3 - 1

FC Volendam - MVV

28 apr 2017

Doelman Hobie Verhulst ware nachtmerrie voor MVV

Door Cor Westerveld

Met Berry Smit aan het roer voor de met opgeheven hoofd vertrokken Robert Molenaar, hoopt alles wat oranjegezind is op een impuls in de slotfase van de competitie en daaropvolgende nacompetitie. Smit, geassisteerd door nestor Johan Steur, moest door blessures van onder Henny Schilder, Mohamed Betty, Daniël van Son en de lichtgeblesseerde Kevin van Kippersluis met een behoorlijk gewijzigde beginopstelling aan de klus tegen MVV Maastricht beginnen. Met Rihairo Meulens op de rechtervleugel voor Daniël van Son, Jack Tuijp en Jordy Hilterman in de spits, Enzo Stroo op de linkervleugel en centrumverdediger Raoul Esseboom als vervanger voor Henny Schilder, werd er afgetrapt.

Door een overwinning in de voorlaatste ronde op MVV zou FC Volendam zich verzekeren van een plek bij de eerste vijf op de ranglijst (Jong Ajax en Jong PSV tellen niet mee; zij kunnen niet promoveren en doen dus ook niet mee aan de play-offs). Alle ingrediënten voor een mooie en spannende voetbalavond waren aanwezig. Immers, MVV dat net als Almere City FC en NAC Breda slechts een punt minder heeft dan FC Volendam, wil ook graag de eerste ronde van de play-offs vrij zijn.

Onzeker
De grote vraag was vooraf of de trainerswijziging voor een schokeffect zou gaan zorgen. Welnu, FC Volendam begon heel erg onzeker en dat leidde tot fouten en fraaie scoringskansen voor MVV. Een oud-MVV’er, doelman Hobie Verhulst, zorgde er persoonlijk voor dat zijn oud-clubmakkers een nachtmerrie overhielden aan de wedstrijd
Nadat scheidsrechter Freek van Herk liet aftrappen voor het oog van 3295 toeschouwers, profiteerde Patrick N’Koyi al snel van een fout van Erik Schouten en het was aan doelman Hobie Verhulst te danken dat hij niet scoorde. In de rebound lukte het ook Emrullah Güvenç niet om de gisteravond subliem keepende doelman van FC Volendam te passeren. De verdediging van de thuisclub rammelde in de beginfase. Zo schoot Raoul Esseboom de bal zonder enige aanleiding pardoes over de zijlijn en had ook routinier Kees Kwakman startproblemen. Plots viel de openingstreffer aan de andere kant. Nadat Rihairo Meulens de bal had afgesnoept van MVV-er Pieter Nys en op links Enzo Stroo aanspeelde, wist de Landsmeerder koelbloedig als hij is, met een schuiver doelman Bo Geens te passeren. En zo stond het in de vierde minuut 1-0. Dit doelpunt gaf FC Volendam even lucht. In de negende minuut kwam MVV langszij toen Patrick N’Koyi achter een dieptebal van Steven Pereira aanging en de bal fraai achter doelman Hobie Verhulst schoot, 1-1.

Overtreding
Een overtreding van Raoul Esseboom binnen de beruchte lijnen op Alessandro Ciranni leverde de bezoekers in de zeventiende minuut een strafschop op. Patrick Nkoyi liet na om zijn tweede treffer te scoren. Doelman Verhulst koos voor dezelfde hoek en voorkwam daarmee een achterstand voor zijn ploeg. Achterin zat het niet helemaal lekker bij de thuisclub. Schouten maakte opnieuw een foutje, maar daar wist MVV niet van te profiteren. Allengs begon het echter bij de thuisclub beter te draaien, al waren de beste kansen nog voor MVV. Bij een vrije trap kon Kwakman de bal bij de tweede paal net niet over de doellijn werken en vlak voor rust kreeg Meulens nog een goede schietkans. Daarentegen kwam FC Volendam goed weg toen N’Koyi Luis Pedro bereikte maar deze de bal over het doel schoot, en Joeri Schroijen verzuimde om een voorzet van Alessandro Ciranni met het hoofd achter doelman Verhulst te knikken. Met de 1-1 ruststand had de ploeg van Berry Smit beslist geen reden tot klagen.

