1 - 0

FC Volendam - Helmond Sport

10 maa 2017

Landsmeerders beslissen duel in voordeel van FC Volendam
Door Cor Westerveld

Na een dipje in de afgelopen weken (nipt verlies tegen VVV (0-1) en NAC (1-0) en 1-1 tegen FC Dordrecht), viel er gisteravond weer te juichen in het Kras Stadion voor de supporters van de thuisclub. Helmond Sport, dat in zes wedstrijden op rij slechts één punt had behaald, werd met een 1-0 nederlaag de spelersbus ingestuurd. Matchwinnaar werd Enzo Stroo. De Landsmeerder werkte de bal in de 71e minuut uit een voorzet van zijn dorpsgenoot Daniel van Son op fraaie wijze met de buitenkant van zijn schoen achter doelman Ferhat Kaya.

Eigenlijk zou de topscorer van Jong Volendam (vijftien treffers) niet meedoen. Hooguit zou hij weer een invalbeurt krijgen, want coach Robert Molenaar wil hem voorzichtig brengen. Spits Bert Steltenpool raakte echter geblesseerd aan zijn knie en daarom moest Molenaar noodgedwongen Stroo voor de leeuwen gooien. De zege op Helmond Sport was volkomen verdiend. Alleen de eerste vijf minuten na rust had de verdediging van FC Volendam het even zwaar te verduren toen de Brabanders voluit in de aanval gingen en een paar hoekschoppen kregen. Hobie Verhulst bleek echter niet te passeren.

Knieklachten
De thuisclub maakte vrijwel de gehele wedstrijd de dienst uit. Met Daniel van Son voor de geblesseerde Kevin Visser, Gerry Vlak voor de geblesseerde Kees Kwakman en Enzo Stroo voor Bert Steltenpool, die wegens knieklachten niet kon spelen, begon FC Volendam aan de klus tegen de Helmonders, die door het winnen van de tweede periode al verzekerd zijn van deelname aan de play-offs.
De eerste mogelijkheid was er voor Mohamed Betti, maar zijn schot miste het doel. Vanaf het middenveld verstuurde Joey Veerman de ene na de andere afgemeten pass. Nadat Veerman Kevin van Kippersluis had weggestuurd op de linkervleugel en die de bal voorgaf op Betti, wist Helmond Sport ten koste van een hoekschop de thuisclub van scoren af te houden. De mooiste kans kreeg daarna Jack Tuijp. Het was opnieuw Veerman die aan de basis stond van een fraaie aanval. Hij bereikte Enzo Stroo en die stelde Tuijp in staat om uit te halen. Het schot van Tuijp werd gepareerd en in de rebound lukte het Stroo ook niet om doelman Kaya te passeren. De oprukkende Henny Schilder probeerde het met een afstandsschot dat maar net naast ging. Kevin van Kippersluis schoot daarna de bal in het zijnet. Kortom, de oranjehemden hadden in de eerste helft al afstand kunnen nemen van Helmond Sport.

Strafschop
Na de hervatting moest Hobie Verhulst twee keer kort achter elkaar zijn klasse tonen om de bezoekers van scoren af te houden. FC Volendam nam daarna het initiatief weer over. Uit een hoekschop nam Tuijp de bal in een keer op zijn pantoffel en zag hem rakelings naast gaan. Veerman stuurde daarna Betti weg, maar de attent reagerende doelman Kaya was net iets eerder bij de bal. Volendam bleef druk houden op het doel van Helmond Sport en nadat Paul Kok binnen de zestien door Tije ten Den naar de grond was getrokken, mocht Henny Schilder vanaf elfmeter doelman Kaya het nakijken geven. Schilder schoot de bal echter te zacht in de hoek waardoor Kaye zijn ploeg vooralsnog op de been hield. Het was Daniel van Son die Volendams enige treffer inleidde. Hij kwam op rechts door en kreeg de bal ook in de kluts nog mee. Zijn voorzet werd met een wonderschone actie omgezet in een treffer, 1-0. De thuisclub bleef gaan voor meer. Een tweede treffer zat er echter niet in. In blessuretijd hield Hobie Verhulst de Helmonders met een fraaie redding nog van de gelijkmaker af. Het zou ook niet verdiend zijn geweest. Bij FC Volendam werd Joey Veerman gekozen tot Man of the match. Maandag mag FC Volendam opnieuw aan de bak. Het gaat dan op bezoek bij Jong Ajax.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohamed Betti, Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman, Daniel van Son, Gerry Vlak, Enzo Stroo (92. Meulens), Jack Tuijp, Kevin van Kippersluis (86. Rodney Antwi)
 

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

Helmond Sport

FC Volendam - Helmond Sport

vrijdag 10 maa, 20:00