FC Volendam - Jong AZ (1 - 1)

31 augustus 2018 / Keuken Kampioen Divisie

FC Volendam laat Jong AZ onnodig langszij komen

Door Cor Westerveld

FC Volendam heeft geheel onnodig twee punten laten liggen tegen Jong AZ. Al na drie minuten spelen stond de thuisclub op een 1-0 voorsprong en kreeg daarna voldoende kansen om royaal afstand te nemen van de Alkmaarders. Helaas werden de kansen niet benut en daarom bleef Jong AZ in de wedstrijd. In de tweede helft verscheen de gelijkmaker op het bord. Beide ploegen gingen daarna voor de volle winst, maar  gescoord werd er niet meer. Met het ene puntje dat FC Volendam aan dit duel overhield was het wel van de hatelijke nul af; ook Jong AZ scoorde met het gelijke spel het eerste competitiepunt.

De thuisclub kwam sterk uit de startblokken. Een voorzet van Nick Doodeman kon net niet worden ingekopt door Teije ten Den. Maar even later was het wel raak. De mee opgekomen vleugelverdediger Robin Schouten liet de AZ-verdediger zijn hielen zien en schoot de bal goed in. Teije ten Den stond bij de tweede paal klaar om het laatste tikje te geven, 1-0. Een venijnig afstandsschot van Nick Doodeman ging daarna net naast het doel van Jasper Schendelaar Rodney Antwi kreeg - na voorbereidend werk van Kevin Visser – ook een aardige kans en Visser zelf kon nèt zijn voet niet tegen de bal krijgen - na slim aangespeeld te zijn door Joey Veerman - om een doelpoging te wagen.

Buitenkansje

De fraaiste kans kreeg daarna Teije ten Den. Na een prima pass van Rodney Antwi ging hij alleen op doelman Schendelaar af, maar wist dit buitenkansje niet te verzilveren. Kansen bij de vleet dus. Een beetje pech had de thuisclub toen de bal uit een voorzet van Nick Doodeman door Kevin Visser meteen werd ingeschoten. Doelman Schendelaar wist de inzet op het nippertje tot hoekschop te verwerken. Joey Veerman moest wegens een blessure het veld  verlaten. Zijn vervanger, Gerry Vlak, kreeg vlak voor rust nog een kans om voor 2-0 te zorgen, ware het niet dat hij onreglementair (vastgehouden) werd afgestopt binnen de beruchte lijnen. Arbiter Edga Bijl, die verder goed floot, zag er geen strafschop in.

En wat deed Jong AZ in de eerste helft aan de andere kant? Bar weinig. De ploeg van hoofdtrainer Koen Stam combineerde leuk, maar de meeste aanvallen gingen als een nachtkaars uit. Een kopbal van Tijjani Reijnders belandde recht in de handen van Jordi van Stappershoef.

Robin Schouten

Na de hervatting was het al snel aan Robin Schouten te danken dat Jong AZ niet scoorde. Hij schoot zijn al verslagen doelman te hulp door de bal nog net voordat deze over de doellijn zou rollen, over de achterlijn te werken. Schouten liet zich met een schuiver net naast het doel van Jong AZ ook in aanvallend opzicht zien. Volkomen terecht werd hij uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Rekening

In de tweede helft kreeg Volendam dus de rekening gepresenteerd van de gemiste kansen in de eerste helft. Na een solo langs twee AZ’ers schoof Rodney Antwi de bal voor de aanstormende Kevin Visser, maar diens uithaal ging ruim naast het doel. Vrij kort daarna mocht Antwi het veld verlaten om plaats te maken voor de nieuwe aanwinst: huurling Cas Peters. Jordi van Stappershoef hield met een knappe redding vooralsnog Jong AZ van de gelijkmaker af. Het veldspel van  de thuisclub was beduidend minder dan in de eerste helft. Toch kwamen er nog kansen. Na een uitstekende doorspeelbal van Teije ten Den op Nick Doodeman, leek laatstgenoemde de volle buit voor zijn club veilig te stellen. Doodeman zag zijn inzet niet meer opleveren dan een hoekschop. Jong AZ voelde dat er wat te halen viel in Volendam. De inleiding van de gelijkmaker was een behoorlijke overtreding van Paul Kok. Jong AZ mocht een vrije trap nemen. Het was Vince Gino Dekker die zich daarmee belastte. Hij  bereikte Ferdy Druijf en die zorgde in de 83e minuut voor de gelijkmaker, 1-1. AZ bleef daarna ook loeren op de winnende treffer.

De thuisclub probeerde de domper van de gelijkmaker nog te boven te komen. Cas Peter schoof de bal naar het centrum waarna de inkomende Alex Plat mocht uithalen. Hij mikte echter precies in handen van de doelman.  Enzo Stroo werd nog ingebracht voor Visser. De mooiste kans om de drie punten alsnog binnen te slepen, kreeg Nick Doodeman. Hij schoot in vrije schietpositie de bal echter hoog over het doel.

FC Volendam: Jordi van Stappershoef, Robin Schouten, Marco Tol, Darryl Baly, Paul Kok, Alex Plat, Nick Doodeman, Joey Veerman (Gerry Vlak), Teije ten Den, Kevin Visser (Enzo Stroo), Rodney Antwi (Cas Peters)

Foto's: FredRotgans (KLIK HIER voor alle foto's)
Wedstrijdbeelden later ....  (kort verslag op foxsport)