2 - 2

FC Volendam - PEC Zwolle

28 jul 2017

Hoofdrol voor kopsterke Nick Runderkamp tegen PEC Zwolle

FC VOLENDAM WARMT SUPPORTERS OP
Door Cor Westerveld

Zes wedstrijden op rij hoefde PEC Zwolle - als enige eredivisieclub - in de voorbereiding op het nieuwe seizoen geen tegentreffers te incasseren. Aan die opvallende prestatie maakte uitblinker Nick Runderkamp gisteravond een einde. Met twee welgemikte kopballen zorgde hij in een uiterst boeiend gevecht voor de Volendamse treffers in het onbesliste duel tegen PEC Zwolle. De wedstrijd was het slotspektakel van de jaarlijkse open dag die door honderden fans werd bezocht.

Vooraf werd de vriendschappelijke band die beide clubs al zestien jaar onderhouden geroemd en gevierd. De clubs bewaren goede herinneringen aan elkaar. Op 8 mei 1988 troffen zij elkaar in de slotronde in Zwolle en verzekerden beiden zich na een salonremise (0-0) van nog een jaartje eredivisie; AZ degradeerde. Waren in die cruciale wedstrijd de spelers poeslief voor elkaar, gisteravond werd de strijd op het scherpst van de snede uitgevochten. Het FC Volendam van hoofdtrainer Misha Salden liet de supporters na negentig minuten met een goed gevoel huiswaarts keren.

Progressie
In de uitwedstrijden tegen de eredivisieclubs NAC (2-1) en Heerenveen (3-1) hadden de oranjehemden al progressie laten zien. Bij een 1-1 stand tegen SC Heerenveen, wisselde Salden een aantal spelers en stond het binnen enkele minuten 3-1. Ook tegen PEC Zwolle liet Salden veel spelers opdraven. Het verband en ritme in de ploeg raakt op zo’n moment even weg en daar profiteerde net als Heerenveen dat deed, ook PEC Zwolle van door in de 77e minuut de 2-1 achterstand weg te werken, 2-2. 

Hoofdbrekens
Als een ding duidelijk is na gisteravond, is het wel dat Misha Salden over een brede selectie beschikt en er niet rouwig om zal zijn, dat hij er de nodige hoofdbrekens bij heeft gekregen met welke elf spelers hij op vrijdag 18 augustus in het Kras-stadion zal gaan aantreden voor de openingsouverture tegen Helmond Sport. Kevin Visser is nog geblesseerd. Volgens hersteltrainer Peter Visser maakt hij stapjes vooruit. Ook Kees Kwakman kwam gisteravond niet in actie evenals doelman Hobie Verhulst, die woensdag op de training uiterst pijnlijk getroffen werd doordat zijn pink uit de kom schoot. Zelf hoopt de onfortuinlijke doelman over een week weer te kunnen trainen. Salden houdt nog even een slag om de arm of Verhulst zo snel voldoende hersteld is.

Concurrentie
Drie spelers die normaal in de basis staan, bleven gisteravond dus aan de kant. De concurrentie is vooral op het middenveld dusdanig groot, dat het voor Salden nog puzzelen zal worden. 

Voorproeven
Met aanvallend en attractief voetbal wil Salden het publiek vermaken. Tegen PEC Zwolle mochten de supporters voorproeven. De spelers hebben het oog vooral gericht op het vijandelijke doel. Er werd doorlopend vroeg gestoord tegen de eredivisieclub.De thuisclub kwam aanvallend uit de startblokken. Het was spits Teije ten Den die als eerste een kansje kreeg namens de thuisclub. De handige Younes Mokthar was even daarna dreigend aan de andere zijde. In de 13e minuut kwamen de bezoekers plots op voorsprong. Het was Mustafa Saymak die alle vrijheid kreeg op circa 25 meter van het doel om uit te halen. Hij joeg de bal met uiterste precisie in de kruising, 0-1.

Passeerbeweging
Luis Pedro was dichtbij de 1-1, ware het niet dat hij aan zijn actie slechts een hoekschop overhield. Verdediger Paul Kok bekroonde een mooie passeerbeweging met een fraaie voorzet op Ten Den. De spits kon de bal net niet goed genoeg raken om doelman Mickey van der Hart het nakijken te geven. FC Volendam bleef aandringen. Een actie van Joey Veerman leverde in de 37e minuut een corner op die hijzelf nam. De bal kwam bij de tweede paal, werd door Teije ten Den prima terug gekopt naar de eerste paal, alwaar Nick Runderkamp klaar stond om het laatste knikje te geven, 1-1. Bij een nieuwe hoekschop zwijnde PEC Zwolle. Tot drie keer aan toe werd de bal van de doellijn gehaald. Toch kwam even later de beloning voor het aanvallende spel. Opnieuw een prima genomen hoekschop van Joey Veerman. De bal kwam bij Nick Runderkamp die met een zeer fraaie kopbal voor 2-1 zorgde. 

Doelman Mitchell Michaelis mocht Jordi van Stappershoef in de tweede helft vervangen. Rodney Antwi was heel dicht bij de doellijn en de 3-1, maar zag de bal net naast gaan. Joey Veerman zag een effectvol ingeschoten bal net over de kruising gaan. Kortom, PEC Zwolle mocht niet mopperen. Dat mocht de thuisclub even later niet toen Mustafa Saymak oog in oog met doelman Mitchell Michaelis maar net over de lat zag gaan. Na een zeer fraai uitgevoerde combinatie die begon bij de sterk spelende Dylan Mertens en de bal via de stations Mohamed Betti en Rodney bij Luis Pedro bracht, kreeg die de kans om PEC Zwolle op grotere afstand te zetten. Daarentegen was het aan doelman Michaelis te danken dat PEC Zwolle (nog) niet op gelijke hoogte kwam. Eerst redde hij op een afstandsschot van Bram van Polen en in tweede instantie liet hij zich niet verrassen door een kopbal van invaller Piotr Parzyszek. Misha Salden bracht in de 72e minuut Kevin van Kippersluis in het veld voor Rodney Antwi. In de 77e minuut kwam de 2-2 op het scorebord door Parzyszek, die eenvoudig kon scoren omdat de bal door de wind bleef hangen na een ingreep van Mitchell Michaelis.

Applaus
Paul Kok en Teije ten Den mochten daarna plaatsmaken voor respectievelijk Gijs Smal en Enzo Stroo en voor Nick Runderkamp was er een vroege publiekswissel en een dankbaar applaus van de supporters. Nicks vader, spitsentrainer Nico Runderkamp, ziet graag dat zijn zoon definitief doorbreekt en een basisplaats verovert. “Maar hij zal zelf moeten laten zien dat hij in aanmerking komt voor een basisplaats”, aldus Runderkamp senior. Voor uitblinker Runderkamp kwam Rodney Smorenberg binnen de lijnen. Dylan Mertens kreeg na een kortstondige belegering op het doel van PEC Zwolle een fraaie kans om FC Volendam opnieuw aan de leiding te helpen, maar ook zijn inzet werd geblokt. Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal mochten Daan Klinkenberg, Alex Plat, Ties Evers en Nick Doodeman nog aan de bak nadat Mohamed Betti, Erik Schouten, Joey Veerman en Luis Pedo naar de kant waren gehaald.

Bezettingsgraad
Doelman Michaelis verrichtte nog een prima redding en zag tot zijn goedkeuring een bal van Parzyszek naast zijn heiligdom gaan. Daar stond tegenover dat ook FC Volendam in de slotfase nog had kunnen winnen als Enzo Stroo iets slimmer was geweest. Al met al is de 2-2 een goed resultaat tegen de voormalige bekerhouder PEC Zwolle. Met dit voetbal kan het niet anders dat de bezettingsgraad van het Kras-stadion zal oplopen.

FC Volendam: Jordi van Stappershoef (Mitchell Michaelis), Mohamed Betti (Ties Evers), Henny Schilder (Marco Tol), Erik Schouten (Daan Klinkenberg), Paul Kok (Gijs Smal), Joey Veerman (Alex Plat), Luis Pedro (Nick Doodeman), Nick Runderkamp (Rodney Smorenberg), Teije ten Den (Enzo Stroo), Dylan Mertens, Rodney Antwi (Kevin van Kippersluis).

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

PEC Zwolle

FC Volendam - PEC Zwolle

vrijdag 28 jul, 19:00