3 - 0

Fortuna Sittard- FC Volendam

05 mei 2017

De laatste wedstrijdronde van deze competitie bood voor de volgers een prachtige avond. Op de plotselinge degradatie na van Achilles'29 moest voor veel clubs nog veel beslist worden. Wie zouden naar de eerste en tweede ronde van de Jupiler Play-Offs gaan? Tot en met plaats 13 kon nog van alles gebeuren. FC Volendam wist al dat het in ronde twee zou starten, terwijl tegenstander Fortuna Sittard nergens meer voor het veld in kon gaan. Een frank en vrij voetballende thuisploeg heeft FC Volendam laten ervaren, wat dat inhield. Een kansloze 3-0 nederlaag kon bijgeschreven worden.

De toss werd gewonnen door Kees Kwakman, die Fortuna Sittard de eerste helft naar de eigen fanatieke en hondstrouwe aanhang liet spelen. Dat kwam hem op een fluitconcert te staan, omdat zij het liefst de eigen ploeg in de tweede helft naar zich toe willen zien spelen. Maar de spelers van Fortuna Sittard begrepen de boodschap beter dan die van FC Volendam. Het Andere Oranje maakte er een zomeravondpartijtje van met ongelooflijk veel balverlies. Aanvankelijk kon dat weinig kwaad, omdat Fortuna Sittard niet bepaald de intentie had met volle druk naar voren te spelen. Wel namen ze het middenveld in handen. Dat leverde veel op. De Volendamaanvallers wisten amper de bal vast te houden, waardoor de omschakeling via de slimme middenspelers van Fortuna Sittard steeds een gevaarlijke situatie opriep. Toch leek FC Volendam binnen een kwartier te gaan scoren, maar de bal werd van de lijn gehaald. Even later speelde Ties Evers slecht terug, wat ternauwernood opgelost kon worden. Halverwege de eerste helft werd een doelpunt van de thuisclub wegens buitenspel afgekeurd, maar dat bleek al snel uitstel van executie. Een speldenprik van Paul Kok verbloemde nog veel, al had dat schot met enige precisie toch een voorsprong kunnen opleveren. Fortuna Sittard deed dat beter. Flink geknoei op de achterlijn en vervolgens slecht uitverdedigen bracht na precies een half uur de bal op twintig meter van het doel in de voeten van Jorrit Smeets, die verwoestend uithaalde. Pal daarop mocht Kevin van Kippersluis er alleen vandoor, maar hij schoot te gehaast van te grote afstand. Kort voor rust leverde opnieuw enorm geknoei voor het eigen doel een verdwaalde bal op, die door Ferry de Regt simpel in het doel gelopen kon worden. Al eerder had die tweede goal kunnen vallen, maar toen was Hobie Verhulst bij de les. De 2-0 was verdiend voor Fortuna Sittard, want FC Volendam liet in de troosteloze eerste helft niet bepaald het voetbal zien, waarmee straks verrassend de finale van de Jupiler Play-Offs gewonnen kan worden.

Wie verwachtte dat FC Volendam het in de tweede helft wel even recht zou zetten, kwam bedrogen uit. Fortuna Sittard verrichtte geen enkele inspanning meer om het FC Volendam lastig te maken en trok zich massaal terug. Dat kon probleemloos omdat de bezoekers hun avond niet hadden. Geen duel werd gewonnen, passes kwamen niet aan en tweede ballen waren voor de thuisclub. Toch slaagde FC Volendam erin kleine kansjes te creëren, maar de scherpte ontbrak. Met name het inbrengen van Enzo Stroo en het debuut van Nick Runderkamp zorgden voor meer elan. Maar het zat er gewoon niet in. Twee keer kwam Fortuna Sittard over de middenlijn. De eerste keer leek Hobie Verhulst verrast te worden en glipte de bal door zijn handen. Tot zijn opluchting viel de bal naast de paal. De tweede keer was het al in blessuretijd, toen Roald van Hout vanuit buitenspelpositie aangespeeld werd en eenvoudig kon afmaken. Met de 3-0 maakte Fortuna Sittard aan FC Volendam duidelijk dat er in de Jupiler Play-Offs een ander at gezocht moet worden om succes te hebben. Op 18 mei thuis tegen NAC Breda zal blijken hoe de ploeg dit opgepakt heeft.Als dan de scherpte er wel is en Jack Tuijp, Kees Kwakman en Enzo Stroo feller afronden, staat het 3-0 voor FC Volendam, in plaats van drie gemiste mogelijkheden om er in Sittard nog het beste van te maken. 

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Raoul Esseboom, Erik Schouten, Paul Kok, Joey Veerman, Rihairo Meulens (78. Daniël van Son), Kees Kwakman, Jack Tuijp, Jordy Hilterman (64. Nick Runderkamp), Kevin van Kippersluis (62. Enzo Stroo)

Uitwedstrijd

Fortuna Sittard

-

FC Volendam

Fortuna Sittard- FC Volendam

vrijdag 05 mei, 20:00