Koploper Jong FC Volendam loopt verder uit

Jong FC Volendam - GOES 5-1 (1-0)

30 september 2018 / Derde Divisie Zondag

Na een lastige eerste helft is Jong FC Volendam er toch in geslaagd om de koppositie in de Derde Divisie te behouden. Nadat alle uitslagen binnen waren bleek de voorsprong op de nummer twee nu twee punten te zijn. De 5-1 uitslag tegen nummer twe GOES was misschien wat gelatteerd, maar zeker niet minder verdiend.

Opnieuw een wedstrijd tegen de nummer twee. Vorige week in Oostzaan liep Jong FC Volendam dik verdiend met een overwinning van het veld, maar promovendus GOES had indruk gemaakt in de eerste vijf wedstrijden en lieten ook direct zien met de top mee te kunnen. De eerste kans in de wedstrijden was ook voor onze gasten uit Zeeland. Daniël Wissel stuurde Edwin Franse op rechts de diepte in. Deze deed vervolgens alles goed en gaf voor op Mart de Kroo. Hij raakte de bal echter niet lekker en zo was het een simpele prooi voor doelman Barry Lauwers. Het duurde niet lang voordat ook Jong FC Volendam de eerste kans kreeg. Een mooie voorzet van de vandaag op linksbuiten geposteerde Kevin van Gasteren kon net niet verzilverd worden door Derry John Murkin. Hij kwam een teenlengte tekort om zijn eerste officiële goal voor Jong FC Volendam op het bord te krijgen. Net voordat de klok op twintig ging was er een ongelukkig moment voor GOES aanvaller Daniël Wissel. In een duel verdraaide hij zijn knie en moest zich laten vervangen. Ondanks dat hij per brancard het veld af moest liep hij een uurtje later, wel met moeite en een pak ijs, weer op eigen krachten. We hopen dan ook dat het mee zal vallen en hij snel weer kan spelen. Het duurde vervolgens tot ongeveer de 30ste minuut voordat we weer iets spannends voorgeschoteld kregen. Net buiten de zestien van GOES werd er een overtreding gemaakt op Kevin van Gasteren. De bal ging vervolgens op precies 20 meter en 15 centimeter van de goal, dus precies op de "halve" circel buiten de zestien. Specialist Gijs Smal, die weer op de weg terug is van een blessure, ging achter de bal staan en liet met links de doelman kansloos. En zo scoorde Gijs Smal in zijn eerste wedstrijd voor Jong sinds ongeveer een jaar. Want in oktober 2017 werd hij overgeveld naar de eerste selectie en speelde sinds die tijd nooit meer voor Jong. GOES ging niet bij de pakken neer zitten. Dankzij een uitstekende sliding op de bal van Brian Plat voorkwam hij dat invaller Ray Kroon de 1-1 binnen kon tikken. Terwijl de meesten al naar de klok keken en zich af vroegen hoeveel tijd er bij zou komen, lag de bal ineens op de stip. Gerry Vlak kreeg van 20 centimeter de bal tegen zijn hand geschoten en de scheidsrechter bestrafte dit met een strafschop. Maar een strafschop krijgen is nog wat anders dan er één benutten weet Mart de Kroo. Zijn inzet verdween namelijk in het vangnet voor de Pé Mühren tribune. Na nog een aantal extra minuten vanwege de blessure behandelingen gingen de teams met een 1-0 stand aan de thee.

De thuisploeg kwam goed uit de kleedkamer. Max Veerman zag een inzet bij de tweede paal door de doelman tot corner verwerkt worden, Jari Vlak knalde de bal net over de goal en Derry John Murkin scoorde maar stond buitenspel. Dus de 2-0 hing in de lucht, maar de goal viel aan de andere kant. Een ingestudeerde vrijetrap kwam voor de voeten van aanvoerder Ruben Hollemans die van net binnen de zestien de bal via de onderkant van de lat achter doelman Barry Lauwers knalde. Een tegenvaller voor Jong FC Volendam en GOES bleef druk zetten. En hoe lekker is het als je op dat moment dan snel de 2-1 maakt. Een mooie aanval over links via Gijs Smal en Kevin van Gasteren kwam uiteindelijk voor de voeten van Derry John Murkin die zijn eerste officiële goal voor Jong FC Volendam tegen de touwen werkte. Toch bleef het spannend. Beide teams brachten ook wat verse krachten binnen de lijnen. Bij Jong FC Volendam mocht Victor van Montfort na ruim een uur spelen debuteren. En in de slotfase gold dat ook voor junior Moraizio de Souza. Die laatste kwam in het veld vlak nadat Kevin van Gasteren uit een op het oog onmogelijk hoek de doelman had gepasseerd. Met een 3-1 stand en nog tien minuten op de klok leek de wedstrijd vervolgens ook gespeeld. Echter moest deze zelfde Van Gasteren nog geen vijf minuten later inrukken na zijn tweede gele kaart. Met een man minder en nog zeven minuten op de klok was er dus nog een sprankje hoop voor de gasten. Echter de ingevallen Moraizio de Souza maakte een einde aan alle hoop door na een formidabele actie zijn debuut te bekronen met de 4-1. Een minuut later strooide aanvoerder Jari Vlak nog wat extra zout in de wonden door van afstand de 5-1 tegen de touwen te knallen. Dat deze bal iets van richting werd gebracht maakte de blijdschap er niet minder om. Na precies 45 minuten in de tweede helft vond de scheidsrechter het wel prima, wij ook! Met opnieuw een overwinning staat Jong FC Volendam dus nog steeds trots aan kop in de Derde Divisie. Volgende week speelt het team van Johan Steur opnieuw thuis. Ditmaal wordt er zaterdag om 17:30 uur afgetrapt tegen Westlandia. Dus agenda pakken en dit noteren, tot volgende week in ons Kras Stadion!

Opstelling Jong FC Volendam: Barry Lauwers, Brian Plat, Alex Plat, Mike Eerdhuijzen, Gijs Smal (79. Moraizio de Souza), Jari Vlak, Derry John Murkin (87. Dean James), Marco Speijk (66. Victor van Montfort), Max Veerman, Gerry Vlak, Kevin van Gasteren

Opstelling GOES: Brian Meulmeester, Sherief Tawfik, Jop Dekker (76. Remon de Vlieger), Ruben Hollemans, Erwin Franse, Daniël Wissel (22. Ray Kroon), Tim de Winter (76. Ruben Besuyen), Jarreau Manuhuwa, Roycel James, Mart de Kroo, Steve Schalkwijk

Scheidsrechter: N.H.H.J. (Nick) Tunnissen (Venray)

Toeschouwers: 200

Scoreverloop: 30. Gijs Smal 1-0, 56. Ruben Hollemans 1-1, 61. Derry John Murkin 2-1, 78. Kevin van Gasteren 3-1, 85. Moraizio de Souza 4-1, 86. Jari Vlak 5-1

Gele kaarten: Derry John Murkin (Jong FC Volendam), Ray Kroon en Mart de Kroo (beiden GOES)

Rode kaart: 83. Kevin van Gasteren (2x geel, Jong FC Volendam)

Bijzonderheden: 45. Mart de Kroo (GOES) schiet een penalty over de goal van Barry Lauwers

Foto's: Fonzie en Saskia Koppes

Wedstrijdbeelden: Omroep Zeeland