FC Volendam ten onder tegen N.E.C. Nijmegen in doelpuntrijk duel

FC Volendam - N.E.C. Nijmegen: 2 - 5 (0 - 3)

01 maart 2024 / Eredivisie

De eerste eredivisiewedstrijd van maart heeft FC Volendam opnieuw niet winnend af kunnen sluiten. In eigen huis werd het 2 - 5 tegen N.E.C. Nijmegen. Vivaldo en Zach Booth maakten de goals voor de Palingboeren, maar de bezoekers waren veel effectiever.

In een hoopvol Kras Stadion mocht N.E.C., de aankomende KNVB Beker-finalist, aftrappen tegen FC Volendam. Met spits Vivaldo in de basis begon de ploeg van Regillio Simons met goede moed aan de wedstrijd. De bal bevond zich in de eerste minuten vooral op de helft van N.E.C. en op het eerste oog leek dit beloond te worden. Rond de 8ste minuut kwam de 1 - 0 op het scorebord door een kopbal van Vivaldo uit een hoekschop, maar deze werd afgekeurd door hinderlijk buitenspel van Zach Booth.

Enkele minuten later viel wel de openingstreffer, echter voor de uitploeg. Na een poging van Youri Baas kon Mio Backhaus de bal nog keren, maar onvoldoende. Vleugelaanvaller Sontje Hansen kreeg de bal voor zijn voeten en kon eenvoudig binnen schieten. Volendam rechtte zijn rug en binnen no-time had het de kans op de gelijkmaker. Wederom uit een hoekschop kon aanvoerder Damon Mirani vrijuit koppen. Jasper Cillessen was echter de sta-in-de-weg, waardoor de oranjehemden de 0 - 1 stand niet zagen veranderen. Zo was het eerste deel van de eerste helft boeiend met kansen over en weer.

Lastig karwei

Na een half uur spelen viel de 0 - 2. Na snel combinatievoetbal op het middenveld van N.E.C. werd Kodai Sano vrij voor de keeper gezet door Hansen. De Japanner schoof de bal koelbloedig in de verre hoek achter Backhaus. De opdracht om de drie punten thuis te behouden leek hierdoor een lastigere opgave te worden dan dat het al was.

FC Volendam verloor de concentratie, waardoor N.E.C. meer ruimte kreeg. Vijf minuten voor rust scoorde de uitploeg het derde doelpunt. Na een afgemeten voorzet aan de rechterkant werd Sylla Sow vrijgelaten en kopte de bal tegen het net. Zo ging FC Volendam met een 0 - 3 achterstand rusten.

Op een missie

Na het aanhoren van de gouden stem van Frank van Etten in de rust trapte FC Volendam af voor de tweede helft met een missie: de wedstrijd omdraaien en minimaal op gelijke hoogte komen. Dat de mannen van Simons op missie waren gestuurd werd direct duidelijk in de eerste minuten. Na een uitbraak van de oranjehemden kon Bilal Ould-Chikh Vivaldo met een steekbal voor de keeper zetten. De van Udinese gehuurde spits omspeelde Cillessen en kon de bal binnen schieten: 1 - 3.

N.E.C. leek wakker geschud te zijn, want enkele minuten later volgden kansen voor de uitploeg om de voorsprong te vergroten. Een kans van Yvandro Borges Sanches spatte uiteen op de paal en later werd een poging van dezelfde N.E.C. speler uitstekend met de voet gepareerd door Backhaus.

Zoekende naar zwakke plekken bij N.E.C.

In de loop van de tweede helft werd FC Volendam sterker. De uitploeg zakte steeds verder terug en de palingboeren waren veelvuldig in balbezit op de helft van N.E.C. op zoek naar een gat in de Nijmeegse muur. Dit bleek behoorlijk lastig, want na de goal van Vivaldo waren de kansen spaarzaam. Ruim een kwartier voor tijd brak N.E.C. weer een keer uit en direct effectief. Via de recherflank kon Mees Hoedemakers zijn ploeggenoot Rober Gonzalez inspelen, waarna de Spanjaard opendraaide en uithaalde. De bal verdween in de lage hoek achter Backhaus met een 1 - 4 tot gevolg.

Ondanks de tegenslag bleef FC Volendam opzoek gaan naar de kansen. In minuut 85 was het eindelijk raak. Na een goede solo van Zach Booth kreeg hij de kans om op de zestien tegendraads van de keeper uit te halen. Cillessen kon niet bij de bal, waardoor de marge weer verkleind werd naar 2 - 4. N.E.C. denderde echter ook door en schoot enkele minuten voor tijd nog de 2 - 5 binnen door een krul van Lars Olden Larsen. Na dit wapenfeit van de uitploeg kwamen er geen kansen meer voor in de wedstrijd en eindigde dit cruciale duel in een teneur voor FC Volendam.

PEC Zwolle-uit

De volgende cruciale wedstrijd voor de Volendamse formatie is het uitduel tegen PEC Zwolle. Volgende week zondag 10 maart wordt om 14:30 uur afgetrapt in het MAC³PARK stadion in Zwolle.

11’ Sontje Hansen 0 - 1
31’ Kodai Sano 0 - 2
41’ Sylla Sow 0 - 3
49’ Vivaldo Semedo 1 - 3
78’ Rober Gonzalez 1 - 4
86’ Zach Booth 2 - 4
90’ Lars Olden Larsen 2 - 5

FC Volendam: Mio Backhaus; Brian Plat, Benaissa Benamar (77’ Darius Johnson), Damon Mirani (62’ Quincy Hoeve), Josh Flint, George Cox (77’ Daron Payne); Milan de Haan, Robin Maulun (77’ Safouane Karim), Zach Booth; Bilal Ould-Chikh, Vivaldo Semedo (66’ Robert Mühren).

N.E.C. Nijmegen: Jasper Cillessen; Bart de Rooij, Philippe Sandler, Calvin Verdonk, Youri Baas; Mees Hoedemakers, Lasse Schöne (80’ Brayann Pereira), Kodai Sano (72’ Rober Gonzalez); Yvandro Borges Sanches (72’ Lars Olden Larsen), Sylla Sow (66’ Koki Ogawa), Sontje Hansen (66’ Tjaronn Chery).

Tekst: Jeroen van Keeken
Foto's: Fred Rotgans