FC Volendam pakt cruciale driepunter tegen RKC Waalwijk

FC Volendam - RKC Waalwijk: 3 - 2 (2 - 0)

07 april 2024 / Eredivisie

In de essentiële wedstrijd om lijfsbehoud in de Eredivisie heeft FC Volendam uitstekende zaken gedaan tegen RKC Waalwijk. In eigen huis werd het 3 - 2. Met doelpunten van Robert Mühren en Darius Johnson aan Volendamse zijde keerde RKC met 0 punten terug naar Waalwijk. Het werd nog even spannend toen RKC via Rijven Niemijer en Michiel Kramer met twee vlugge tegengoals naast FC Volendam kwamen, maar dankzij Johnson bleef dat scenario uit. FC Volendam passeert daarmee Vitesse op de stand in de Eredivisie.

In het zonovergoten Kras Stadion begon FC Volendam met volle moed aan de wedstrijd nadat het tegen Almere City en Feyenoord welverdiend punten pakte. De aanval werd dan ook direct gezocht, maar de eerste kleine kans was echter voor RKC na vijf minuten voetballen. Een afstandsschot van Richonell Margaret belandde recht in de handen van Mio Backhaus, de Japans-Duitse keeper die de voorgaande wedstrijd tegen Feyenoord uitblonk. Alhoewel de wedstrijd eind van de middag plaatsvond, was FC Volendam na deze kans wakker geschud. Enkele minuten later kwam FC Volendam op voorsprong na goed voorbereidend werk van Darius Johnson op de linkerflank. De Engelsman stak Robert Mühren diep weg, waarna de spits met een schot in de verre hoek de oranjehemden op een 1 - 0 voorsprong bracht.

Op zoek naar de dubbelslag

Na deze goede start rook FC Volendam bloed. Zo kreeg Zach Booth de kans om de voorsprong uit te breiden toen hij vanaf de zestien meter kon uithalen. Het schot verdween echter naast het doel van de uitploeg. Een minuut later was het wel raak en werd de voorsprong verdubbeld. Na goed terugleggen van Mühren kreeg Robin Maulun de bal op randje 16 en haalde uit. De keeper van RKC, Etienne Vaessen, kon de bal onvoldoende pareren waardoor Mühren na een intikker voor een tweede keer kon juichen. De thuisploeg werd sterker en kreeg vervolgens nog een kans via de Volendamse spits. Hij raakte echter de lat met een kopbal.

RKC Waalwijk probeerde zich terug in de wedstrijd te knokken, maar had het lastig. De strijd en wil om te winnen spatte er vanaf bij de Volendammers, waardoor de kansen voor de uitploeg gering waren. De eerste wissel van de wedstrijd vond daarom al in de 36ste minuut plaats bij de uitploeg om de wedstrijd te doen kantelen. FC Volendam bleef doorgaan waar het mee bezig was; kansen creëren en zoeken naar een derde treffer. Via Booth en Mühren bleven deze kansen komen. De spits schoot echter tegen zijn teamgenoot op, waardoor een 3 - 0 niet genoteerd kon worden. Even later was de kans aan Josh Flint, maar Vaessen voorkwam de vergroting van de voorsprong. Enkele minuten voor rust had RKC nog een kopkans, maar een goal werd voorkomen door de verdediging van FC Volendam. Zo gingen beide ploegen met een 2 - 0 stand aan de thee.

Omgedraaide tweede helft

Na de rust schoot FC Volendam weer uit de startblokken. In de eerste minuten was FC Volendam alleen maar in de zestien van de uitploeg te vinden. De voorsprong werd bijna uitgebreid met behulp van RKC-verdediger Dario van den Buijs nadat hij de bal naar zijn eigen keeper over de grond terug kopte, maar Vaessen naast het doel bleek te staan. Ternauwernood kon de keeper terug sprinten en de bal net voor de lijn weghalen. RKC Waalwijk kwam goed weg.

Hoewel FC Volendam ook in het begin van de tweede helft meer kansen had, kwam RKC na 10 minuten spelen op 2 - 1. Reuven Niemeijer pikte de bal vanaf het middenveld op, kreeg iets te veel ruimte en schoot tegendraads in de hoek achter Backhaus. Met deze tegenslag was FC Volendam het vervolgens even kwijt, want een minuut later stond een discutabele gelijke stand op het scorebord door Michiel Kramer: 2 - 2. FC Volendam kon weer opnieuw beginnen.

Op jacht naar de winst

Na ruim zeventig minuten spelen was daar de kans op de voorsprong. Een goede voorzet van Flint belandde op het hoofd van Benaissa Benamar, maar de bal schampte de paal. Even later was het wel raak nadat de bal niet goed weggewerkt werd door de verdediging van RKC. Johnson stond op de juiste plek en schoot de bal onberispelijk binnen. De oranjehemden keken weer tegen een voorsprong van 3 - 2.

Het slot van de wedstrijd brak aan waar RKC op zoek ging naar de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd kreeg RKC een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied. David Min schampte de bovenkant van de lat, waardoor er opgelucht adem gehaald kon worden en de stand onveranderd bleef. Tot aan de laatste minuten was de uitploeg de druk aan het opvoeren, maar tevergeefs. FC Volendam bleef de strijd erin houden tot het moment van affluiten. De drie punten bleven in eigen huis. FC Volendam verlaat daarmee de laatste plaats en kan zich focussen op plek zestien, waar Excelsior staat.

Excelsior-uit

De volgende cruciale wedstrijd voor de Volendamse formatie is het uitduel tegen Excelsior Rotterdam. Aanstaande vrijdag 12 april wordt om 20:00 uur afgetrapt in het Van Donge & De Roo Stadion.

14’ Robert Mühren 1 - 0
22’ Robert Mühren 2 - 0
55’ Reuven Niemeijer 2 - 1
58’ Michiel Kramer 2 - 2
75’ Darius Johnson 3 - 2

FC Volendam: Mio Backhaus; Oskar Buur, Benaissa Benamar, Josh Flint, Brian Plat; Damon Mirani, George Cox (68’ Calvin Twigt), Robin Maulun (59’ Luke Le Roux); Zach Booth (79’ Quincy Hoeve), Robert Mühren, Darius Johnson (79’ Safouane Karim).

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen; Julian Lelieveld (76’ Shawn Adewoye), Juriën Gaari, Dario van den Buijs (82' Kevin Felida), Thierry Lutonda; Godfried Roemeratoe, Yassin Oukili (36’ Reuven Niemeijer); Richonell Margaret (76’ Danilho Cleonise), Mats Seuntjes (82' David Min), Chris Lokesa, Michiel Kramer.

Tekst: Jeroen van Keeken
Foto’s: Fred Rotgans