Degradatie nadert na nieuwe tik op Het Kasteel

Sparta Rotterdam - FC Volendam: 1 - 0 (0 - 0)

28 april 2024 / Eredivisie

FC Volendam heeft daags na Koningsdag verloren op bezoek bij Sparta. Op Het Kasteel begonnen de Spartanen de wedstrijd furieus. Al snel speelden de Spartanen een aantal kansen bijeen. Gescoord werd er niet in de eerste helft. In de tweede helft leek FC Volendam op weg naar een resultaat in Rotterdam, echter stak Tobias Lauritsen daar een stokje voor. Door deze nederlaag loopt FC Volendam wederom een tik op, in strijd om handhaving in de Eredivisie.

De wedstrijd werd iets over 14:30 uur, na de traditionele Sparta Marsch, in gang gezet door scheidsrechter Jeroen Manschot. Een stevig windje raasde door Het Kasteel, wat het veldspel in de openingsfase niet ten goede kwam.

Spartaanse openingsfase

Het eerste gevaar van de wedstrijd ontstond na een kleine tien minuten. Shunsuke Mito snelde langs George Cox en leverde een voorzet af. Deze voorzet kon ternauwernood tot hoekschop verwerkt worden door Oskar Buur, nog voordat Koki Saito binnen kon tikken. Dit eerste gevaar werd al heel snel opgevolgd door een tweede en ook een derde Spartaanse mogelijkheid. Een voorzet van Volendammer Mike Eerdhuijzen, vanaf links, werd ineens op de pantoffel genomen door Tobias Lauritsen. Doelman Mio Backhaus was goed paraat en kon op voortreffelijke wijze de inzet van Lauritsen uit zijn doel ranselen. Luttele seconden later was het weer Lauritsen die dreigend werd. Hij kopte ditmaal over het doel van Backhaus.

Meer Volendamse controle

Na deze sterke Spartaanse openingsfase kregen de bezoekers uit Volendam de wedstrijd beter onder controle. Door goed druk te zetten op de defensie van Sparta werden de Rotterdammers gedwongen de lange bal te spelen op Lauritsen. Uit de duels die hieruit volgden, kwamen de Volendammers steeds vaker als winnaar uit de strijd. Echt heel gevaarlijk werden de Volendammers niet, wel ontstond er een kwartet aan hoekschoppen wat voor enige onrust zorgde voor het doel van Nick Olij.

Toch bleek Sparta het meeste gevaarlijke team. Saito kwam oog in oog te staan met Backhaus en besloot een schot af te vuren op het Volendamse doel. Het was echter aanvoerder Damon Mirani die een rots in de branding bleek. Met een late maar perfecte tackle blokkeerde hij de poging van Saito en voorkwam daarmee een zeker lijkend doelpunt.

FC Volendam voelde zich meer en meer als een vis in het Spartaanse water. Dit resulteerde in een fantastische aanvalsopzet welke eindigde bij Vivaldo Semedo. Een voorzet van Cox belandde voor de voeten van Semedo. Hij kon niet veel met deze voorzet, het enige wat hij kon doen deed hij. Semedo besloot de bal achter zijn standbeen te tikken wat resulteerde in een inzet die maar rakelings naast hobbelde. De reactie van Sparta bleef niet lang uit. Een slordige pass van Josh Flint werd onderschept door Mito. Flint snelde achter Mito aan en probeerde hem hierbij te hinderen. Dit deerde Mito niet waarna hij Backhaus onder vuur nam. Zijn inzet zeilde naast.

Scheidsrechter Manschot voegde geen extra speeltijd bij aan de eerste helft. Gescoord werd er ook niet waardoor de kleedkamers, met de brilstand op het scorebord, werden opgezocht.

Worsteling

De tweede helft werd aangevangen met een wissel aan Volendamse zijde. Rotterdammer en ex-Sparta speler kwam binnen de lijnen voor Semedo. De tweede helft kwam moeizaam opgang. Het aanvalsspel van de Spartanen werd goed doordacht door de Volendammers. Aan de andere kant wist FC Volendam nauwelijks gevaarlijk te worden. De echte grote kansen bleven het eerste kwartier van de tweede helft dan ook uit.

Na het uur spelen ontstond daar plots een levensgrote kans voor Zach Booth. Een afvallende bal plofte ineens voor de voeten van Booth. Gepositioneerd in het strafschopgebied van Olij trok Booth de trekker over. Echter, kon Olij redding brengen op deze inzet.

Het duel ontpopte zich zo langzamerhand tot een echte worsteling tussen beide ploegen. Het piepjonge elftal van Regillio Simons voerde de boventoon in het duel.

Effectief Sparta

Daar waar FC Volendam de boventoon voerde bleek Sparta uiterst effectief. Een voorzet vanaf links van Djevencio van der Kust was op maat voor Lauritsen. De geheel vrijstaande Lauritsen aarzelde geen moment en haalde uit. Het schot werd door Flint van richting veranderd en Backhaus bleef kansloos achter: 1 - 0.

FC Volendam bleef geduldig en goed voetballen. Daarbij werden direct na het Spartaanse doelpunt weer twee behoorlijke mogelijkheden bij elkaar gespeeld. De eerste kwam tot stand door goed doorzetten van Booth. Zijn perfecte voorzet werd maar net gemist door Calvin Twigt. De afvallende bal werd opgepikt door de ingevallen Achraf Douiri. Hij haalde verwoestend uit maar zijn kanonskogel scheerde over de lat van Olij.

Tegen het einde van de wedstrijd ontstond er wederom een behoorlijke kans, ditmaal voor Booth zelf. Zijn schot werd gekraakt en zeilde maar net over het doel van Sparta. Na de vier minuten blessuretijd vond scheidsrechter Manschot het welletjes. Een sterk FC Volendam greep zodoende naast de punten, waardoor directe degradatie steeds dichterbij komt voor de Volendammers.

Amsterdammers op bezoek

Volgende week zondag komt Ajax op bezoek. In het Kras Stadion wordt om 14.30 uur afgetrapt tegen de Amsterdammers. Deze wedstrijd is uitverkocht, maar wel te volgen via ons liveverslag op X, onze updates op Threads en de Story op Instagram. Daarnaast is de wedstrijd ook te volgen via ESPN.

Scoreverloop
75’ Tobias Lauritsen 1 - 0

Sparta Rotterdam: Nick Olij; Said Bakari, Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust; Jonathan de Guzman (46’ Camiel Neghli), Pelle Clement, Metinho; Shunsuke Mito (64’ Charles-Andreas Brym), Tobias Lauritsen, Koki Saito (89’ Hamza el Dahri).

FC Volendam: Mio Backhaus; Oskar Buur (63’ Déron Payne), Damon Mirani, Josh Flint, George Cox (75’ Brian Plat); Calvin Twigt, Bram van Driel (64’ Milan de Haan), Luke Le Roux; Zach Booth, Vivaldo Semedo (46’ Quincy Hoeve), Darius Johnson (63’ Achraf Douiri).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans