Jong FC Volendam heeft aan één helft genoeg

Jong FC Volendam - Hercules 5-1 (4-0)

23 februari 2019 / Derde Divisie Zondag

In de eerste helft van de wedstrijd tegen Hercules heeft Jong FC Volendam laten zien dat vorige week een (hopelijk) zeldzaam slippertje was. Met speels gemak werd het Hercules aan de kant geschoven. De tweede helft werd uiteindelijk een verplicht nummertje.

Zonder Alex Plat en Brian Plat was het even puzzelen hoe de verdediging er uit zou komen te zien, maar uiteindelijk bleek de sterkte vooral in het afmaken te zitten. En dat is toch uiteindelijk het doel, want als je niet scoort zul je ook nooit winnen. Meteen vanaf de aftrap was het duidelijk dat het veel hoger op de ranglijst geplaatste Jong FC Volendam de betere ploeg was. Binnen tien minuten kwam de ploeg van Johan Steur al twee keer kansrijk voor de Hercules goal. De eerste kans was een hele mooie aanval die bij Nick Runderkamp begon. Hij had een mooie pass op Gijs Smal die vervolgens Dani van der Moot vond. De laatste twijfelde echter net iets te lang, zodat een verdediger kon ingrijpen. Niet veel later moest doelman Fons Mulder alles riskeren om een goal van Van der Moot te voorkomen. Pas na een lange behandeling van de verzorger kon hij uiteindelijk weer verder. Het bleek allemaal uitstel van executie. Na ruim een kwartier was het topscorer Murkin die op aangeven van Runderkamp de verdiende 1-0 op het bord schoot. En nog geen vijf minuten later was de score verdubbeld. Dani van der Moot passeerde de doelman en bewaarde vervolgens alle rust. Hij zag twee spelers inlopen en borzorgde de bal panklaar voor Gerry Vlak: 2-0. In de slotfase besliste de jonge ploeg van Steur de wedstrijd. Een prima vrijetrap werd ingekopt door spits Van der Moot. En even later werkte Murkin uit een onmogelijke hoek de bal met zijn hoofd achter de doelman. Zo werd met een 4-0 voorsprong de rust bereikt.

Na de thee verwacht je dat de tegenstander een alles of niets offensief gaat starten, maar niets was minder waar. In tegenstelling tot de eerste helft werd het dus een wat saaie tweede bedrijf. Volendma hoefde niet en Hercules wilde of kon niet beter. Na een minuut of tien was de eerste kans voor Max Veerman. Zijn schot, na een lange Volendamse aanval, verdween echter recht in de handen van de doelman. Een paar tellen nadat Roy Tol in het veld kwam en de ploeg iets werd omgezet was het wel raak. Martijn Kaars probeerde het van buiten de zestien en zag dat zijn bal via het been van een verdediger binnen plofte: 5-0. Met een beetje meer pit en strijd had vervolgens de score richting de tien getild kunnen worden, maar Volendam vond het wel prima. Bij een spaarzame uitbraak moest Marco Speijk ingrijpen wat Volendam een straschop tegen koste. Aanvoerder Jeffrey Vlug schoot via de vingertoppen van doelman Barry Lauwers binnen. Even was er een offensief van de ploeg uit Utrecht, maar na vijf minuten waren ze uitgeraasd. Na een gele kaart voor aanvoerder Vlug vond trainer Jochem Twisker het nodig om de scheidsrechter voor van alles uit te maken. De laatste tien minuten mocht hij vanaf de tribune, eigenlijk vanuit de spelerstunnel, mee maken. In de slotseconde voorkwam doelman Barry Lauwers nog een tweede treffer van Hercules, zodat het dus 5-1 bleef. Komend weekend is Jong FC Volendam vrij. Wel wordt er dinsdag vriendschappelijk gespeeld tegen de koploper van de Hoofdklasse A, buurman RKAV Volendam. De volgende competitie wedstrijd is op 9 maart om 18:00 uur tegen HBS in Den Haag.

Opstelling Jong FC Volendam: Barry Lauwers, Kalleb Mambo Kwamungu, Marco Speijk, Mike Eerdhuijzen, Gijs Smal, Gerry Vlak (63. Roy Tol), Martijn Kaars, Nick Runderkamp, Dani van der Moot, Max Veerman, Derry John Murkin

Opstelling Hercules: Fons Mulder, Conner Blöte, Kees van Buuren (58. Derek van Duuren), Matthijs Blijham, Loed Keizer (30. Mart Stokkers), Jeffrey Vlug, Tyrone Fonville, Steff van Rooijen (70. Lars Raaijen), Dave Hensbergen, Omar El Ghazouani, Maurits de Baar

Scheidsrechter: B. (Bilal) Sahiner (Oss)

Toeschouwers: 150

Scoreverloop: 17. Derry John Murkin 1-0, 21. Gerry Vlak 2-0, 37. Dani van der Moot 3-0, 41. Derry John Murkin 4-0, 63. Martijn Kaars 5-0, 77. jeffrey Vlug 5-1 (strafschop)

Gele kaarten: Derry John Murkin, Marco Speijk (Jong FC Volendam), Kees van Buuren, Omar El Ghazouani, Jeffrey Vlug (Hercules)

Rode Kaart: 80. Jochem Twisker (Hercules, trainer)

Foto's: Fonzie en Saskia Koppes