0 - 1

FC Volendam - FC Emmen

26 aug 2016

Stormloop FC Volendam strandt op sta-in-de-weg Dennis Telgenkamp

Door Cor Westerveld

In de voorbereiding op het seizoen maakten de kenners (?) onder de supporters zich zorgen over de resultaten en het scorend vermogen van FC Volendam. Coach Robert Molenaar ging echter onverdroten voort met waar hij mee bezig was: het betere maken van spelers en elftal. De start (kantje boord 1-1 tegen Almere City) was niet echt flitsend en in aanvallend opzicht had FC Volendam moeite met scoren. Het probleem lag dus vooral in de voorhoede. Maar na de 3-0 winst op Telstar en de 2-5 uitzege bij FC Den Bosch in de voorgaande wedstrijden, mag geconcludeerd worden dat FC Volendam de weg naar het vijandelijke doel gevonden heeft en wel degelijk kan scoren.

Je zou de ploeg een compliment kunnen geven voor de vele kansen die gecreëerd worden, maar tegelijkertijd spelers kunnen verzoeken om daarvan er toch wat meer te benutten. Want zowel tegen Telstar als FC Den Bosch liet FC Volendam de nodige scoringskansen liggen. Ook tegen FC Emmen wisten de keihard werkende wijdbroeken kansen te creëren en ze hadden zeker een doelpunt verdiend. De dekselse doelman Dennis Telgenkamp van FC Emmen wenste echter niet te capituleren. Het doelpunt dat FC Emmen-spits Cas Peters FC Emmen in de 17e minuut maakte, was dus voldoende om de zege mee naar Drenthe te nemen. Weer een nederlaag tegen FC Emmen. Voer voor psychologen, want voor het derde seizoen op rij verloren de oranjehemden op eigen bodem van de roodwitten.

Dankbaar
FC Emmen beschikt net FC Volendam over een solide verdediging. Maar in de voorhoede heeft het in Cas Peters een spits die je geen ruimte moet geven. Nadat hij in de 11e minuut uit een hoekschop de bal nog naast het heiligdom van Hobie Verhulst had geschoten, profiteerde hij in de 17e minuut dankbaar en doeltreffend van de geplaveide weg naar Verhulst die hij kansloos liet, 0-1.
Nog geen man over over boord, want er was nog tijd genoeg om wat aan die achterstand te doen. Na een pass van Jack Tuijp schoot Gyliano van Velzen de bal - vanuit een schier onmogelijke hoek om te scoren - voorlangs. Even later kreeg Kevin van Kippersluis - rechts voor het doel staand - de kans om de bal in de linkerhoek te schieten. Hij raakte de bal vol op zijn pantoffel, maar schoot naast. Een tweede kans - na voorbereidend werk van Van Velzen – leverde ook niets op, omdat Van Kippersluis de bal niet goed wist te raken. Aan de andere kant kwam de thuisclub goed weg, toen Rogier Krohne de bal panklaar lag voor Henk Bos, die echter over het doel. In de slotfase van het eerste bedrijf drong de thuisclub sterk aan. Kwakman stelde Van Velzen in staat om uit te halen, maar de bal belandde in de korte hoek op de vuisten van doelman Telgenkamp, Uit een hoekschop van Van Velzen kopte Erik Schouten naast het doel van FC Emmen.

Stormloop
Na de hervatting volgde een ware stormloop op het doel van FC Emmen. FC Emmen moest het hebben van de counters en was daarin twee keer dicht bij een doelpunt in de tweede helft. De handige en snelle Issa Kallon schoot de bal over het doel van Verhulst en na een voorzet van hem volgde zijn ploeggenoot Frank Olijve dit verkeerde voorbeeld. Die twee kansen en een afstandsschot van invaller Oguzhan Turk was alles wat FC Emmen aanvallend kon laten zien in de tweede helft. Voor de rest was het eenrichtingsverkeer. Met vaak mooie aanvallen over de rechtervleugel via Daniel van Son, die de van twee verstandkiezen verloste Meulens verving, werd FC Emmen bestookt.

Bij FC Emmen was het vrouwen en kinderen eerst en de gelijkmaker hing in de lucht. Dat ie daar bleef hangen was vooral te danken aan de uitblinkende doelman Dennis Telgenkamp. Met een aantal overtredingen net buiten de zestien, kreeg FC Volendam wat vrije trappen te nemen. Kees Kwakman (Man van de wedstrijd), Daniel van Son en Van Kippersluis probeerden doelman Telgenkamp te verrassen, maar die gaf geen krimp. Robert Molenaar probeerde het in de slotfase nog met Bert Steltenpool voor Jack Tuijp, maar ook die wissel leverde niet dat ene doelpunt op dat de thuisclub dik en dik verdiende. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Tegen FC Emmen zat het dus weer tegen. De volgende tegenstander is op vrijdag 9 september in Venlo koploper VVV.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Kevin Visser, Kevin van Kippersluis, Kees Kwakman, Daniel van Son, Jack Tuijp (78. Bert Steltenpool) Gyliano van Velzen. 

Foto's: www.fredrotgans.nl

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

FC Emmen

FC Volendam - FC Emmen

vrijdag 26 aug, 20:00