In memoriam: Fritz Korbach

15 augustus 2011

Op 66-jarige leeftijd is een van de markantste trainers van het betaald voetbal, Fritz Korbach, overleden. In zijn succesvolle carrière was hij twee keer trainer van FC Volendam. De eerste keer was dat in het seizoen 1982-1983. Hij had daarvoor Wageningen en PEC Zwolle naar de eredivisie gebracht. Dat beloofde hij ook het Volendambestuur. Hij zou tenminste voor een periodetitel zorgen. Dat lukte al in de eerste periode, al was de laatste van de acht wedstrijden een 3-1 nederlaag bij Eindhoven, waardoor alle meegereisde Volendamsupporters een benauwde voetbalavond hadden. Korbach hield van spektakel. Hij zette de boomlange verdediger Kees Guyt in de spits, wat elf doelpunten opleverde. Ook haalde hij Frank Kramer terug, die in dat seizoen met 14 doelpunten topscorer van Volendam werd. In dat jaar promoveerde Volendam als tweede achter DS’79 naar de eredivisie door in Venlo de laatste wedstrijd met 0-2 te winnen.

Fritz Korbach vertrok in de zomer naar FC Twente, dat uit de eredivisie gedegradeerd was. Ook met die ploeg promoveerde Korbach. In de jaren ’90 kwam Korbach weer terug in Volendam. In november 1992 nam Korbach het stokje over van de tijdelijke hoofdtrainer André Stafleu. FC Volendam speelde moeizaam in de eredivisie. De aanpak van Korbach werkte meteen weer uitstekend. Vijftien wedstrijden op rij bleef Volendam ongeslagen. De ploeg eindigde als zesde. Maar in het nieuwe seizoen liep het allemaal een stuk minder. Toen Sportclub Cambuur in oktober 1993 voorstelde om Fritz Korbach naar Leeuwarden te halen, verleende FC Volendam haar medewerking.

De wederzijdse liefde is nooit verloren gegaan. FC Volendam denkt nog altijd met veel respect terug aan de twee schitterende seizoenen met deze zeer begeesterde vakman. Nog vaak volgde hij FC Volendam. De ontmoetingen waren altijd weer hartelijk. Een dierbare herinnering!
 Laatste nieuws