4 - 1

FC Volendam - Jong AJAX

12 aug 2017

FC Volendam-supporters kijken reikhalzend uit naar start van de competitie

Door Cor Westerveld

In de laatste oefenwedstrijd voordat het echte werk volgende week begint met een thuiswedstrijd tegen Helmond, heeft FC Volendam er geen gras over laten groeien. De oefenwedstrijd tegen Jong Ajax werd met 4-1 gewonnen. En had de thuisclub - met name in het eerste bedrijf – wat zorgvuldiger met de schietkansen omgesprongen dan hadden de Amsterdammers nog een groter pak slaag gekregen. Aan de felle duels die soms werden uitgevochten, was niet te merken dat het om een oefenpot ging. De prima leidende scheidsrechter Teuben moest een paar keer geel trekken voor ongeoorloofde acties.

Van meet af aan liet FC Volendam zien voor de winst te willen gaan. Er werd zoveel mogelijk vooruit gevoetbald. En omdat ook de jeugdige ploeg van Jong Ajax het oog gericht had op de aanval, ontspon zich een leuke wedstrijd, met de thuisclub als bovenliggende partij. 

Fluwelen passes
Het was een genot om naar de in fluwelen passes grossierende Joey Veerman te kijken. De middenvelder bemoeide zich bovendien met de aanval en schuwde ook niet om zijn steentje in de verdediging bij te dragen. Hij was het die in de negende minuut plots vanuit het centrum doorbrak, ijzig kalm bleef en met zijn linkervoet de bal langs de uitkomende Stan van Bladeren schoof, 1-0. Even later zag Nossair Mazraoui zijn harde schuiver net langs het doel van Hobie Verhulst gaan, die met een ingetapete hand (zijn pink schoot een paar weken geleden uit de kom) zijn doel met verve verdedigde.

Bijna was het 2-0 toen Kevin van Kippersluis de bal vanaf links goed voor het doel trok en Teije ten Den maar net naast kopte. Na een oogstrelende lange bal vanaf het middenveld, met als afzender Joey Veerman, ging Kevin van Kippersluis alleen op de doelman af, maar hij slaagde er niet in om hem te passeren. Een venijnig afstandsschoot van Luis Pedro werd ook onschadelijk gemaakt door de Ajaxdoelman. Pedro had daarna vrij voor het doel moeten scoren, maar hij schoot hoog over. Dylan Mertens probeerde even later vanaf de rechtervleugel te scoren, maar zijn schot ging net voorlangs de tweede paal. Dezelfde Mertens gaf na een prima actie Keven van Kippersluis vrije doortocht, maar in plaats van de bal af te geven of zelf nog even een aantal meters te pakken, haalde hij meteen uit en zag de bal een halve meter naast het doel gaan Met de 1-0 ruststand kwam Ajax heel goed weg. Achterin hield de thuisclub de boel ook potdicht.

Teije ten Den
Na de hervatting zag Nossair Mazraoui de bal uit een kopkans in handen van Hobie Verhulst eindigen. Aan de andere kant kwam Van Kippersluis een teenlengte tekort om de score op te voeren. Een combinatie in de 61e minuut die de handen op elkaar bracht van de meer dan duizend toeschouwers, begon bij Luis Pedro, die Paul Kok op de linkervleugel wegstuurde en diens uitstekende voorzet werd prachtig verzilverd door spits Teije ten Den, 2-0. Jong Ajax bracht hierna vijf nieuwe spelers in het veld, nadat het bij de start van de tweede helft al de Volendammer Boy Kemper voor Terry Lartey Sanniez had laten opdraven. Die grote spelerswisseling leverde wel een kwaliteitsverbetering op in het spel van het tot dan toe vrij machteloze Jong Ajax op. Bij FC Volendam mocht Joey Veerman onder een luid applaus het veld verlaten voor de komst van Kevin Visser, die heel lang geblesseerd is geweest

Onverzettelijk
Na een voorzet van Kevin van Kippersluis kopte terriër Paul Kok de bal over het doel van Ajax. De Amsterdammers begonnen wat meer aan te dringen, maar de verdediging van de wijdbroeken kwam niet echt in de problemen. In de 72e minuut maakt Ajax plots de aansluitende treffer. Uit een hoekschop van Mazrauoui kwam de bal in een kluwen van spelers voor het doel, waar invaller Zian Flemming als eerste de bal wist te raken en langs Hobie Verhulst schoof, 2-1. Kees Kwakman kwam bij FC Volendam in het veld voor de onverzettelijke Nick Runderkamp en Kevin van Kippersluis werd vervangen door Rodney Antwi, De bezoekers putten even moed uit de aansluitingstreffer. Het was aan doelman Hobie Verhulst te danken dat het geen 2-2 werd; eerst tikte hij een inzet van Mahraoui uit zijn doel en vervolgens redde hij met zijn voet een tweede pegel van de rechtsbuiten van Ajax

Sterke invalbeurt
Hierna was het alles FC Volendam wat de klok sloeg. Rodney Antwi wist echter een prima schietkans niet te verzilveren en Kevin Visser zag zijn vlammend schot rakelings over het doel gaan. In de 82e minuut was het Teije ten Den die op fraaie wijze doelman Stan van Bladeren het nakijken gaf, 3-1. Nog geen twee minuten later bekroonde Visser zijn uitstekende invalbeurt met een prima doelpunt, 4-1. Hierna kwamen Mohamed Betti, Marco Tol en Enzo Stroo in het veld voor Pedro, Schilder en Mertens. Gescoord werd er niet meer. 
Aanstaande vrijdag mag FC Volendam voor het ’echie’ tegen Helmond Sport aan de competitie beginnen in het Kras-Stadion. Na de voetbalsmulmiddag tegen Jong Ajax kan het niet anders dan dat de supporters nu al reikhalzend naar die wedstrijd uitkijken! 

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Henny Schilder (Marco Tol), Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman (Kevin Visser), Luis Pedro (Mohamed Betti), Nick Runderkamp (Kees Kwakman), Teije ten Den, Dylan Mertens (Enzo Stroo), Kevin van Kippersluis (Rodney Antwi)

Foto's Fred Rotgans

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

Jong AJAX

FC Volendam - Jong AJAX

zaterdag 12 aug, 17:00