Van Velzen een als voorzet bedoelde bal over het doel zag scheren, gaf fysiek sterke Paul Kok, het werkpaard in de Volendamse achterhoede, na een rush van eigen helft de bal uitstekend voor, maar zijn streekgenoot Bert Steltenpool slaagde er niet in om deze kans te verzilveren. Nadat Mart Lieder aan de andere kant de vuisten van Verhulst nog even had getest, lukte het Steltenpool wederom niet om een voorzet, ditmaal van Van Kippersluis, achter Swinkels te werken. De eerste helft brak dan ook aan met de brilstand.
Regie
Echt opgewonden waren de 4.155 toeschouwers niet geraakt van het eerste bedrijf. Maar het kijkspel en de spanning steeg in de tweede helft al snel naar een climax. Rafael Uiterloop anticipeerde uitstekend op een pass van achteruit. Geflankeerd door twee Volendamse verdedigers wist de stevig gebouwde aanvaller baas te blijven over de bal en die beheerst langs Verhulst te schuiven, 0-1. Een doelpunt dat FC Eindhoven maakte maar het spel van FC Volendam daarna ten goede kwam. Want na de achterstand nam de thuisclub de regie volledig in handen. In de 55e minuut resulteerde dat in de gelijkmaker. Bij een aanval over links tikte Van Velzen de bal door naar het centrum voorbij het middenveld waarna Steltenpool in zijn ooghoeken Kevin Visser zag vrijstaan en die bracht vervolgens de 1-1 op het bord Het sterke middenveld van de thuisclub liet zich hierna gelden. Kees Kwakman gaf de bal aan Joey Veerman, die het thuispubliek eerst vermaakte met een prachtige schijnbeweging en vervolgens liet juichen door de bal beheerst en zuiver in de uiterste hoek te schuiven 2-1. Het eerste doelpunt van Veerman in de Jupiler League. Dat gebeurde in de 58e minuut. Eindhoven kwam daarna goed weg toen Van Kippersluis Visser wegstuurde, maar de kilometers verslindende overal aanwezige Visser strandde op doelman Swinkels. De bezoekers begonnen wat agressiever te spelen en zagen dat ’beloond’ met twee gele kaarten uit de borstzak van de uitstekend leidende Martin van den Kerkhof.

Benjamin
Bij een voorzet van Maxime Gunst kopte Rai Voet nog over het doel van Verhulst. Aanvoerder Dario van den Buijs nam nog een paar prima hoekschoppen en een vrije trap voor FC Eindhoven, maar de achterhoede met Verhulst in een glansrol hield de zaak goed dicht. In de 73e minuut gooide Joey Veerman de wedstrijd definitief in het slot door de bal fraai over de doelman heen in het net te laten ploffen, 3-1. De benjamin van FC Volendam leek op weg naar een hattrick toen hij twee verdedigers het bos instuurde en uithaalde. Doelman Swinkels wist echter ten koste van een hoekschop op het nippertje Veerman van zijn derde treffer af te houden. Kevin Visser leek op weg naar 4-1 na voorbereidend werk van Mohammed Betti. Doelman Swinkels wist echter Vissers inzet tot hoekschop te verwerken. Man van de wedstrijd werd uiteraard Joey Veerman.
FC Volendam kan zich nu gaan richten op Sparta, de tegenstander in de kwartfinale van de KNVB-beker die dinsdag aanstaande naar het Kras-Stadion komt. Aanvang 20.45 uur.

FC Volendam: Hobie Verhulst,, Mohamed Betti, Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman, Kees Kwakman, Kevin van Kippersluis (84. Rihairo Meulens), Kevin Visser (88. Daniel van Son), Bert Steltenpool, Gyliano van Velzen

 

Foto's: www.fredrotgans.nl

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

FC Eindhoven

FC Volendam - FC Eindhoven

vrijdag 20 jan, 20:00

Video

Download de laatste Flash Player vanaf de Adobe website om deze video te bekijken.