2 - 2

FC Volendam - Jong FC Utrecht

16 sep 2016

Scheidsrechter drukt zwaar stempel op wedstrijd

FC Volendam alleen niet sterk in de afwerking

Door Cor Westerveld

FC Volendam heeft twee kostbare punten laten liggen tegen het laag geklasseerde Jong FC Utrecht. De 2-2 eindstand was geen afspiegeling van het aantal scoringskansen dat FC Volendam kreeg ten opzichte van de bezoekers. De thuisclub sprong slordig om met een regen aan doelrijpe kansen. Jong FC Utrecht toonde zich wat dat aangaat een stuk effectiever dan de thuisclub.

Wil je in de Jupiler League meedoen om de prijzen, dan dien je ook de wedstrijden tegen de zogeheten ’kleintjes’ tot een goed einde te brengen. Alleen Jack Tuijp slaagde er gisteravond in om het vijandelijke net te laten bollen met twee gave treffers. Hij werd dan ook terecht tot man van de wedstrijd gekroond.
Aan de inzet van de wijdbroeken lag het zeker niet. Met vaak fraaie aanvallen werd het doel van de tegenpartij opgezocht. Een splijtende pass van Kees Kwakman op Gyliano van Velzen, die de bal voor de voeten van de inkomende Jack Tuijp schoof, leek de openingstreffer op te leveren, maar de topscorer van FC Volendam schoot de bal over het doel. Het was uitstel van executie want nog geen minuut later was het wel raak door dezelfde Tuijp, die een voorzet van de prima spelende Daniël van Son langs doelman Menno Heus schoot, 1-0.

Afstandsschot
De oranjehemden bleven aanvallen en zorgden voor een regen aan kansen voor het doel van Jong FC Utrecht. Uit een hoekschop van Gyliano van Velzen schoot Kees Kwakman in een uitstekende schietpositie de bal hoog over het doel. Dat was in de 31e minuut. In de 34e minuut testte Kevin van Kippersluis met een ziedend afstandsschot de vuisten van doelman Heus. In de 37e minuut speelde Van Kippersluis Kwakman aan, maar die miste voor open doel. In de 38e minuut volgde een flitsende combinatie over de linkervleugel. Van Kippersluis stuurde Van Velzen weg, maar op diens voorzet was geen Volendammer te bekennen om de bal achter doelman Heus te werken. De 1-0 voorsprong was een magere afspiegeling van de kansenverhouding in de eerste helft.

In de tweede helft liet Jong FC Utrecht zien hoe je effectief met kansen hoort om te gaan. Het was Kristoffer Peterson die in de 48e minuut doelman Verhulst het nakijken gaf en de partijen weer op gelijke hoogte bracht, 1-1. Een domper voor de thuisclub. Er restte echter nog voldoende tijd om Jong FC Utrecht over de knie te leggen. En kansen om opnieuw een voorsprong te nemen dienden zich volop aan. Daniël van Son gaf Van Velzen in de 52e minuut een niet te missen kans, maar die werd ook niet benut. Kevin van Kippersluis leek even later op weg naar de 2-1, maar treuzelde waardoor hij het duel van de uit zijn doel gekomen Heus verloor. De thuisclub bleef jagen op de tweede treffer. In de 52e minuut juichte half Volendam al, maar de bal die Van Son vanaf de rechtervleugel naar de tweede paal verstuurde, gaf Van Velzen kennelijk een verkeerd effect mee. Zijn prima inzet raakte - vanuit zijn positie gezien - de binnenkant van de tweede paal aan de andere kant en rolde daarna over de witte lijn in de handen van doelman Heus. En zo bleef FC Volendam kansen creëren, én missen.

Panklaar
Van Son bleef panklare voorzetten geven. Van Kippersluis was de volgende die een doelrijpe kans liet liggen. Een voorzet van Keven Visser werd niet afgerond door Van Velzen. Kees Kwakman was de volgende die het liet afweten, na te zijn aangespeeld door Van Kippersluis. Een doelpunt kon gewoon niet uitblijven. Het was in de 69e minuut Jack Tuijp die de aanhang liet juichen. Met een typische loepzuivere Tuijp-schuiver langs de tweede paal, bracht hij de 2-1 op het bord. Het moet gezegd worden, Jong FC Utrecht schroomde niet om bij balbezit aan te vallen. In de 82e minuut kwam geheel onverwachts de 2-2 op het bord. Henny Schilder zou hands hebben gemaakt, volgens de jonge scheidrechter Steven van de Vrande. Hevige protesten van de normaal altijd rustige en uiterst sportieve Henny Schilder (“De bal kwam tegen mijn oor”) ten spijt, ging de bal op de stip. Darren Rotsheuvel maakte dankbaar gebruik van het cadeautje van de scheids.

Frustraties
Door toedoen van de arbiter liepen de frustraties hoog op. De gefrustreerde maar op dat moment niet slimme Kees Kwakman mocht - terecht - met rood vertrekken nadat hij een tegenstander onderuit had geschoffeld. De ziedende Jack Tuijp over zoveel onrecht (de gegeven strafschop) kreeg een gele kaart voor zijn neus van Steven van de Vrande, die ten nadele van de thuisclub een zware wissel trok op de wedstrijd en uitslag. In de slotfase leek alles nog rechtgezet te worden. Invaller Rafik El Hamdi werd net binnen de zestien gevloerd en resoluut wees Van de Vrande naar de elfmeterstip. Van die beslissing kwam hij snel terug, om vervolgens gewoon een doeltrap te geven. Aan de arbitrage viel in de slotfase geen touw meer vast te knopen. Gescoord werd er niet meer. Het gelijke spel bracht FC Volendam langs het verliezende Jong Ajax op de tweede plaats, achter Jong PSV.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Kees Kwakman, Kevin Visser, Kevin van Kippersluis, Daniël van Son (77. Erik Steltenpool), Jack Tuijp (85. Rafik El Hamdi), Gyliano Van Velzen.
 

Foto's: www.fredrotgans.nl

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

Jong FC Utrecht

FC Volendam - Jong FC Utrecht

vrijdag 16 sep, 19:59

Video

Download de laatste Flash Player vanaf de Adobe website om deze video te bekijken.