Na de hervatting leken de Limburgers snel een voorsprong te nemen. Patrick N’Koyi presteerde het echter om vrij voor het doel van Verhulst een voorzet van Luis Pedro niet af te ronden; hij schoot de bal hoog over. FC Volendam bleek effectiever in de afronding. Kees Kwakman, Raoul Esseboom, Paul Kok, Joey Veerman en ook Erik Schouten die allen in de eerste helft niet goed uit de verf waren gekomen, begonnen zich steeds nadrukkelijker te manifesteren.

Kees Kwakman
Nadat de ijverige Jordy Hilterman net buiten de zestien onreglementair was afgestopt, was het de ware Kees Kwakman die zich in de 59e minuut met de vrije trap belastte en de bal voortreffelijk door de muur bij de tweede paal over de doellijn schoot, 2-1. MVV bracht oud-IJsselmeervogels-speler Thomas Verheijdt in voor Emrulla Guvenc, in de hoop de eigen aanval nieuwe impulsen te geven. Na een voorzet van Stroo was het aan doelman Bo Geens te danken dat FC Volendam niet verder uitliep; hij stond bij de inzet van Jordy Hilterman op de goede plek. Coach Berry Smit verving Jack Tuijp door Kevin van Kippersluis en gaf daarmee zijn aanval meer snelheid. MVV drong heel sterk aan en FC Volendam werd met de rug tegen de muur gezet. Dankzij doelman Hobie Verhulst wist de thuisclub de voorsprong vast te houden. Binnen een paar minuten verrichtte hij drie schitterende reddingen. Eerst pakte hij een door Patrick N’koyi ingeschoten bal bij de tweede paal, daarna hield hij Pieter Nys van scoren af en vervolgens pakte hij een knap ingeschoten bal van Joeri Schroijen, die zich zichtbaar hoofdschuddend afvroeg: hoe moeten we die Verhulst nou nog een keer passeren vanavond. Die kans leek Thomas Verheijdt te krijgen, maar hij kopte de bal ruim naast de verkeerde kant van de paal. Een kwartier voor tijd gooide trainer Ron Elsen van MVV er opnieuw een verse aanvaller in, in een poging de achterstand weg te werken. Dyon Gijzen mocht opdraven voor Pieter Nys.
Aanvallend begon FC Volendam steeds meer in zichzelf te geloven. Bij een uitbraak was het Kevin van Kippersluis die Jordy Hilterman een schietkans gaf, maar de jonge spits had de pech dat zijn schot op de paal belandde. Van Enzo Stroo kreeg hij even later opnieuw een kans om doelman Geens te passeren, maar toen schoot hij de bal naast. Bij de 2-1 achterstand bleef MVV hoop houden om nog met een puntendeling in de bus te stappen. In een laatste poging werd in de slotfase Tuur Houben als derde invaller ingebracht voor Leroy Labylle.

Nekslag
Het was Kevin van Kippersluis die MVV definitief de nekslag toediende. Nadat doelman Bo Geens hem met een overtreding van scoren wist af te houden in de zestien, gaf de topscorer van FC Volendam hem vanaf de elfmeterstip geen enkele kans en stond het in de 87e minuut 3-1.
Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Freek van Herk, mochten de spelers van FC Volendam vanaf de tribunes een staande ovatie in ontvangst nemen. Door de zege is de ploeg van het duo Smit-Steur zeker van een plek op de ranglijst bij de eerste vijf en hoeft het pas in de tweede ronde van de play-offs in actie te komen. Met vooral dank aan doelman Hobie Verhulst, die niet alleen bloemen kreeg en een dinerbon maar tevens een goede kans maakt om speler van het jaar te worden van FC Volendam.
Volgende week vrijdag speelt FC Volendam de laatste uitwedstrijd in de reguliere competitie tegen Fortuna Sittard.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Raoul Esseboom, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman, Rihairo Meulens, Kees Kwakman, Jack Tuijp (Kevin van Kippersluis), Jordy Hilterman, Enzo Stroo.
 

Foto's: www.fredrotgans.nl

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

MVV

FC Volendam - MVV

vrijdag 28 apr, 20:00

Video

Download de laatste Flash Player vanaf de Adobe website om deze video te bekijken.