1 - 1

FC Volendam - Sparta R.

24 jan 2017

FC Volendam strandt in het zicht van de haven
Strafschoppen beslissen voetbalkraker

Door Cor Westerveld

Het gejuich moet op de Volendamse Dijk te horen zijn geweest toen aanvoerder Michel Breuer zijn strafschop gestopt zag door Hobie Verhulst. De wijdbroeken waren immers op dat moment twee te benutten strafschoppen verwijderd van de halve finale om de KNVB-beker. De overwinning zou verdiend zijn geweest, want de thuisclub was over de gehele wedstrijd genomen de betere ploeg. Helaas strandde de oranjehemden in het zicht van de haven. Het prachtige voetbalduel eindigde derhalve in een deceptie voor de thuisclub.In de eerste tien minuten van de wedstrijd was het Sparta dat de klok sloeg. Doelman Verhulst moest in de openingsfase een vrije trap van Thomas Verhaar onschadelijk maken en handelend optreden bij inzetten van Mart Dijkstra en Ryan Sanusi. Allengs kwam de thuisclub onder de druk van de Rotterdammers vandaan en begon zelf de aanval te zoeken. Bij een vrije trap van Kevin van Kippersluis kwam de bal voor de voeten van de ook in deze wedstrijd uitblinkende Joey Veerman, die snoeihard uithaalde. De bal raakte de binnenkant van de paal, maar ging de doellijn niet over. 

Stempel
Veerman drukte ook tegen Sparta zijn stempel op de wedstrijd met slimme en zuivere passes. Sparta leek nog een keer dicht bij een voorsprong toen Martin Dijkstra de bal aan Stijn Spiering gaf en die Thomas Verhaar in stelling probeerde te brengen. Laatstgenoemde kon echter net niet bij de bal. Een afstandsschot van Verhaar werd voor rust nog een prooi voor Verhulst.Na de hervatting was het Mohammed Betti die Bert Steltenpool de kans gaf om het thuispubliek te laten juichen, maar de Westfries schoot de bal hoog over. Gevaar dreigde opnieuw voor Sparta toen Joey Veerman de bal naar de linkervleugel speelde en Gyliano van Velzen aan drie Spartanen zijn hielen liet zien, maar in de buurt van de achterlijn aangekomen geen vrijstaande medespeler wist te bereiken. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kwam FC Volendam goed weg toen Paco van Moorsel buiten bereik van doelman Verhulst de bal voorlangs schoot.

Bert Steltenpool
In het eerste deel van de verlenging etaleerde doelman Verhulst zijn klasse door het Spartaanse talent Denzel Dumfries van scoren af te houden. In het tweede bedrijf van de verlenging namen de Rotterdammers in de 117e minuut een voorsprong door Thomas Verhaar, 0-1. Geen nood, want eerder in de bekerduels tegen MVV en Almere City vocht FC Volendam zich ook snel terug. Ook tegen Sparta was dat dus het geval, want nog geen twee minuten later stond het 1-1 nadat Bert Steltenpool een inzet van Joey Veerman kogelhard had verlengd. Dat bleef tot het laatste fluitsignaal de stand. Na acht strafschoppen van beide kanten was het Sparta dat aan het langste eind trok. Ook dat is voetbal.

FC Volendam: Hobie Verhulst,, Mohamed Betti, (102 Ties Evers) Henny Schilder, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman (120 Gerry Vlak), Kees Kwakman, Kevin van Kippersluis (84. Rihairo Meulens), Kevin Visser (88. Daniel van Son), Bert Steltenpool, Gyliano van Velzen (102 Rihairo Meulens).

Foto's: Fred Rotgans & Maarten Glasmeier

Thuiswedstrijd

FC Volendam

-

Sparta R.

FC Volendam - Sparta R.

dinsdag 24 jan, 20:45