FC Volendam knokt zich in Zwolle naar gelijkspel

PEC Zwolle - FC Volendam: 1 - 1 (0 - 0)

10 maart 2024 / Eredivisie

FC Volendam heeft in Zwolle weer eens een resultaat geboekt. In Overijssel werd het 1 - 1. Davy van den Berg opende in de tweede helft uit een vrije trap de score. Damon Mirani zorgde met zijn treffer voor de eindstand. Uit een hoekschop werkte hij de bal binnen.

Het was direct schrikken voor de Volendammers in Zwolle. De thuisploeg raakte na twee minuten voetballen via Silvester van der Water al de paal. Dit moment liet FC Volendam direct wakker schrikken. Het kwam direct iets beter in de wedstrijd en probeerde aan de bal ook tot aanvallen te komen. Toch was het de thuisploeg dat een tweede goede kans kreeg. Na tien minuten voetballen was het opnieuw Van der Water met een flinke mogelijkheid. Nu tikte hij de bal in de rebound over het doel van Mio. Diezelfde Mio moest kort daarna redding brengen op een schot van Odysseus Velanas.

Een eerste mogelijkheid voor FC Volendam ontstond na 25 minuten voetballen. Bilal Ould-Chikh probeerde het een keer van afstand. Zijn poging had te weinig kracht, waardoor deze naast het doel van keeper Jasper Schendelaar verdween. Direct daarna ontstond een volgende goede kans. Ould-Chikh probeerde vanaf de zijkant spits Vivaldo te bereiken, maar zijn voorzet was net te scherp. De inglijdende spits kwam zodoende niet bij de bal.

Brilstand halverwege

Na een mooi minuut applaus voor de deze week overleden Ramon Visser - waarbij ook het PEC Zwolle-publiek meedeed - was het Davy van den Berg die een goede kans kreeg namens de thuisploeg. Zijn schot van een meter of twintig vloog voor het doel langs. Kort daarna ontsnapte de ploeg van Regillio Simons opnieuw, toen een goal van Lennart Thy werd afgekeurd wegens buitenspel. Verder gevaar ontstond in de eerste helft niet meer, waardoor er een logische ruststand van 0 - 0 op het scorebord stond.

De tweede helft had een paar minuten nodig om op gang te komen, maar na vijf minuten was het Mio die opnieuw in moest grijpen. Filip Krastev dwong de goalie tot een redding. Aan de andere kant moest de keeper ook ingrijpen. Vivaldo kreeg de bal vanaf de zijkant in de voeten, draaide open, maar zag Schendelaar redden. De rebound van Booth werd gekeerd door een verdedigend been.

Trefzeker uit corner

Tien minuten na rust verdween de openingstreffer op het scorebord. Van den Berg schoot een vrije trap hard de kruising in. Kort daarna was de thuisploeg vanuit een scrimmage opnieuw gevaarlijk. Ditmaal was het Damon Mirani die de bal op de doellijn kon keren. Bram van Polen probeerde uit een hoekschop die daarop volgde vervolgens een treffer te produceren. Zijn inzet vloog naast. FC Volendam had het moeilijk na de openingsgoal. Zoveel was duidelijk.

Twintig minuten voor tijd kreeg FC Volendam ook weer eens een kans. Schendelaar miste de bal bij een hoekschop, maar twee Volendammers gleden langs de bal heen. Uit de corner die daarop volgde was het wel raak. Schendelaar miste opnieuw de bal, maar nu kon Mirani binnenwerken. 1 - 1. Nu was PEC Zwolle aangeslagen door de treffer. De thuisploeg leed ineens meer balverlies en de Volendammers probeerde er vaker uit te komen. Booth kreeg weer een schietkans, maar Schendelaar kon eenvoudig redding brengen.

In de slotfase bleven beide ploegen zoeken naar de overwinning. Anouar El Azzouzi probeerde het voor PEC Zwolle een keer vanuit de afvallende bal, maar zijn inzet vloog naast. FC Volendam ontsnapte in blessuretijd opnieuw, toen een doelpunt van invaller Tolis Velios werd afgekeurd. Voor de Volendammers betekende dit eindelijk weer eens een punt: 1 - 1 in Zwolle.

AZ-thuis

Volgende week neemt FC Volendam het in eigen huis op tegen AZ. De derby tegen de Alkmaarders begint zondag om 12:15 uur in het Kras Stadion.

55' Davy van den Berg 1 - 0
70' Damon Mirani 1 - 1

PEC Zwolle: Jasper Schendelaar; Bram van Polen, Sam Kersten, Thomas Lam, Anselmo Garcia McNulty (57. Kaj de Rooij); Anouar El Azzouzi, Filip Krastev (79. Eliano Reijnders), Odysseus Velanas; Silvester van der Water, Lennart Thy, Davy van den Berg (57. Tolis Vellios).

FC Volendam: Mio Backhaus; Déron Payne (84. Quincy Hoeve), Damon Mirani, Josh Flint, Brian Plat; Benaissa Benamar (65. Safouane Karim), Milan de Haan, Robin Maulun (79. Bram van Driel); Bilal Ould-Chikh, Vivaldo Semedo (84. Darius Johnson), Zach Booth.

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans