FC Volendam vervalt in oude fouten en gaat onderuit tegen AZ Alkmaar

FC Volendam - AZ: 0 - 4 (0 - 2)

17 maart 2024 / Eredivisie

FC Volendam heeft geen punten overgehouden aan de Noord-Hollandse derby. In eigen huis werd het 0 - 4 tegen AZ Alkmaar. Met doelpunten van Dani de Wit, Yukinari Sugawara en Vangelis Pavlidis keerde AZ met drie punten terug naar Alkmaar.

Nadat directe concurrenten RKC Waalwijk en Vitesse op de zaterdagavond van de 26ste speelronde beide een punt pakten, was het op zondagmiddag aan FC Volendam de beurt. Om het gat met Vitesse te dichten waren drie punten nodig tegen AZ. Dit bleek uiteindelijk een lastige opgave.

Na een betekenisvolle minuut stilte voor de recent overleden Ramon Visser begon FC Volendam met goede moed aan de wedstrijd. Het begin leek echter niet goed te beginnen nadat Ruben van Bommel de bal achter Mio Backhaus schoot. Maar de goal werd afgekeurd vanwege hands, waardoor de beginstand onveranderd bleef en er opgelucht adem gehaald kon worden.

Definitief vroege achterstand

De Oranjehemden leken wakker geschud en begonnen zich meermaals op de helft van de tegenstander te vertonen. AZ Alkmaar stond goed opgesteld, waardoor er in de eerste twintig minuten weinig grote kansen gecreëerd werden. Toch waren het de gasten die middels een vrije trap op een 0 - 1 voorsprong kwamen. Met Sven Mijnans als aangever kon de vrijstaande De Wit bij de tweede paal binnen koppen. FC Volendam keek nu definitief tegen een achterstand aan.

AZ werd sterker en enkele minuten later was daar een mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden, maar ditmaal kon Mio de bal katachtig pareren. Iets later moest de Duits-Japanse keeper wel toegeven aan AZ. Na de bal meermaals rond te hebben gespeeld aan de rand van de 16 van FC Volendam kreeg Sugawara de bal plots voor zijn voeten. Hij aarzelde niet, haalde uit en via Brian Plat verdween de bal tegen het net. Zo gingen beide ploegen met een 0 - 2 stand rusten.

Op jacht naar de aansluitingstreffer

Na de rust was het aan FC Volendam om terug te komen in de wedstrijd. Met de ingebrachte aanvallende impuls Safouane Karim moest dit worden bewerkstelligd. De uitploeg kwam hierdoor meer onder druk te staan en binnen enkele minuten was daar al de kans voor Vivaldo Semedo. Na een kopduel van Deron Payne kreeg Vivaldo de bal met een spectaculaire omhaal net naast het doel van Mathew Ryan. De jacht op de 1 - 2 was ingezet.

Even later waren de Oranjehemden daarin heel dichtbij. Uit een hoekschop kon Josh Flint de bal simpel in het doel van AZ glijden, maar zijn stappen kwamen niet goed uit. De bal werd gemist en verdween voorlangs over de achterlijn. Ondanks dat FC Volendam de eerste 20 minuten van de eerste helft overwegend meer controle had, was het AZ dat via een kopbal van Riechedly Bazoer kon uitbreken. Vangelis Pavlidis werd weggestuurd en schoot de bal onberispelijk in de kruising. Echter werd de goal afgekeurd vanwege buitenspel.

Lastige opgave

Een minuut later was de 0 - 3 wel een feit. Met een vergelijkbaar spelmoment kwam Pavlidis 1 op 1 met Mio te staan, waarna de Griekse spits de bal koelbloedig in de hoek schoot. Het werd voor FC Volendam steeds lastiger punten over te houden aan de wedstrijd. Vooral toen Sugawara een kwartier voor tijd de 0 - 4 via een vrije trap binnen schoot. De manschappen van Regillio Simons leken mentaal geknakt, want enkele minuten later was daar weer de kans voor AZ. Maar met een uitstekende redding van Mio bleef de stand zoals die al was.

De thuisploeg bleef zoeken naar mogelijkheden om AZ onder druk te zetten en kansen te creëren. Maar het was de uitploeg die bij regelmaat kon uitbreken. Mio was met zijn verdedigingslinie keer op keer een sta in de weg voor de aanvallers van AZ waardoor de achterstand niet vergroot werd en de wedstrijd met 0 - 4 eindigde.

Almere City-uit

De volgende wedstrijd voor de Volendamse formatie is het uitduel tegen Almere City. Volgende week zondag 31 maart wordt om 16:45 uur afgetrapt in het Yanmar Stadion in Almere.

22’ Dani de Wit 0 - 1
30’ Yukinari Sugawara 0 - 2
70’ Vangelis Pavlidis 0 - 3
76’ Yukinari Sugawara 0 - 4

FC Volendam: Mio Backhaus; Deron Payne, Benaissa Benamar (46’ Safouane Karim), Damon Mirani, Josh Flint, Brian Plat; Milan de Haan, Robin Maulun (65’ Luke Le Roux), Zach Booth (76’ Darius Johnson); Bilal Ould-Chikh, Vivaldo Semedo (76’ Quincy Hoeve).

AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Wouter Goes (82’ Dave Kwakman), Riechedly Bazoer, David Møller Wolfe; Kristijan Belic (65’ Tiago Dantas), Jordy Clasie, Dani de Wit (75’ Lequincio Zeefuik); Ruben van Bommel (75’ Myron van Brederode), Vangelis Pavlidis, Sven Mijnans (82’ Jayden Addai).

Tekst: Jeroen van Keeken
Foto’s: Fred Rotgans