3 - 3

FC Volendam - MVV

20 sep 2016

FC Volendam wint na strafschoppen van MVV Maastricht

Na in het vorige seizoen vier keer verloren te hebben van MVV Maastricht lootte FC Volendam in de eerste bekerronde uitgerekend de Limburgse runner-up, die in de competitie exact evenveel punten heeft als FC Volendam. Maar de stemming was goed, er moest een halt toegeroepen kunnen worden aan de successen van MVV Maastricht. Bovendien wilde FC Volendam na zoveel jaren wel weer eens een ronde verder komen in de bekerstrijd. Daar kwam wel wat voor kijken. Gelijk na negentig minuten en na verlenging, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. FC Volendam deed dat beter dan MVV Maastricht.

De start was goed. Al na een paar minuten leek Jack Tuijp zich door de verdediging te goochelen, maar kwam niet tot een schot. MVV Maastricht keek de kat uit de boom, maar had in de tiende minuut zomaar op 0-1 kunnen komen. FC Volendam werd wakker. Een rush van Kevin van Kippersluis smoorde, maar leek het spelbeeld weer een beetje kleur te geven. Langzaam maar zeker werd MVV Maastricht sterker. De combinaties over het middenveld eindigden regelmatig aan de rechterkant, waar Paul Kok het zeer moeilijk had. Ook aan de andere kant liet MVV Maastricht zich niet onbetuigd. Na een foutje van Erik Schouten moet Hobie Verhulst vol aan de bak. Het was uitstel van executie. De volgende aanval over rechts was wel raak. Op snelheid werd Luis Perdo aangespeeld. Op zijn diagonale schuiver had Verhulst geen antwoord. Gezien het overwicht dat MVV Maastricht aan het opbouwen was terecht. 

Verrheydt
Halverwege de eerste helft kreeg FC Volendam het Spaans benauwd, toen Thomas Verheydt loepzuiver in stelling gebracht werd. Zijn kopbal ging rakelings naast. Met nog twaalf minuten op de klok nam Verheydt zijn kans alsnog waar. Op de middenlijn aangespeeld zag hij Hobie Verhulst ver voor zijn doel staan. Het schot van de stevige spits was loepzuiver en hoogkaraats, wat 0-2 betekende. FC Volendam was knock-out. Pas twee minuten voor rust ontwikkelde zich een aanval met perspectief. Jack Tuijp speelde heel slim Kevin Visser aan. Alleen voor doelman Bo Geens slaagde de Noord-Hollander er echter niet in de broodnodige aansluitingstreffer op het bord te brengen. De 0-2 ruststand was een klinkklare stand voor het spel, dat FC Volendam had laten zien. Tempoloos, fantasieloos en onzuiver. Vrijwel geen enkele diepe bal bereikte de spitsen om gevaar te kunnen stichten.

Tweede helft
De start was weer hoopgevend aan Volendamkant, maar nu met meer rendement. Na wat speldenprikken over links lukte het FC Volendam om in de 51e minuut op 1-2 te komen. Een onoverzichtelijke scrimmage werd een prooi voor Jack Tuijp, die de bal listig het laatste zetje gaf. Het leek FC Volendam vleugels te geven, maar MVV Maastricht gaf geen krimp. Luis Pedro had het veld verlaten voor Hawbir Moustafa, wat de diepte uit de Maastrichtse aanvallen leek te halen. Maar dat was schijn. De eerste de beste echte MVV Maastricht-aanval, een kwartier na rust, was over links een prooi voor Joeri Schroijen, die vrij eenvoudig voor 1-3 zorgde, zonder dat ook maar een verdediger ingreep. FC Volendam was weer terug bij af. Daniël van Son had voor de aansluiting moeten zorgen. Op de huid gezeten door twee verdedigers schoot hij te gehaast naast. Toch kwam FC Volendam op 2-3. Deze keer uit een corner, die koppend twee keer ingebracht werd en uiteindelijk door Jack Tuijp hard en hoog ingeschoten werd. Pal hierna zouden Verheydt en Erik Schouten een duel uitvechten, maar Verheydt raakte Schouten vol op zijn kuitbeen, wat uiteindelijk bleek mee te vallen. Erik Schouten kon verder spelen. Kevin van Kippersluis leek vervolgens op aangeven van Joey Veerman de gelijkmaker te produceren, maar zijn lob belandde net achter de lat op het dak van het doel.

Jack Tuijp
Toch werd het gelijk. Na een afgeslagen MVV Maastrichtaanval werd Daniël van Son weggestuurd. Die zag Jack Tuijp vrij staan. De ijzersterke Volendamspits deed precies wat Verheydt eerder deed. Geens stond iets voor zijn doel en Jack Tuijp lobde perfect in de verste hoek de 3-3 op het bord. Een zuivere hattrick. Snel hierna gaf hij aan gewisseld te willen worden. Voor hem kwam Bert Steltenpool., die meteen een uitstekende kopkans kreeg. Ook in de slotminuut werd Bert Steltenpool in stelling gebracht, maar een teenlengte ontbrak om het af te maken. Uit de tweede lijn testte Kevin van Kippersluis de keeper, maar ook dat leverde niet de winst op.

Verlenging
MVV Maastricht had in de reguliere speeltijd drie wissels gepleegd, gokkend op de kleine winst. FC Volendam had nog wat over. In de eerste verlenging kwam Gerry Vlak in het veld voor Daniël van Son, die terug kon zien op een goede wedstrijd met uitstekende voorzetten. Na de slopende tweede helft, die heel veel goedmaakte wat FC Volendam in de eerste helft achterwege gelaten had, waren de krachten er bij beide teams een beetje uit. Met nog steeds 3-3 werd van helft gewisseld voor het laatste deel.
FC Volendam wisselde de leeg gespeelde Joey Veerman voor Rafik el Hamdi, waarmee ook Volendam door zijn wissels heen was. Op het tandvlees moesten beide partijen strafschoppen zien te voorkomen. Gyliano van Velzen leek de kans te krijgen, maar Geens stopte de bal bekwaam. Ook de volgende kans was voor Gyliano van Velzen maar via een Volendamspeler ketste de bal langs het doel. Pech was er ook. Een vrije trap van Erik Schouten belandde op de lat met nog vijf minuten te gaan. Er was nog maar een ploeg die voetbalde, dat was FC Volendam. Weer kreeg FC Volendam een vrije trap. Nu ranselde Geens de bal van Kevin van Kippersluis uit de kruising. Een voorzet van Paul Kok belandde via het hoofd van Bert Steltenpool nipt langs de paal. Het zat FC Volendam niet mee, terwijl MVV Maastricht naar adem hapte.

Strafschoppen
Wat niet verhoopt was, gebeurde toch. De loterij van de strafschoppenserie moest de beslissing brengen. FC Volendam mocht beginnen.
Ties Evers miste, maar mocht hem opnieuw nemen; 1-0
Nwakali 1-1
Henny Schilder 2-1
Ciranni 2-2
Kevin Visser -2
Charmaine Marttina 3-3
Bert Steltenpool 4-3
Schroijen 4-4
Kevin van Kippersluis 5-4
Loshaj schoot over het doel, waarmee FC Volendam een ronde verder mocht bekeren.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Kevin Visser, Daniël van Son (97. Gerry Vlak), Joey Veerman (106. Rafik el Hamdi), Jack Tuijp (81. Bert Steltenpool), Kevin van Kippersluis, Gyliano van Velzen
 

Foto's: www.fredrotgans.nl

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

MVV

FC Volendam - MVV

dinsdag 20 sep, 20:00