Jong FC Volendam scoort er weer op los

Westlandia - Jong FC Volendam 3-7 (1-3)

05 mei 2019 / Derde Divisie Zondag

Vooraf werd de wedstrijd tegen Westlandia als lastig bestempeld, maar achteraf ging het allemaal een stuk soepeler. Het team van Johan Steur kwam al snel op voorsprong en kreeg in het vervolg handen vol kansen. Uiteindelijk stopte de teller bij zeven goals. Doordat TEC met 0-1 won blijft de strijd om de titel ongekend spannend tussen deze twee teams.

Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt het gevecht om de titel te gaan tussen de huidige koploper TEC en achtervolgers Jong FC Volendam en UNA. Voor de wedstrijden van zondag bedroeg het verschil tussen deze drie teams slechts vier punten. Voor Jong FC Volendam is het dus zaak om de resterende wedstrijden te winnen en zo de druk op TEC te houden in de hoop dat ze in ieder geval één keer punten verspelen. Nadat er de afgelopen twee wedstrijden (TEC en Quick '20) niet was gescoord wist de ploeg dus wat het te doen stond. In Westlandia had de ploeg echter aan de ene kant een lastige en aan de andere kant een mooie tegenstander. Lastig omdat het een ploeg in vorm is, maar mooi omdat ze strijden om de derde periode. Vanwege dat laatste moeten ook zij dus de aanval zoeken. Twee voetballende en aanvallende ploegen dus, veel mooier kan het publiek het niet krijgen. Jong FC Volendam begon sterk aan de wedstrijd. Nog geen minuut nadat Gerry Vlak net niet kon afdrukken was het via Derry John Murkin alsnog raak. Op aangeven van Martijn Kaars zorgde hij voor de zo gewenste vroege voorsprong: 0-1. Die zelfde Kaars had ook bijna de assist op de volgende goal op zijn naam staan. Zijn vrijetrap werd door Dani van der Moot echter net naast gekopt. Een minuut of vijf na deze kans was het Martijn Kaars zelf die voor de 0-2 zorgde. Ditmaal was Derry John Murkin de aangever, mooi verdeeld dus! Nog binnen het eerste kwart kregen de mannen van Steur de kansen om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Tot twee keer toe slaagde topschutter Van der Moot er echter niet in. De eerste schoof hij naast de goal en de tweede zag hij een verdediger zijn inzet blokken. Aan de andere kant was het even later wel raak. De scheidsrechter constateerde hands en gaf een vrijetrap net buiten de zestien. Deze werd schitterend binnen gekruld door Melvin Vissers. Meer dan zijn vingertoppen kon Barry Lauwers er niet tegenaan krijgen. Ondanks deze tegenslag bleef Jong FC Volendam de thuisploeg onder druk zetten. Dani van der Moot kon een terugspeelbal onderscheppen en Max Veerman een op het oog niet te missen kans gunnen. Maar Max Veerman schoof de bal naast het lege doel. Het is hem vergeven, want zou dit later meer dasn goed maken. Ruim vijf minuten na zijn misser had hij hem er alsnog inleggen. Hij rondde een prima actie van aanvoerder Mike Eerdhuijzen keurig af. Voor de rust kreeg hij nog een kans, maar van dichtbij kopte hij in de handen van de doelman. Met een 1-3 voorsprong en de kennis dat TEC nog 0-0 stond bij HBS werd de rust bereikt.

Na de thee begon de thuisploeg, net als in Volendam, vrij fel. Mike Eerdhuijzen moest met een sliding ingrijpen om gevaar te voorkomen. Dat deed hij ook prima, maar de arbitrage vond dat hij een overtreding maakte. Gevolg: strafschop voor Westlandia. Deze werd door Gio Serbony richting de kruising geschoten en zo was Westlandia weer helemaal terug in de wedstrijd. Ze leken ook wat meer grip op de wedstrijd te krijgen, maar de Volendam defensie stond als een huis. En aan de andere kant werd de aanval weer gezocht. Gerry Vlak zag een inzet door de doelman overgetikt worden. En even later werd een doelpunt van Martijn Kaars onterecht afgekeurd. Het bleek uitstel van excecutie voor Westlandia. Nadat de thuisploeg een ingooi had ingeleverd testte Nick Runderkamp van afstand de kwaliteiten van de doelman. Deze kon zijn inzet alleen blokken en Max Veerman was er vervolgens als de kippen bij om zijn tweede van de middag te maken: 2-4. Westlandia knakte en Volendam kreeg nog meer vrijheid op deze 5 mei. Eerst schoot Dani van der Moot op de paal waarna even later Max Veerman op aangeven van Martijn Kaars nummer drie binnen werkte. Derry John Murkin leek de 2-6 te maken, maar ook hij vond de paal op zijn weg. In de tegenstoot was het ineens raak aan de andere kant. Het zou toch niet dat Jong FC Volendam het nog spannend ging maken? Mede dankzij doelman Barry Lauwers werd het niet al te spannend meer. Via zijn benen ging de inzet van Melvin Visser op de kruising en niet in het doel. Een paar tellen later lag de thuisploeg knock-out. Derry John Murkin maakte zijn negentiende van het seizoen en de zesde voor Volendam deze middag. Maar het feest was nog niet over, want een minuut later ging na een overtreding op Murkin de bal ook op de stip voor Jong FC Volendam. Dani van der Moot benutte hem en kwam daarmee weer naast Derry John Murkin in het topscorersklassement. Na deze goal vonden beide teams het wel prima en werd de wedstrijd rustig tot de laatste minuut uitgespeeld. Helaas voor Jong FC Volendam wist TEC in het laatste deel van de wedstrijd alsnog de 0-1 te maken tegen HBS, dus we blijven op één punt staan van de koploper. Doordat UNA verloor lijkt met nog drie wedstrijden voor de boeg de strijd tussen TEC en Jong FC Volendam te gaan. Mocht TEC aanstaande zaterdag winnen van Quick '20 dan zijn zij al zeker van promotie naar de Tweede Divisie. Jong FC Volendam zal pas op Moederdag in actie komen. Zondag wordt er om 14:30 uur afgetrapt in eigen Kras Stadion tegen OSS '20.

Westlandia: Edgar Leerdam, Steve van Kesteren, Marko van de Knaap (68. Dean van Ooijen), Nick van Vliet, Brandon Tichem, Rémon van Bochoven (51. Can Memisoglu), Gio Serbony, Nigel Ogidi Nwankwo, Desley Bransen (53. Jedsel Markes), Melvin Vissers, Patrick Batist

Jong FC Volendam: Barry Lauwers, Brian Plat, Alex Plat, Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren, Gerry Vlak, Martijn Kaars, Nick Runderkamp (84. Marco Speijk), Dani van der Moot (84. Youssef Blel), Max Veerman, Derry John Murkin (84. Dean James)

Scheidsrechter: T.R. (Thom) Winkel (Leermens)

Toeschouwers: 600

Scoreverloop: 6. Derry John Murkin 0-1, 18. Martijn Kaars 0-2, 27. Melvin Vissers 1-2, 38. Max Veerman 1-3, 49. Gio Serbony 2-3 (strafschop), 67. Max Veerman 2-4, 72. Max Veerman 2-5, 79. Jedsel Markes 3-5, 82. Derry John Murkin 3-6, 84. Dani van der Moot 3-7 (strafschop)

Gele kaarten: Melvin Vissers, Steve van Kesteren, Patrick Batist (Westlandia)